28 Φεβ 2008

"Στην Κόψη Της Μέρας" - Φαίδων Πατρικαλάκις (2008)

Να πούμε άραγε
για το τοπίο καπέλο
το ρούχο φυτό
τη θάλασσα γάντι
τον πίνακα ψυγείο
το όνειρο ποδήλατο
το εστιατόριο κουμπότρυπα
το φρούτο mon oncle
το γιατρό κονδυλοφόρο
το πλοίο αντιβιοτικό
το μολύβι απόγνωση
το δέντρο quelle dommage
τη Βίκυ του Βίκου
τα σπαρτά της Σπάρτης
την πόρπη της πόρνης
την Ερέντιρα που βαπτίστηκε στα σύννεφα
Τι άλλο να πούμε, τι άλλο;
Τώρα που δεν μας βασανίζει
τυρρανικά ο έρωτας
τι άλλο να πούμε;

(τι άλλο να πούμε;)

Στην κόψη της μέρας, Φαίδων Πατρικαλάκις, σελ. 85. Εκδόσεις Μανδραγόρας

Νέα ποιήματα, νέοι πίνακες σχεδιασμένοι/ ζωγραφισμένοι με λέξεις. Για την ποίηση και τον έρωτα, τα όνειρα και τη μουσική, το θέατρο και τη ζωγραφική, για όλες δηλαδή τις μεγάλες αγάπες του, τις ενασχολήσεις που τον κέντρισαν να δημιουργήσει. Στην κόψη της μέρας, στη νύχτα που διώχνει τη μέρα, σε αυτό το μεταίχμιο της ονειροπόλησης, της έλξης των σκέψεων από τις λέξεις και τα αποφθέγματα ο ζωγράφος, ποιητής, πεζογράφος και θεατρικός συγγραφέας Φαίδων Πατρικαλάκις με τα πεζο-ποιήματά του και τις φράσεις που παραθέτει συνθέτοντας μικρά μανιφέστο για τους τομείς της ζωής του (“1. Ρωτάω τις μέρες που περνούν πως γίνεται και με ανέχονται ακόμα, 2. Αθωότητα, τρυφερό σωσίβιο ζωής”) μας καλεί να πλησιάσουμε την ποιητική τέχνη από τη δική του σκοπιά. Μια συλλογή αυτοβιογραφική, σύνοψη ενδόμυχων διενέξεων, πάλης του μυαλού, ταραγμένης ψυχής, γαλήνιας γραφής το αποτέλεσμα.

Τέσσερα χρόνια πέρασαν από τη συλλογή “Legato” (Εκδόσεις Μανδραγόρας) και ο Φαίδων Πατρικαλάκις παρουσιάζει το τρίτο ποιητικό βιβλίο του (πρώτο η “Αρπαγή του βελούδου” το 2001). Η γραφή του παραμένει η εικόνα της ψυχής του. Αν αυτά τα συναισθήματα δεν τα έγραφε σίγουρα θα τα ζωγράφιζε. Με την πλειονότητα των ποιημάτων στην πεζή τους μορφή, ο Πατρικαλάκις διηγείται σκέψεις του και ελαχίστως γεγονότα αληθινά. Μετουσιώνει στο χαρτί αυτά που θα ήθελε να κάνει, να πει ή να δείξει ίσως.

Ο Φαίδων Πατρικαλάκις γεννήθηκε στη Δράμα. Σπούδασε στη Σχολή Βακαλό και στο Παρίσι. Είναι ζωγράφος και συγγραφέας. Ατομικές και συλλογικές εκθέσεις του έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει ασχοληθεί επίσης με τη σκηνογραφία και την ενδυματολογία. Έχει γράψει μια σειρά βιβλίων για τη ζωγραφική, τη σκηνογραφία και τις ταξιδιωτικές του εμπειρίες (σε συνδυασμό πάντα με τους πίνακές του). Τέλος έχει ασχοληθεί συγγραφικά με το θέατρο, έχει κυκλοφορήσει τέσσερα πεζογραφικά βιβλία και τρεις ποιητικές συλλογές. *Ν.Ι.Π.