1 Απρ 2015

Pass2Day | Ο συλλέκτης με τα 5.000.000 βινύλια στην κατοχή του | #123
Pass2Day. O Διονύσης Κούτρας επιμελείται τη μουσική στήλη του vakxikon.blogspot.gr. Kάθε Τετάρτη στο blog γράφει για μουσική. Και το ίδιο βράδυ στο Vakxikon Radio, 10-12, παίζει μουσική και μιλάει γι' αυτήν. 
Eπιμέλεια: Διονύσης Κούτρας 
 
 

Ένας βραζιλιάνος κροίσος εν ονόματι Ζέρο Φρέιτας είναι ο συλλέκτης με την μεγαλύτερη συλλογή βινυλίων, η οποία ξεπερνάει τα  πέντε εκατομμύρια.
Η μεγαλύτερη δισκοθήκη στον κόσμο βρίσκεται σε μια αποθήκη 2500 τ.μ., με τον κροίσο να μαζεύει δίσκους από μικρό παιδί. Ο κύριος Φρέιτας συνεχίζει να αγοράζει πάνω από 500 δίσκους ημερησίως με ένα δίκτυο αγορών να εκτείνεται σε όλον τον κόσμο, Νεα Υόρκη, Νότια Αφρική, Κάιρο, Μεξικό και Ιαπωνία.
Ο 64 ετών Βραζιλιάνος αγόρασε τον πρώτο του δίσκο τον Δεκέμβριο του 1964. Παρόλο που από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με την οικογενεική επιχείρηση με λεωφορεία, δεν σταμάτησε να ασχολείται με το χόμπι του. Μάλιστα μετά τον χωρισμό του όχι μόνο δεν πτοήθηκε αλλά συνέχισε να συλλέγει με περισσότερη μανία βινύλια, ίσως γιατί όπως λέει και ο ίδιος έμεινε μόνος.
Ο Βραζιλιάνος αγόρασε από τον δισκοπώλη Πολ Μοχίνι την μέχρι πρότινος μεγαλύτερη συλλογή βινυλίων, περίπου τρία εκατομμύρια, αλλά και την συλλογή  του γνωστού συλλέκτη Μάρει Γκέρσενζ ο οποίος την πούλησε λίγο πριν πεθάνει στα 91 του χρόνια. Όλοι αυτοί δίσκοι μεταφέρθηκαν με κοντέινερ στην αποθήκη στο Σάο πάολο. Ο Φρέιτας αποφάσισε όχι μόνο να βάλει μια τάξη και να αρχειοθετήσει την συλλογή του αλλά και να μετατρέψει όλη την συλλογή του σε ένα ανοιχτό αρχείο που θα έχει πρόσβαση όλος ο κόσμος.
Για να ολοκληρωθεί όλο αυτο το εγχείρημα του συλλέκτη υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν είκοσι χρόνια και με την προυπόθεση ότι θα σταματήσει να συλλέγει δίσκους με αυτόν τον ρυθμό. Το αποτέλεσμα βέβαια θα είναι εξαιρετικό αφήνοντας στις επόμενες γενιές μια μεγάλη κληρονομιά.