29 Αυγ 2007

Διαβάζοντας Γ.Ι. Μπαμπασάκη : Βορειοδυτικό Πέρασμα, Cobra-Λεττριστές-Καταστασιακοί [Ελεύθερος Τύπος, 1992 / Οξύ, 2001]

Μερικοί από αυτούς τους μακρινούς περιπάτους με οδηγούσαν σε μεγάλες αποστάσεις γιατί ένας οπιομανής είναι πολύ ευτυχισμένος για να έχει τον νου του στην ώρα. Και πολλές φορές, στην προσπάθειά μου να βρω τον δρόμο του γυρισμού, χρησιμοποιούσα τους ναυτικούς κανόνες και, κοιτάζοντας συνεχώς το πολικό αστέρι, αναζητούσα ένα βορειοδυτικό πέρασμα. (Thomas De Quincey)
*
Το ξεπέρασμα της τέχνης είναι το βορειοδυτικό πέρασμα της γεωγραφίας της αληθινής ζωής, που η αναζήτηση του κράτησε πάνω από έναν αιώνα, ξεκινώντας κυρίως από τη μοντέρνα αυτοκαταστρεφόμενη ποίηση. (Guy Debord)
*
Η Λέσχη Φίλων του Βορειοδυτικού Περάσματος είναι μια κλειστή ένωση επαναστατών, που εργάζεται στην ανάπτυξη των πρακτικών στιγμών της θεωρίας και των θεωρητικών στιγμών της πρακτικής. (De Bello Civill)

*Μεστή κοινωνιολογική μελέτη, μοναδική στα ελληνικά δρώμενα, για τα καλλιτεχνικά/πολιτικά/κοινωνικά πρωτοποριακά κινήματα που έδρασαν την εικοσαετία μετά τον β' Παγκόσμιο πόλεμο μέχρι τον επαναστατικό Μάη του '68(μια άλλη μελέτη και πάλι από τον Μπαμπασάκη στα 2001). Λίγο μετά την θητεία του και μένοντας στα Εξάρχεια, ο Ίκαρος από χρόνια μελετητής εκείνης της περιόδου -και κυρίως των Λεττριστών και των Καταστασιακών του Ντεμπόρ- παραδίδει στις Εκδόσεις Ελεύθερος Τύπος μια 150σέλιδη μελέτη με άφθονο φωτογραφικό υλικό και σημειώσεις επιπρόσθετες αναφορικά με θέματα όπως : κατάλοιπα του Σουρρεαλισμού κατά τον Μεταπόλεμο, το κίνημα Cobra, το Διεθνές Κίνημα για ένα Φαντασιακό Μπαουχάους, την επιρροή του δανού ζωγράφου Άσγκερ Γιορν, το Πειραματικό Εργαστήρι της Άλμπα, τις επιδράσεις του ιταλού ζωγράφου Τζουζέπε Πίνοτ-Γκαλίτσο, το Λεττριστικό Κίνημα του ρουμάνου Ιζού και μεγαλύτερη έμφαση στην Λεττριστική Διεθνής και Καταστασιακή Διεθνής του γάλλου Ντεμπορ στην όλη πορεία τους και τις μετέπειτα επιρροές τους.
Η συγκεκριμένη έκδοση σαφώς καλύτερα επιμελημένη επανεκδόθηκε στα 2001 από τις Εκδόσεις Οξύ.
Μια πολύ σημαντική κίνηση του κύριου μελετητή των ευρωπαϊκών πρωτοποριών της εποχής εκείνης, Μπαμπασάκη, που αναγνωρίζεται με τον καιρό από καλλιτεχνικές σχολές και διδάσκεται. * Ν.Ι.Π.

Διαβάστε τα παρακάτω links :