14 Οκτ 2015

Pass2Day | Ένα φεστιβάλ και μια μεγάλη συναυλία τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο στην Αθήνα | #137Pass2Day. O Διονύσης Κούτρας επιμελείται τη μουσική στήλη του vakxikon.blogspot.gr. Kάθε Τετάρτη στο blog γράφει για μουσική. Και κάθε Δευτέρα βράδυ στο Vakxikon Radio, 10-12, παίζει μουσική και μιλάει γι' αυτήν. 
 
Eπιμέλεια: Διονύσης Κούτρας*

16-18 Οκτωβρίου 2015 Djangofest Athens Gypsy Jazz festival στον Βύρωνα

Δελτίο τύπου: Djangofest Athens Gypsy Jazz festival
16-18 Οκτωβρίου 2015, Άλσος Λαμπηδόνας στο Βύρωνα.
Η μεγάλη γιορτή της gypsy jazz και πάλι στην Αθήνα!
Πλησιάζει η ώρα για το 6ο Djangofest της Αθήνας!

Στις 16, 17, 18 Οκτωβρίου 2015 το γνωστό μας djangofest, επιστρέφει στο άλσος της Λαμπηδόνας στο Βύρωνα, κουβαλώντας όλες του τις δράσεις στις αποσκευές του!

Μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά φέτος η συμμετοχή των σχημάτων, πολλές και ποικίλες παράλληλες δράσεις για παιδιά και μεγάλους, μουσική και χορός, τρεις μέρες γιορτής με ελεύθερη είσοδο!

Από το 2010, που με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Django Reinhardt, πραγματοποίηθηκε το πρώτο Djangofest της Αθήνας, έχουν περάσει έξι χρόνια, και πλέον το Djangofest, είναι ένα από τα μεγαλύτερα ανοιχτά φεστιβάλ στην Αθήνα, που αναμένεται με αγωνία κι ανυπομονησία από πολλούς κάθε φθινόπωρο!

Μέσα σε αυτά τα έξι χρόνια κατόρθωσε να αγκαλιάσει αλλά και να αγκαλιαστεί, ένα κοινό, συνεχώς αυξανόμενο, να δώσει στη gypsy jazz μουσική τη θέση της στην καλλιτεχνική πραγματικότητα της χώρας μας, να αναδείξει μουσικούς και σχήματα, χορευτές, να ακουστεί στα ραδιόφωνα, να ασχοληθεί ο τύπος μαζί του.

Και πάνω από όλα να αποδείξει ότι είναι εφικτές τέτοιες προσπάθειες, απόλυτα αυτοδημιουργημένες και αυτοοργανωμένες, όταν υπάρχει διάθεση αλληλεγγύης και εθελοντισμού, κέφι, μεράκι, όρεξη και πείσμα!

Σε πείσμα λοιπόν των δύσκολων αυτών καιρών αλλά ταυτόχρονα και με τεράστια όρεξη και κέφι, επιλέγοντας και πάλι τον αγαπητό χώρο της Λαμπηδόνας γιατί χαρακτηρίζει απόλυτα και ολοκληρώνει την εικόνα και τη μορφή που είχαμε όλοι από την αρχή για το φεστιβάλ στο μυαλό μας, δίνουμε το νέο μας ραντεβού για τις 16, 17, 18 Οκτώβρη κάτω από την σκιά των πεύκων και των αστεριών για μια ακόμη γιορτή της gypsy jazz!

Το Djangofest gypsy jazz festival στην Ελλάδα αποτελεί μια πρωτοβουλία μουσικών που ασχολούνται με την gypsy jazz μουσική και φίλων αυτής. Ως αυτό-οργανωμένη εκδήλωση, πραγματοποιείται με την ενέργεια των μουσικών και εθελοντών που συμμετέχουν, με την υποστήριξη της Plenty projects και τη φιλοξενία του Κοινωνικού Πολιτιστικού Κέντρου της Λαμπηδόνας.

Για τέταρτη χρονιά το DjangoFest έρχεται στη Λαμπηδόνα. Το Κοινωνικό - Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα το υποδέχεται με ιδιαίτερη χαρά, μετέχοντας περισσότερο από ποτέ στην προετοιμασία του και στη διοργάνωσή του, η οποία πηγάζει από δύο, μεταξύ άλλων, κυρίως λόγους. Ο ένας είναι η αξία του ως μουσικό γεγονός καθεαυτό κρατώντας ζωντανό ένα σημαντικότατο κομμάτι της μουσικής παράδοσης της jazz στον ευρωπαϊκό χώρο και αναδεικνύοντας την ιδιαίτερη μορφή και ύφος του, προϊόν της επιρροής της κουλτούρας των ανθρώπων που το ανέπτυξαν και το ανέδειξαν. Ο άλλος είναι ότι το φεστιβάλ στηρίζεται αποκλειστικά στους ανθρώπους του είτε αυτοί είναι μουσικοί, είτε τεχνικοί, είτε προσφέρουν εθελοντικά σε όποιον άλλο τομέα χρειάζεται. Αυτό το χαρακτηριστικό αποτελεί ένα από τα βασικά προτάγματα του Κοινωνικού - Πολιτιστικού Κέντρου Βύρωνα για ένα κόσμο όπου οι άνθρωποι είναι οι ίδιοι διαμορφωτές του κοινωνικού χώρου και αποδέκτες των αγαθών που αυτός προσφέρει.

Έχοντας γνωρίσει μερικούς από τους ανθρώπους του DjangoFest και αναγνωρίζοντας την προσφορά τους στη μουσική αλλά και στην ποιότητα της κουλτούρας μας όλα αυτά τα χρόνια τους καλωσορίζουμε κι αυτή φορά στον Βύρωνα και στη Λαμπηδόνα.

Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα - Λαμπηδόνα.

Συμμετέχουν τα σχήματα (με αλφαβητική σειρά):
- Αντώνης Πρίφτης Quartet
- Diminuita "Le petit big band"
- Djangotropia
- Groovin' High (Πάτρα)
- Manouche Drome
- Night And Day (Πάτρα)
- SwingAzoo
- SwingEs
- Τea For 3
- The Ghost Notes
- Troi Mat
- Trio Taπί

Με το χορό και το κέφι τους, αλλά και ανοιχτά μαθήματα για όλους, συμμετέχουν οι χορευτικές ομάδες (με αλφαβητική σειρά):
- Αhens Lindy Hop
- Athens Swing Cats
- Rhythm Hoppers

Παράλληλα με τις εμφανίσεις, έκθεση χειροποίητων οργάνων με έμφαση στις gypsy κιθάρες. Φέτος στην έκθεση συμμετέχουν κατασκευαστές χειροποίητων συστημάτων ήχου.
Συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά):
- Gabojo pickups
- Leveller Guitars
- Mamais Guitars
- Rm Acoustics
- Tσiganize Ιt guitars
- Xορδόφωνο

Στο φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν ακόμη:
- ανοιχτά μαθήματα gypsy jazz κιθάρας με τον Γιώργο Παπαδογιάννη (Diminuita) και τον Δημήτρη Πολίτη (The Ghost Notes),
- ανοιχτά μαθήματα gypsy jazz βιολιού με τον Σέργιο Χρυσοβιτσάνο (Gadjo Dilo) και τον Στέργιο Λούστα (Swingtime Quintet, Θεσσαλονίκη),
- ανοιχτά μαθήματα χορού από όλες τις ομάδες που συμμετέχουν,
- κουκλοθέατρο και διαδραστικό κυνήγι θησαυρού για παιδιά,
- προβολή του ντοκιμαντέρ "The Genious Of Django Reinhardt" και της ταινίας "Swing" του Τόνι Γκατλίφ,
- dj set από τους Rhythm Hoppers, την Μαργαρίτα Στεργίου και την Ευδοκία Πρέκα,
- κοινωνική κουζίνα.

Djangofest 2015
16, 17, 18/10
Άλσος Λαμπηδόνας, Βύρωνας
Έναρξη δραστηριοτήτων:
Παρασκευή 16/10 από τις 18:00,
Σάββατο 17/10 από τις 12:00,
Κυριακή 18/10 από τις 12:00.
Είσοδος ελεύθερη σε όλες τις δράσεις

*


O  Al Di Meola στην Αθήνα
Δελτίο Τύπου:
Al Di Meola
Παρασκευή 13 Νοεμβρίου
Gazarte
Ένας guitar hero στο Gazarte

Ένας από τους σημαντικότερους κιθαρίστες της σύγχρονης μουσικής, ο μέγας Al Di Meola, έρχεται στο Gazarte για να μας χαρίσει μια αξέχαστη βραδιά την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου. Στις αποσκευές του, το ολοκαίνουργιο άλμπουμ του, "Elysium", αλλά και όλα του τα κομμάτια που έχουμε αγαπήσει. «Elysium σημαίνει «ο τόπος της απόλυτης ευτυχίας» και διάλεξα αυτόν τον τίτλο γιατί αντικατοπτρίζει τη νοητική φάση στην οποία βρίσκομαι τώρα», λέει ο ίδιος. Αυτή ακριβώς τη δημιουργική του στιγμή έρχεται να μοιραστεί μαζί μας.

Ο Al Di Meola δεν ήταν καλά-καλά ούτε 20 χρονών όταν διέκρινε το ταλέντο του ο θρυλικός Chick Corea, και τον κάλεσε να παίξει με το ιστορικό του γκρουπ, τους Return To Forever. Ήταν 1974 κι ο νεαρός κιθαρίστας άφησε αμέσως μετά τηλεφώνημα του Chick το σπίτι που έμενε στη Βοστώνη με λίγα ρούχα μέσα σε μια τσάντα, και δεν επέστρεψε ποτέ! Η συνέχεια ανήκει στην ιστορία: εμφανίσεις με τους Return To Forever στο Carnegie Hall, ξεκίνημα της λαμπρής σόλο καριέρας του, δημιουργία του ιστορικού τρί παρέα με τους John Mc Laughlin και Paco De Lucia που έσπασε ρεκόρ πωλήσεων - και πέρασε κι από το θεατράκι του Λυκαβηττού για μια αξέχαστη συναυλία στις αρχές της δεκαετίας του '80, μακρόχρονη ενασχόληση με τη μουσική του Astor Piazzola... Οι διακρίσεις δεν έπαψαν να έρχονται μέχρι και σήμερα. Το ίδιο κι οι συνεργασίες με γίγαντες: Frank Zappa, Carlos Santana, Paul Simon, Steve Winwood, Wayne Shorter, Herbie Hancock, Gonzalo Rubalcaba, Milton Naciemento, Egberto Gismonti, Stevie Wonder, Les Paul, Steve Gadd, Jimmy Page, Steve Vai, Phil Collins...

Στη χρυσή του ωριμότητα σήμερα ο Al Di Meola,  έρχεται στο Gazarte να μας χαρίσει δείγματα της μεγάλης τέχνης και της 40χρονης καριέρας του: δικές του κλασικές, αλλά και καινούριες συνθέσεις, κομμάτια των μουσικών του ηρώων Beatles σε ιδιοφυείς διασκευές, tango του Piazzola και πολλές ακόμα εκπλήξεις. Μια βραδιά από αυτές που προμηνύονται αξέχαστες..

Info:
Al Di Meola,  Παρασκευή 13 Νοεμβρίου
Gazarte, Βουτάδων 32-34, Γκάζι
Ώρα έναρξης: 22:00
Τιμές εισιτηρίων:
Προπώληση: A' ζώνη: 50 ευρώ | Β' ζώνη: 40 ευρώ | Όρθιοι: 25 ευρώ
Ταμείο: A' ζώνη: 55 ευρώ | Β' ζώνη: 45 ευρώ | Όρθιοι: 29 ευρώ
Προπώληση εισιτηρίων: Gazarte, Public, Iανός, Παπασωτηρίου, Seven Spots, Reload Stores και τηλεφωνικά στο 11876.
Περισσότερες πληροφορίες:
gazarte.gr
facebook.com/Gazarte
aldimeola.com