6 Νοε 2014

Το βιβλιοπωλείο του Βακχικόν στη Σχεδία!
Ο Νέστορας Πουλάκος και ο Στράτος Προύσαλης (συν ο Νίκος Μπίνος), άνθρωποι με αναζητήσεις και καλλιτεχνική φύση δημιούργησαν το 2011, μεσούσης της κρίσης, το Vakxikon.gr, τον πρώτο εκδοτικό οίκο με αποκλειστική δραστηριότητα στο Ίντερνετ. Την ίδια εποχή, από τις σελίδες της ΣΧΕΔΙΑΣ φωτογράφιζαν τον κόσμο ή έγραφαν γι’ αυτόν. 

Το Vakxikon.gr, μια ψηφιακή πλατφόρμα πολιτισμού που περιλαμβάνει web radio, τρίμηνο λογοτεχνικό περιοδικό και κυρίως, υπέροχες εκδόσεις πεζού και ποιητικού λόγου απέκτησε πριν από λίγες ημέρες «αναλογική» έδρα, εκεί στο κέντρο της Αθήνας, στη Φωλιά του Βιβλίου, στην οδό Ασκληπιού. Δυο βήματα μετά την Πολιτεία, ένα βήμα αριστερά από τον Σάκκουλα, σε απόσταση αναπνοής από τη Νεφέλη και το Λιβάνη. Στην οδό Ασκληπιού 17, υπάρχει πλέον ένα μικρό  βιβλιοπωλείο με μεγάλες προσδοκίες: να διατηρήσει τον ψηφιακό χαρακτήρα του οίκου, να μπορεί δηλαδή κάποιος να περιηγηθεί στα  e-books του και παράλληλα ένας άλλος, «κλασικός» αναγνώστης, να δύναται ξεφυλλίσει και να αγοράσει τα ίδια βιβλία σε συμβατική μορφή, στο τυπωμένο χαρτί δηλαδή.

Ο Νέστορας μας είπε: «Ωραία η “δόξα” και οι πρωτιές αλλά δεν θα γυρίσουμε την πλάτη στους ανθρώπους που επιλέγουν την κλασική ανάγνωση. Ήδη από το 2012,  το Vakxikon.gr βγάζει όλα του τα βιβλία και σε συμβατική μορφή».

Τι σημαίνουν όλα αυτά στο βιβλιοπωλείο Vakxikon.gr: Μπαίνεις σε ένα μικρό χώρο με σαφή και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά βιβλιοπωλείου - αναγνωστηρίου και ακούς το web radio του Vakxikon.gr. Αν κάνεις κέφι, με τo τάμπλετ και τις εφαρμογές που διατίθενται στο μικρό εντευκτήριο, ξεφυλλίζεις την τρίμηνη πολιτιστική του επιθεώρηση, που ήδη μετρά 27 τεύχη, ή τα βιβλία του οίκου. Διατίθενται ακόμη και prepaid cards για αγορά μέσω Ίντερνετ από τα e-shops, του μυθιστορήματος, του διηγήματος, της νουβέλας, της ποιητικής συλλογής ή του θεατρικού που σε ενδιαφέρει. Αν πάλι είσαι ο κλασικός τύπος που αγαπάς το χαρτί και την κουλτούρα της ανάγνωσης αυτού του τύπου, κανένα πρόβλημα. Αγοράζεις τη διπλή έκδοση «Άγιος Μανουήλ ο Μάρτυρας/ Η θεία Τούλα» του Μιγέλ ντε Ουναμούνο ή την ανθολογία ερωτικής ποίησης (από Σαπφώ έως Σαίξπηρ)  «Δύστηνος έγκειμαι πόθω», σε μετάφραση και επιμέλεια Γιώργου Μπλάνα και τις παίρνεις σπίτι σου ή τις ξεφυλλίζεις επί τόπου με καλή παρέα. 

Κάθε μήνα οι άνθρωποι του Vakxikon.gr εμπλουτίζουν τις εκδόσεις, ψηφιακές και αναλογικές με νέα βιβλία ποίησης, πεζογραφίας, θεάτρου, δοκιμίου. Φυσικά υπάρχει χώρος για τα πιτσιρίκια, καθώς το Vakxikon.gr εκδίδει και παιδικά βιβλία.  

Ο Νέστορας είπε: «Δεν αποστρεφόμαστε την παράδοση κι ας ξέρουμε πολύ καλά ότι το μέλλον είναι το Ίντερνετ. Θα είμαστε εδώ και θα το ζήσουμε μαζί με όλους τους αναγνώστες μας, κλασικούς  και μη». 

Ελεωνόρα Ορφανίδου

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο τχ. 20 του μηναίου περιοδικού Σχεδία (Νοέμβριος 2014).