15 Ιουν 2015

Συνέντευξη του Μάριου Πιπερίδη


Συνέντευξη στον Νέστορα Πουλάκο

Γυρίσατε πίσω στο χρόνο, κάνοντας μια ταινία εποχής που έχει ως βάση της τη θρησκευτική πίστη. Γιατί επιλέξατε αυτού του είδους την κινηματογράφηση όπως και γιατί επικεντρωθήκατε στο θείο και το μεταφυσικό;
Λόγω του θέματος της ταινίας, η ιστορία μπορούσε να διαδραματιστεί μόνο τη συγκεκριμένη εποχή. Η ταινία ξεκινά με βάση το θείο και παραπέμπει σε κάτι μεταφυσικό, αλλά όσο φτάνουμε στο τέλος της ιστορίας τα πράγματα γίνονται πιο φυσιολογικά και πιο ανθρώπινα. Δεν νομίζω να υπάρχει κάτι πιο ανθρώπινο από το να θέλουμε να κρατήσουμε τους αγαπημένους μας ζωντανούς.

Ποιο είναι αυτό το στοιχείο που σας παρακίνησε να γυρίσετε την ταινία The immortalizer;
Οι φωτογραφίες που είδα για πρώτη φορά με το συγκεκριμένο θέμα. Επίσης, η σχέση των δύο χαρακτήρων η οποία ξεκίνησε να δημιουργείτε σιγά-σιγά μέσα από την ανάπτυξη της ιδέας και του σεναρίου. Είναι δύο εντελώς αντίθετοι χαρακτήρες, απ’ όλες τις απόψεις, οι οποίοι αφήνουν πίσω τις διαφορές τους και καταφέρνουν να μετατρέψουν τον θάνατο, σε σύμβολο αλληλεγγύης και ενότητας.

Θεωρείτε ότι με την ταινία σας βάζετε το δικό σας λιθαράκι ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των δυο ντόπιων μεν, διαφορετικής εθνικής ταυτότητας, πληθυσμών; Με άλλα λόγια συμμετέχετε με το έργο σας σε αυτόν τον πολυετή διάλογο;
Τόσο αυτή η ταινία, όσο και η δεύτερη μικρού μήκους ταινία που έκανα και η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία που σχεδιάζω αυτή τη στιγμή πραγματεύονται αυτές τις σχέσεις.  Και οι τρείς ιστορίες, μέσα από μια καινούργια οπτική ματιά και χωρίς να γίνονται διδακτικές, μιλούν για την τραγική κατάσταση που βρίσκεται ακόμα η Κύπρος σήμερα. Όταν ζεις αυτή την πραγματικότητα καθημερινά εδώ και τέσσερις δεκαετίες, σίγουρα δεν μπορεί να απουσιάζει από την καλλιτεχνική δημιουργία και έκφραση.

Ποια είναι η γνώμη σας γι' αυτή την «πληγή» που κατατρώει δεκαετίες τώρα τον κυπριακό πληθυσμό; Διαφαίνεται κάποια λύση; Υπάρχει διάθεση για την εξεύρεση αυτής;
Ο πόθος του κόσμου για ειρηνική συμβίωση υπάρχει και η λύση είναι εφικτή μόνο αν και οι δύο πλευρές κατανοήσουν πως πρέπει να γίνουν επίπονοι και σκληροί συμβιβασμοί. Τα οφέλη όμως από αυτούς τους συμβιβασμούς θα είναι πολύ περισσότερα για όλους.

Μετά το The immortalizer, νιώθετε έτοιμος για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία σας;
Η ταινία ήταν μια πάρα πολύ μεγάλη πρόκληση, τόσο κατά τη διάρκεια της παραγωγή όσο και στο σενάριο και σκηνοθετική προσέγγιση.  Έχω κάνει ακόμα μια μικρού μήκους ταινία, ενώ τώρα δουλεύω πάνω στο σενάριο μεγάλου μήκους Φυγαδεύοντας τον Χέντριξ το οποίο έχει πάρει το Πρώτο Βραβείο Πρωτότυπου Σεναρίου στον 1ο Διαγωνισμό Σεναρίου της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδας. Η καλή πορεία του σεναρίου και τα ενθαρρυντικά σχόλια που παίρνω από πολλούς επαγγελματίες του χώρου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, μου δίνουν δύναμη για να μπορέσω να κάνω αυτό το άλμα, από την μικρού στη μεγάλου μήκους ταινία.

*Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην ετήσια έκδοση της Π.Ε.Κ.Κ. ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ 2014 (Ιούνιος 2014).