30 Σεπ 2007

Διαβάζοντας Γ.Ι. Μπαμπασάκη : Τροβαδούροι (Νηλ Γιανγκ / Βαν Μόρισον / Τζόνι Κας / Μπομπ Ντύλαν / Λέοναρντ Κοέν / Τζον Λένον) [Ιανός, 2006]

Νηλ Γιανγκ, Τροβαδούρος και Οραματιστής : Έχει γράψει από τα καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών, αλλά και πολλά που είναι δύσκολο να τα ανεχθεί ακόμα και ο πλέον αφοσιωμένος οπαδός του..

Βαν Μόρισον, ο Αγέραστος Τροβαδούρος : Ολοένα και περισσότερο, από ολοένα και περισσότερες μεριές, βλέπουμε να καταφτάνει το μήνυμα ότι η αντοχή των υλικών, η διάρκεια, η επιμονή και η προσήλωση είναι οι μεγάλες αρετές του καλλιτέχνη που η ανάγκη του για έκφραση συντονίζεται απόλυτα με την ανάγκη μας να ονειρευόμαστε με τα μάτια ανοιχτά, να μαθαίνουμε δηλαδή μέσω της Τέχνης πως να ζούμε, πως ν' αγαπάμε, πως να σχετιζόμαστε με τους συνανθρώπους μας, πόσο αξίζει να είμαστε βαθιά ανθρώπινοι..

Τζόνι Κας, ο Άνθρωπος με τα Μαύρα : Ανήκει στην ιστορία και όσο ζούσε άνηκε σ' εκείνη την ωραία κατηγορία ανθρώπου που, οπλισμένοι με πείσμα, αποφασισμένοι ποτέ να μη το βάλουν κάτω, και μοχθώντας και ιδρώνοντας κυριολεκτικά κάθε στιγμή κάθε εικοσιτετραώρου, ξεπερνάνε τον ίδιο τους τον εαυτό και γίνονται αν όχι καλύτεροι από τους καιρούς τους, τουλάχιστον έκφραση συνάμα φωτεινή και σκοτεινή του πνεύματος των καιρών τους..

Μπομπ Ντύλαν, ο Τροβαδούρος του Εικοστού Αιώνα : Το πρώτο άλμπουμ που αγόρασα με το χαρτζιλίκι μου ήταν το DESIRE του Μπομπ Ντύλαν. Μου άλλαξε τη ζωή. Η βελόνα του Kenwood, έλιωνε, ξανά και ξανά, παίζοντας το One more cup of coffee, το Hurricane, το Joey..

Λέοναρντ Κοέν : Τροβαδούρος και Συγγραφέας : Ζωή είναι να συσσωρεύεις αναμνήσεις. Τέχνη είναι να επεξεργάζεσαι έτσι τις αναμνήσεις σου, ώστε να αφορούν και άλλους, να συμβάλλουν στην άτυπη, μα πάντα εν ενεργεία, συγκρότηση αυτής της παγκόσμιας κοινότητας που είναι η Ποίηση..

Τζον Λένον : Ανάμεσα σε δυο Επετείους : Μια πολυσχιδής προσωπικότητα. Ένας θρύλος, από τους μεγαλύτερους και πιο εμβληματικούς, του 20ου αιώνα..

*Με αφορμή την έκδοση του πρώτου τόμου των απάντων τραγουδιών του Μπομπ Ντύλαν, σε μετάφραση και επίμετρο του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη, οι Εκδόσεις Ιανός εξέδωσαν και μια μικρή, καλαίσθητη, μόλις 140 σελίδων μελέτη του συγγραφέα-μεταφραστή Μπαμπασάκη, αναφορικά με 6 σπουδαίες προσωπικότητες της παγκόσμιας μουσικής σκηνής του 20ου αιώνα. Νηλ Γιανγκ, Βαν Μόρισον, Τζόνι Κας, Τζον Λένον, μελέτες που προήλθαν από τα κείμενα του συγγραφέα στο "Έψιλον" της Ελευθεροτυπίας, Μπομπ Ντύλαν, από το επίμετρο που υπάρχει στον πρώτο τόμο των απάντων τραγουδιών του αμερικανού τροβαδούρου και τέλος, Λέοναρντ Κοέν, από τον πρόλογο του Μπαμπασάκη στην έκδοση "Το Αγαπημένο Παιχνίδι", σε μετάφραση της Χίλντας Παπαδημητρίου, από τις Εκδόσεις Μελάνι στα 2005.

Διαβάστε άλλες μελέτες του Γ.Ι. Μπαμπασάκη :
-Το Βορειοδυτικό Πέρασμα(1992) : http://vakxikon.blogspot.com/2007/08/cobra-1992-2001.html * Ν.Ι.Π.