19 Φεβ 2015

«Τα ραδίκια ανάποδα», τώρα και σε βιβλίο!


Toυ Σωτήρη Κακίση
 
«Τα ραδίκια ανάποδα», διαβάζουμε στο id της παράστασης του θεάτρου Eliart, είναι ένα συμπίλημα από δεκατρείς μονολόγους, αυτονόητα κωμικούς, που δίνουν λόγο σε φαινομενικά άσχετους μεταξύ τους χαρακτήρες –έναν ράπερ, έναν στρατηγό, έναν δημόσιο υπάλληλο, έναν μάγειρα, έναν Ρωμαίο συγκλητικό, έναν ηγούμενο, έναν κλέφτη και κάμποσους άλλους. 

Η κοινή συνισταμένη όλων αυτών των τύπων είναι πως έχουν αποδημήσει εις Κύριον και πλέον βλέπουν τα πράγματα από απόσταση και τα ραδίκια, αυτονοήτως, ανάποδα. Ο ίδιος ο Γαλίτης (που έχει γράψει τους μονολόγους) υποδύεται όλους αυτούς τους μακαρίτες, ενώ τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης». 

«Ο Νομπελίστας Βλάχος του κι ο Υποψήφιος στον Παντελή, ο υπερβατικός Κρητικός του κι ο ανελέητος Στρατηγός, ο Μάγειράς του ο χωρίς φαΐ και ο χρυσοκάνθαρος Αρχιμανδρίτης του, είναι ρόλοι διαυγείς σαν γάργαρο νερό, η κίνησή του, η φωνή του, ο διάχυτα φιλάνθρωπος ψυχισμός του είναι για το σχεδόν κατοχικό δικό μας ’13 άστρα κατάφωτα μες στη λάσπη επικίνδυνου σκοταδιού, που απλώνεται πια πάνω απ’ όλους κι όλα», έγραφε για τον Γαλίτη και τα ραδίκια του στο Andro, τον Οκτώβριο του 2013, ο φίλος του Σωτήρης Κακίσης. 

Ακολουθεί ένας από τους άπαικτους επικήδειους της παράστασης, που επίσης περιλαμβάνεται στο βιβλίο: διαβάστε εδώ.


*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο πολιτιστικό portal www.andro.gr (18-2-15).