21 Ιαν 2015

Pass2Day | Οι Prodigy επιστρέφουν | #115Pass2Day. O Διονύσης Κούτρας επιμελείται τη μουσική στήλη του vakxikon.blogspot.gr. Kάθε Τετάρτη στο blog γράφει για μουσική. Και το ίδιο βράδυ στο Vakxikon Radio, 10-12, παίζει μουσική και μιλάει γι' αυτήν. 
Eπιμέλεια: Διονύσης Κούτρας
 

Ανεξάρτητα από το είδος μουσικής που ακούει ο καθένας, όλοι αναγνωρίζουν την επιρροή και το ταλέντο του συγκροτήματος που παραμένει ακόμα ο τελευταίος σταθμός για όλους τους σαραντάρηδες που θα έχουν σίγουρα κάτι τελευταίο να θυμούνται στο χώρο της μουσικής, κάτι πραγματικά καινούριο.
Το 1992 οι Prodigy κυκλοφορούν το πρώτο τους άλπμουμ με τίτλο Experience. Ο Liam Howlett έδωσε το όνομα Prodigy από το πρώτο του συνθεσάιζερ και η rave μουσική έχει πλέον εκπρόσωπο. Ανατρεπικοί και γεμάτοι ενέργεια οι Βρετανοί δείχνουν διάθεση για να κάνουν μεγάλα πράγματα.
Το 1997 έφτασε η στιγμή να ξεπεράσουν τα όρια του Ηνωμένου Βασιλείου και να κατακτήσουν όλον τον κόσμο με ένα άλμπουμ με τον τίτλο The Fat of the Land. Σε αυτό το άλμπουμ το συγκρότημα ως μετρ στην εξέλιξη της μουσικής, αφήνει τις rave επιρροές του και προσθέτει ροκ και αντεργκράουντ στοιχεία σε ένα δίσκο που κάνει πάταγο. Τα beat στο άλμπουμ είναι πιο δυνατά και άκομα ηχούν στα αυτιά μας ο ρυθμός από κομμάτια όπως Firestarter και Smack My Bitch Up.
 

Στις 30 Μαρτίου η μπάντα επανέρχεται μετά από έξι χρόνια απουσίας από τη δισκογραφία με την έκτη της δουλειά με τίτλο Τhe Day Is My Enemy. Ο Liam Howlett, ιδρυτής της μπάντας, αναφέρεται στη σημερινή dance σκηνή λέγοντας: «Όλα γίνονται βάση μιας συγκεκριμένης φόρμουλας. Εδώ θα βάλεις λίγα ντραμς, εδώ θα αρχίζεις να χτίζεις το τραγούδι. Μαλακίες των dj που παίζουν με εγχειρίδια. Αυτός ο δίσκος μας είναι 100% οργανικός. Εχει μια αγνή βίαιη ενέργεια, πιο δυνατό ήχο από οτιδήποτε έχουμε κάνει. Απλά πιστεύω στη σημαντικότητά μας. Όταν αναζητήσεις τις ρίζες και το δρόμο που φτάνει πίσω στους Sex Pistols και τους Clash, ναι οι Prodigy αυτό το δρόμο ακολούθησαν».
O Liam, o Keith και ο Maxim καταφέρνουν σε κάθε συναυλία τους να τα "σπάνε όλα" δείχνοντας σε όλους μας το δρόμο πως τρία άτομα είναι αρκετά για να κάνουν τόσο πολύ θόρυβο. Το πιο σημαντικο απ΄ όλα είναι όμως ότι 25 χρόνια κατάφεραν να διατηρήσουν την ταυτότητα που έχουν μέχρι σήμερα.