6 Μαρ 2015

Συνέντευξη του Γιώργου Γαλίτη


Στον Νέστορα Πουλάκο

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο δημοφιλής κωμικός Γιώργος Γαλίτης: «Θρήνος, κλαυθμός και οδυρμός και στεναγμός και λύπη εις τα βιβλιοπωλεία ολοκλήρου της επικρατείας! Vanitas vanitatum et omnia vanitas ή αλλιώς Ματαιότης ματαιοτήτων, τα πάντα ματαιότης, ή ο Χάρος βγήκε παγανιά, ή τούτη η γη που την πατούμε όλοι μέσα θε να μπούμε! Μετά αφάτου θλίψεως και οδύνης, ενημερώνουμε όλους εσάς, τους φίλους, τεθλιμμένους και βαρυπενθούντες αναγνώστες, πως μετά από 4 χρόνια επιτυχίας (ή επι-κηδείας) σε σκηνές, παλκοσένικα, πυλωτές, μπαλκόνια, πέργκολες και γυψοσανίδες, το θεατρικό έργο του Γιώργου Γαλίτη Τα Ραδίκια Ανάποδα/Τα (ανάποδα) ραδίκια ανάποδα κυκλοφορεί και σε βιβλίο από τις εκδόσεις Vakxikon.gr, σε έντυπη, ηλεκτρονική, αδιάβροχη, υποβρύχια, αέρος - αέρος, και εδάφους - εδάφους έκδοση.   

Μιλήστε μας για το τελευταίο σας βιβλίο.
Το τελευταίο μου βιβλίο Τα Ραδίκια Ανάποδα είναι όντως το τελευταίο μου, καθότι πλέον αείμνηστος, ανεξύπνητος και αξιομακάριστος τα βλέπω τα ραδίκια ανάποδα. Τα βλέπω και τα καμαρώνω (ή τα κακαρώνω) σε όλα τα καλά βιβλιοπωλεία και στα ενημερωμένα νεκροταφεία, χώρους δεξιώσεων μνημόσυνων και κηδειών-πάρτι. Είναι ένας μαύρος κι άραχλος θεατρικός μονόλογος με δεκατρείς ρόλους. Δεκατρείς επικήδειους που και νεκρούς ανασταίνουν. Δυστυχώς όμως, τους φίλους αναγνώστες, τους περιμένει και μία ακόμα πιο δυσάρεστη έκπληξη: Τα Ραδίκια Ανάποδα κυκλοφορούν διπλά. Δεκατρία συν δεκατρία! Ω, ναι! Σε τούτο δω το μαύρο κι άραχλο βιβλίο υπάρχουν μαζί (κι ανάποδα) τα… Ανάποδα Ραδίκια Ανάποδα. Πρόκειται για ένα ανάποδο βιβλίο μπόνους (ή πόνους) με συν δεκατρείς επικήδειους που δεν είδαν το σκοτάδι της δημοσιότητας. Κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Vakxikon.gr, σε έντυπη, ηλεκτρονική, αδιάβροχη, υποβρύχια, αέρος-αέρος, και εδάφους-εδάφους έκδοση.
 
Πως αναζητάτε την έμπνευση μες στα χρόνια της κρίσης;
Η έμπνευση έρχεται δύσκολα στα χρόνια της κρίσης. Εγώ προσπαθώ να εμπνευστώ από απλά καθημερινά πράγματα: κάνοντας μία βόλτα στη θάλασσα και πετώντας βοτσαλάκια στο νησί μου στα Κανάρια, ή πίνοντας ένα κοκτέιλ στην πισίνα μου στις Κάννες, ή κάνοντας τζακούζι στο σαλέ μου στις Ελβετικές Άλπεις, ή χαζεύοντας την Πέμπτη Λεωφόρο από το πατρικό μου σπίτι στη Νέα Υόρκη, ή πίνοντας αίμα στον πύργο μου στα Καρπάθια.  

Ποια είναι η σχέση σας με τη λογοτεχνία;
Έχω συγγράψει 423 έργα, από τα οποία στις μέρες μας σώζονται τα 765 (78 τραγωδίες, 4 σατυρικά δράματα, 40 κωμωδίες, 58 θρίλερ, 27 μιούζικαλ και ένας μεγάλος αριθμός αποσπασμάτων από λίστες σούπερ μάρκετ). Ένα τιτάνιο πνευματικό έργο που με τοποθετεί στην κορυφή του παγκόσμιου λογοτεχνικού και ποιητικού οικοδομήματος, με πολλούς από κάτω να μου φωνάζουν: «Πέσεεεεε, πέσεεεε!».

Οι τραγωδίες που συνέγραψα χαρακτηρίστηκαν από τους κριτικούς του καιρού μου ως σκωπτικά δράματα, τα σατιρικά μου αφηγήματα ως οπερέτες επιστημονικής φαντασίας, οι κωμωδίες μου ως θρησκευτικά θρίλερ, τα ρεαλιστικά μου διηγήματα ως υπερρεαλιστικά σονέτα και οι μαύρες κωμωδίες μου ως ρομαντικές τραγωδίες.

Αλίμονο, έπρεπε να περάσουν εξακόσια ολόκληρα χρόνια για να ανακαλυφθεί και να επανεκτιμηθεί εκ νέου το σύνολο του έργου μου και να χαρακτηριστούν, επιτέλους, οι τραγωδίες μου ως θρησκευτικά παντομιμικά σονέτα παρωδίας, οι κωμωδίες μου ως οπερέτες επιστημονικής φαντασίας, τα ρεαλιστικά μυθιστορήματά μου ως ρομαντικά μελοδράματα, τα σατυρικά μου δράματα ως φαρσικά υπερρεαλιστικά θρίλερ και οι μαύρες κωμωδίες μου ως σκωπτικά αφηγήματα.

Μπορεί ένα καλό βιβλίο να «σώσει» την ψυχή μας;
Βεβαίως! Και θα μπορούσα να πω, με πολύ  απλά λόγια, πως ταυτοχρόνως αποτελεί φαινοδόμενο συνσκλιτικό αποτέλεσμα ιδεολογικής αποτελμάτωσης που ως λεθικό σκοπό έχει την υψεγμάδιαστη βαναυσότητα της υπερδέζουσας πραγματικότητος καθώς και του ατέρμονου πνευματικού γονυπετισμού που ορθώς εξυφαίνεται και κακώς αργάζει τας άρσεις και τας θέσεις του Εγώ εν λόγω, καθώς και του Υπερεγώ εν τη πράξη, του έλλογου μιθριδατισμού, σημαινόμενος, μαινόμενος και αποκαθηλωμένος, θύμα σοφιστικού υπεξαιρουμένου υπαπάντιου ευνουχισμού.

Τα επόμενα σχέδιά σας;
Να παίρνω τα φάρμακά μου.
 
*Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο ειδησεογραφικό portal www.tvxs.gr (2-3-15).