2 Μαρ 2016

Κριτική κινηματογράφου 27/2/2016

Του Νέστορα Πουλάκου

cin1

Καυτός ήλιος

Κροατική ταινία που ξεχώρισε στο περυσινό Φεστιβάλ Καννών, κερδίζοντας το Βραβείο της Επιτροπής στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα. Τρεις διαφορετικές ιστορίες αγάπης. Στην πρώτη, που τοποθετείται το 1991, μια ιστορία αγάπης υπονομεύεται από την τρέλα που κυριαρχεί πριν από τον πόλεμο. Στη δεύτερη ιστορία, το 2001, ο πόλεμος έχει τελειώσει αλλά δύο ερωτευμένοι αδυνατούν να κάνουν τη σχέση τους κανονική. Στην τρίτη ιστορία, το 2011, όλα βρίσκονται στα χέρια δύο ερωτευμένων νέων, αν μπορούν να απελευθερωθούν από το παρελθόν τους.

cin2-3

Spotlight: Όλα στο φως

Ξεχωριστή ερμηνεία για τον Μαρκ Ράφαλο σε αυτήν τη χολιγουντιανών διαστάσεων αληθινή ιστορία. Μια πεισματική ομάδα ρεπόρτερ της εφημερίδας «Boston Globe», επονομαζόμενοι ως «Spotlight», ξεκινούν μια χρονοβόρα έρευνα πάνω σε ένα από τα παλιότερα και πλέον έμπιστα ιδρύματα της πόλης. Η ομάδα έχει στα χέρια της ισχυρισμούς για καταχρήσεις και σεξουαλικά σκάνδαλα μέσα στην καθολική εκκλησία, και η έρευνα βγάζει σιγά-σιγά στο φως συγκαλύψεις από τα υψηλότερα κλιμάκια της θρησκευτικής, της νομικής και της πολιτικής εξουσίας.

cin3

Το ξύπνημα της Άνοιξης

Η νέα ταινία του άλλοτε τρομερού παιδιού του ελληνικού σινεμά Κωνσταντίνου Γιάνναρη είναι αυτό το δραματικό θρίλερ. Η ιστορία πέντε εφήβων που στήνουν μια ένοπλη συμμορία, έναν μωσαϊκό έρωτα, χαμένων σχέσεων, προδοσίας και μηδενισμού, που διαδραματίζεται σε μια φθίνουσα πόλη, όπου τα πάντα καταρρέουν μέσα στην οικονομική και κοινωνική κρίση. Πρωταγωνιστούν οι: Άγγελος Τζέγια, Αρμάνδος Νταούτι, Γιάννης Τσορτέκης, Γιούλη Τσαγκαράκη, Δάφνη Ιωακειμίδου-Πατακιά, Ζουλί Λεφέβρ, Κωνσταντίνα Τακάλου, Κωνσταντίνος Ελματζίογλου, Κώστας Νικούλι, Μούτσο Φαμπρίτσιο, Ράνια Σχίζα.

*Η στήλη δημοσιεύτηκε στην εβδομαδιαία εφημερίδα ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ (27/2/2016).