19 Ιαν 2016

Kριτική κινηματογράφου 16/1/2016

Του Νέστορα Πουλάκου

1

Νοτιάς

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της «Πολίτικης Κουζίνας», ο Τάσος Μπουλμέτης επιστρέφει μετά από 13 χρόνια για να γυρίσει μια χαμηλότερη προσδοκιών αλλά εξίσου καλοφροντισμένη ταινία που θα αρέσει στον κόσμο. Από τη μέρα που εμφανίζονται στον Σταύρο οι πρώτες ερωτικές ανησυχίες, φουντώνει και η επιθυμία του να λέει ιστορίες με ένα δικό του, ανατρεπτικό τρόπο. Οι ταραχώδεις αλλά και ταυτόχρονα πολλά υποσχόμενες για την Ελλάδα δεκαετίες του 1960, του 1970 και του 1980 πυροδοτούν τη φαντασία του ασταμάτητα. Στο ταξίδι από την εφηβεία προς την ενηλικίωση, για να κατακτήσει αυτά που ποθεί, θα σκαρφιστεί ιστορίες για αρχαίους μύθους, μακρινά ταξίδια κι όμορφες γυναίκες. Όταν έρθει αντιμέτωπος με την πραγματικότητα, θα κάνει τις ιστορίες του εικόνες και θα ανακαλύψει τον εαυτό του. 

2

To μεγάλο σορτάρισμα

Στιβ Καρέλ, Ράιαν Γκσόσλινγκ, Μπραντ Πιτ και Κρίστιαν Μπέιλ πρωταγωνιστούν στην ταινία-καταγγελία για την οικονομική καταστροφή στις ΗΠΑ, το 2008, όταν έσκασε η φούσκα της αμερικανικής κτηματαγοράς. Οι τιμές των σπιτιών, που είχαν εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη, κατέρρευσαν μέσα σε ελάχιστους μήνες. Μαζί τους συμπαρέσυραν και την παγκόσμια οικονομία, οδηγώντας στη χειρότερη κρίση των τελευταίων 80 ετών, που παρέσυρε στο διάβα της κυβερνήσεις και υπόγειες διασυνδέσεις. Τέσσερις outsider μικροεπενδυτές (ένας αθυρόστομος αναλυτής, ένας αντικοινωνικός γιατρός, δυο πιτσιρικάδες μικροεπενδυτές, που έστησαν επενδυτικό κεφάλαιο στο γκαράζ του σπιτιού τους, και ένας τραπεζίτης, που απλώς αξιοποίησε προς ίδιον όφελος μια πληροφορία) διαπιστώνουν αυτό που οι τράπεζες, τα ΜΜΕ και η αμερικανική κυβέρνηση αρνούνταν να δουν, δηλαδή… την επικείμενη κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας.

3

To μυστικό στα μάτια τους

Κλασικό αστυνομικό θρίλερ χολιγουντιανού στιλ, που θα απολαύσει το κοινό και θα το ευχαριστηθεί. Δύο ερευνητές του FBI, ο Ρέι και η Τζες, μαζί με την εισαγγελέα Κλερ βλέπουν τα πόδια τους να κόβονται στα δύο, όταν η νεαρή κόρη της Τζες βρίσκεται βάναυσα δολοφονημένη, δίχως να υπάρχει φανερή αιτία ή κίνητρο. Δεκατρία χρόνια περνούν και μετά την παθιασμένη αναζήτηση για το φονιά, ο Ρέι ανακαλύπτει καινούρια στοιχεία που είναι βέβαιος ότι θα οδηγήσουν στην επίλυση της υπόθεσης. Κανείς όμως δεν είναι προετοιμασμένος για τα μυστικά που θα έρθουν στην επιφάνεια και για τις επιπτώσεις που έχει η ανάγκη για εκδίκηση στην ανθρώπινη ψυχή.

*Η στήλη δημοσιεύτηκε στην εβδομαδιαία εφημερίδα ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ (16/1/16).