4 Φεβ 2008

"Αναπολώντας τα '80s" - Νίκος Πουρνάρας


Το Α' και Β' μέρος εδώ : http://vakxikon.blogspot.com/2007/11/80s.html

Μουσική δεκαετίας '80

Στο παρελθόν, οι δισκογραφικές δουλειές των τραγουδιστών είχαν εκτός από πολλή μεγάλη επιτυχία καθώς επίσης και διαχρονικότητα. Σε σύγκριση με το παρόν που η δισκογραφία κινείται σε διαφορετικά πλαίσια.
Επίσης πολλά τραγούδια καλλιτεχνών καθιερώνονται ως (soundtrack) σε τίτλους αρχής και τίτλους τέλους.Μέσα από αυτή την διαδικασία γίνονται αναγνωρίσιμα και μεγάλες επιτυχίες.
Συνήθως ως soundtrack χαρακτηρίζεται ένα τραγούδι στο σύνολο του δίσκου ενός τραγουδιστή και αποτελεί μία ξεχωριστή επιτυχία. Θεωρείται ως ένα τραγούδι κατά παραγγελία γιατί απευθύνεται σε μία συγκεκριμένη τηλεοπτική ή κινηματογραφική σειρά.

Τα μουσικά τεχνολογικά μέσα έχουν αναπτυχθεί τόσο όπου οι δυνατότητες είναι απεριόριστες. Η ευχέρεια επεξεργασίας της μουσικής καθώς και των προβαλλόμενων ταινιών είναι τόσο εντυπωσιακή που η ποιότητα ήχου και εικόνας είναι απίστευτα καλή.
Αποτέλεσμα της παραπάνω κατάστασης είναι ότι πολλοί τραγουδιστές συμμετέχουν ως έκτακτη συμμετοχή σε σειρές. Βέβαια οι ηθοποιοί στις σειρές που συμμετέχουν και προβάλλονται στην τηλεόραση ή στον κινηματογράφο τραγουδούν κυρίως νέες αλλά και παλιές επιτυχίες. Συγκεκριμένα τραγούδια επανεκτελούνται ή διασκευάζονται από έμπειρους στιχουργούς και μουσικούς. Η διαφορετικότητα αυτή κάνει τα τραγούδια αυτά ξεχωριστά αλλά παράλληλα αναβιώνουν αναμνήσεις του παρελθόντος.

Δρ. Νίκος Πουρνάρας μελετητής των '80s