13 Φεβ 2008

"Μια φωτογραφία όλο ποίηση" - Μιχάλης Γεωργιάδης (13/2/08)

βραβευμένες φωτογραφίες...

Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 8 Ιουνίου 1972. Τα παιδιά και οι οικογένειές τους τρέπονται σε φυγή από το χωριό τους Trang Bang στον Αυτοκινητόδρομο 1, αφού χτυπήθηκε από μια βόμβα ναπάλμ κατα την διαρκεια του πολεμου του Βιετναμ.
Ένα εννιάχρονο κοριτσάκι η μικρή Kim Phuc τρέχει γυμνή κραυγαζωνας από τον πόνο και την φρίκη, αφού το σώμα της είχε καεί από την βόμβα ναπάλμ. Η φωτογραφία που εμφανίζει τον βασανιστικό πόνο και το θάνατο, έκανε το γύρω του κόσμου και ήταν τόσο δυνατή ώστε κατάφερε να ξεσηκώσει την κοινή γνώμη κατά του πολέμου.

Η φωτογραφία αυτή έδωσε το βραβείο Pulitzer στον φωτογράφο Huynh Cong Nick Ut και θεωρείται μια από τις ποιο σπουδαίες φωτογραφίες στα 150 χρόνια του Φώτορεπορτάζ. Παρ' όλα αυτά, εκείνη την εποχή έγιναν πολλές συζητήσεις στο Associated Press για το αν έπρεπε να δημοσιευθεί η συγκεκριμένη φωτογραφία αφού περιείχε γυμνό ενος μικρού κοριτσιού.
Ο Huynh Cong Nick Ut γεννήθηκε στο Long An, του Βιετναμ, όπου άρχισε να τραβάει φωτογραφίες για το Associated Press όταν ήταν 16, λίγο μετά τον Huynh Thanh, τον μεγαλύτερο αδελφό του,που σκοτώθηκε στο Βιετναμ. Ο ίδιος ήταν τραυματίας τρεις φορές κατά την διάρκεια του πολέμου. O Ut όταν ακόμα εργαζόταν για το Associated Press στο
Τόκιο και τη Νότια Κορέα εξακολουθούσε να διατηρεί επαφή με την Kim Phuc, η οποία τώρα ζει στον Καναδά.