23 Φεβ 2016

Κριτική Κινηματογράφου 20/2/16

Του Νέστορα Πουλάκου

 cin1

Χαίρε Καίσαρ!

Τζορτζ Κλούνεϊ, Τζος Μπρολίν, Ρέιφ Φάινς και Τζόνα Χιλ πρωταγωνιστούν σε ένα ακόμη ξεκαρδιστικό αριστούργημα των απίστευτων αδερφών Κοέν, που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βερολίνου που διεξάγεται αυτή την περίοδο. Κατά τη Χρυσή Εποχή του Χόλιγουντ, δεκαετία του 1950, ο Έντι Μάνιξ, γενικός καταφερτζής του χώρου, βοηθάει στην παραγωγή μιας ταινίας, το «Hail Caesar», στην οποία πρωταγωνιστεί ο Μπερντ Γουίτλοκ. Αλλά ο ηθοποιός απάγεται από μια ομάδα που αυτοαποκαλείται «Το Μέλλον». Τώρα, ο Μάνιξ είναι αυτός που βρίσκεται στην υπεύθυνη θέση να συλλέξει 100.000 δολάρια ώστε να τον απελευθερώσει. Η ιδιομορφία της όλης κατάστασης θα αναγκάσει τον Έντι να αποφασίσει και για το δικό του επαγγελματικό μέλλον.

cin2

Οι Σουφραζέτες

Ταινίες εποχής-παντιέρα του άλλοτε δυνατού φεμινιστικού κινήματος, με πρωταγωνίστριες σπουδαίες ηθοποιούς του Χόλιγουντ. Τέλη του 19ου αιώνα. Η Μοντ είναι μια βιοπαλαίστρια σύζυγος, μητέρα και εργαζόμενη που συνειδητοποιεί πως πρέπει να παλέψει για να κερδίσει αξιοπρέπεια, τόσο στον εργασιακό χώρο όσο και μέσα στο σπίτι της. Βλέπει με έκπληξη ότι δεν είναι μόνη σε αυτό τον αγώνα, έτσι γίνεται ακτιβίστρια στο πλευρό και άλλων γενναίων γυναικών από όλες τις τάξεις. Οι πρώτες τους προσπάθειες είναι παθητικές, αλλά όταν οι επονομαζόμενες Σουφραζέτες έρχονται αντιμέτωπες με την αυξανόμενη βία της αστυνομίας, γίνονται μία γροθιά και φτάνουν να ρισκάρουν ακόμα και τις ζωές τους για να εξασφαλίσουν δικαιώματα και αναγνώριση στο γυναικείο φύλο.

cin3

Illusion

H νέα ταινία του Σάββα Καρύδα με τον Γιάννη Στάνκογλου. O Σωτήρης, οικονομικός συντάκτης σε εφημερίδα, βλέπει τη ζωή του να κυλά αδιάφορα και μίζερα, χωρίς τίποτα να τον γεμίζει αληθινά. Σε μια χριστουγεννιάτικη γιορτή Ρώσων ομογενών, αντικρίζει μια πανέμορφη Ρωσίδα, την Όλγα, που τον γοητεύει απ’ την πρώτη στιγμή. Η αλλόκοτη συμπεριφορά της τον μπερδεύει και του γεννάει ερωτηματικά. Μην μπορώντας να ξεφύγει από τη σκέψη της, ο Σωτήρης την αναζητά. Στην προσπάθειά του να τη συναντήσει θα γίνει μάρτυρας μιας απροσδόκητης σκηνής: Ένας τύπος τραβάει βίαια την Όλγα έξω από ένα ξενοδοχείο. Τη στιγμή που αυτός τη χτυπάει, ο Σωτήρης παρεμβαίνει ως αυτόκλητος σωτήρας για να τη βοηθήσει.

*Η στήλη δημοσιεύτηκε στην εβδομαδιαία εφημερίδα ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ (20/2/16).