26 Ιαν 2016

Κριτική κινηματογράφου 23/1/16

Του Νέστορα Πουλάκου

cin1

Η επιστροφή

Μια ακόμη αξιοθαύμαστη κινηματογραφική υπογραφή του Αλεχάντρο Γκονζάλεζ Ιναρίτου, με την εκπληκτική ερμηνεία του Λεονάρντο Ντι Κάπριο, που αναμένεται να σαρώσει τα Όσκαρ και τις Χρυσές Σφαίρες της χρονιάς αυτής. 1820, σε αχαρτογράφητη περιοχή της αμερικανικής υπαίθρου. Εκεί, ο Χιου Γκλας, κυνηγός και έμπορος γουνών, δέχεται επίθεση από μια αρκούδα, ενώ στη συνέχεια πέφτει θύμα ληστείας από τους συναδέλφους του, που τον αφήνουν στη μοίρα του. Ο κυνηγός, ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, πρέπει να υπερκεράσει τον σκληρό χειμώνα, την απειλή των ινδιάνων, με τη θέληση για εκδίκηση να είναι το μοναδικό του όπλο.

cin2

Steve Jobs

Ένας από τους χαρακτηριστικότερους «εκπροσώπους» τους αμερικανικού ονείρου, ο δημιουργούς του παγκόσμιου κολοσσού με το όνομα Apple, Στιβ Τζομπς, εξακολουθεί να απασχολεί την κοινή γνώμη πέντε χρόνια από το θάνατό του. Τον ερμηνεύει ο Μάικλ Φασμπέντερ. Σκηνοθετεί ο Ντάνι Μπόιλ. Από την αρχή της ιστορικής για τη σύγχρονη τεχνολογία και το εμπόριο καριέρα του ώς το 1998 και την έξοδο στην αγορά του iMac, αποκαλύπτεται η ταυτότητα του μεγάλου αφεντικού της Apple inc, Στίβεν Πολ Τζομπς. Το πάθος του για την τεχνολογία αποδείχτηκε μοιραίο, τόσο για τη ζωή του εντός της οικογένειάς του όσο ίσως ακόμη και για την υγεία του.

cin3

Οι ήρωες του κακού

Ισπανικό θρίλερ της σχολής που δημιούργησε ο Ντελ Τόρο από το θρίαμβο του «Λαβύρινθου του Πάνα». Την πρώτη του μέρα στο σχολείο, ο Αρίτζ πέφτε θύμα βίαιου εξευτελισμού από έναν πιο χειροδύναμο συμμαθητή του. Ένας άλλος νεαρός, ο Εστέμπαν, θα σπεύσει να τον βοηθήσει. Όπως ανακαλύπτουν, οι δυο τους έχουν αρκετά κοινά: είναι αντικοινωνικοί, περιθωριακοί, παράξενοι… Σύντομα στην παρέα τους θα προστεθεί η Σαρίτα, ένα μοναχικό αγοροκόριτσο. Οι τρεις έφηβοι αρχίζουν να κλέβουν μαγαζιά, παίρνοντας οτιδήποτε δεν μπορούν να πληρώσουν. Όμως, κατά τη διάρκεια μιας από αυτές τις ληστείες συλλαμβάνονται από έναν φύλακα, και ο μόνος τρόπος να διαφύγουν είναι να χρησιμοποιήσουν βία.

*Η στήλη δημοσιεύτηκε στην εβδομαδιαία εφημερίδα ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ (23/1/16).