20 Μαΐ 2015

Pass2Day | "Έφυγε" ο τελευταίος βασιλιάς της μουσικής | #126Pass2Day. O Διονύσης Κούτρας επιμελείται τη μουσική στήλη του vakxikon.blogspot.gr. Kάθε Τετάρτη στο blog γράφει για μουσική. Και το ίδιο βράδυ στο Vakxikon Radio, 10-12, παίζει μουσική και μιλάει γι' αυτήν. 
 
Eπιμέλεια: Διονύσης Κούτρας
 
 

O Βασιλιάς των μπλουζ B.B.King "έφυγε" από την ζωή σε ηλικία 89 ετών, στις 14 Μαΐου. Ο Riley Ben King, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, υπήρξε η έμπνευση και το έναυσμα για να ξεκινήσουν να γράφουν και να παίζουν μουσική πολλοί μεγάλοι καταξιωμένοι καλλιτέχνες. Η μακροχρόνια μάχη του μεγάλου μουσικού με τον διαβήτη είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο του μετά από αλεπάλληλα εμφράγματα εξαιτίας της μειωμένης ροής αίματος. Ξεκίνησε την καριέρα του την δεκαετία του 1940 παίζοντας μουσική μέσα στα γκέτο της Αμερικής κάνοντας νυχτερινές εμφανίσεις οι οποίες έφθαναν τις 300 τον χρόνο.

Σήμα κατατεθέν του βασιλιά των μπλουζ ήταν η γνωστή κιθάρα Lucille, μια Gibson κιθάρα ειδικά σχεδιασμένη και προσαρμοσμένη για τον μουσικό. Κατά την διάρκεια της καριέρας του είχε χρησιμοποιήσει αρκετές Lucille. Σε όλη την διάρκεια της καριέρας του έχει τιμηθεί με 15 βραβεία  Grammy και έχει  συμπεριληφθεί στο Blues Foundation Hall of Fame, όπως και στο  Rock and Roll Hall of Fame.
 
Ο B.B.King εκτός από τον έρωτα που είχε για την μουσική, είχε και έρωτα με τις γυναίκες. Δεκαπέντε διαφορετικές γυναίκες και δεκαπέντε διαφορετικά παιδιά. Μολονότι όταν ακούς τα μπλουζ του, το πρώτο πράγμα που κάνεις είναι να πιεις ένα μπέρμπον και να ανάψεις ένα τσιγάρο, ο ίδιος δεν έπινε και δεν κάπνισε ποτέ. Ήταν αφοσιωμένος στην μουσική που τόσο απλόχερα χάρισε και θα συνεχίσει να μας χαρίζει, αφήνοντας αυτή την μεγάλη κληρονομιά. Όλη η μουσική κοινότητα αποχαιρέτησε τον B.B.King τονίζοντας την συμβολή του στην μουσική  βιομηχανία..

Είχε υποσχεθεί ότι θα παίζει κιθάρα μέχρι να πεθάνει και το τήρησε...