21 Φεβ 2008

"Ρετρό κείμενα : Ο Έρωτας στα χρόνια της Χολέρας" - Ν.Ι. Πουλάκος


«Ο Έρωτας στα Χρόνια της Χολέρας» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκεζ

«Ήταν αναπόφευκτο, η μυρωδιά από πικραμύγδαλα του θύμιζε άτυχους έρωτες.»

Ωδή στον ανικανόποιητο έρωτα! Στην υπομονή και την επιμονή των ανθρώπων για την κατάκτηση του αντικείμενου του πόθου τους, του πάθους τους και του έρωτά τους.
Ένας έρωτας που διαδραματίζεται σε κάποιο νησί της Καραϊβικής στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα(συγκεκριμένα την περίοδο 1880-1930), με τη χολέρα να μαστίζει την περιοχή και να θανατώνει τους κατοίκους της. Ιλαροτραγικές καταστάσεις του έρωτα υπό το φως μια πόλης σε παρακμή, παραδομένης στη διαφθορά, στους τοπικούς εμφυλίους πολέμους, μαστιζόμενης από ήθη και προκαταλήψεις που δεν αλλάζουν.
Μια ιστορία για τον έρωτα, τα γηρατειά, το θάνατο, με σεξουαλικές αναφορές σε όλο το φάσμα των ηλικιών. Το τρελό πάθος του Φλορεντίνο Αρίσα για την Φερμίνα Δάσα, την καταπίεση από το οικογενειακό της περίγυρο και τον τελικό γάμο της με τον επιφανή γιατρό Χουβενάλ Ουρμπίνο. Και ύστερα από 51 χρόνια, 9 μήνες και 4 μέρες, το ζευγάρι, όντας, πια, γύρω στα ογδόντα, επανενώνονται για να βιώσουν αυτόν τον εκπληκτικό έρωτα.
Στα 1985, ο κολομβιανός συγγραφέας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκεζ, ήδη νομπελίστας από το 1982, με διεθνή φήμη για τα μυθιστορήματά του, τα άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά και τα σενάριά του, γράφει τον «Έρωτα στα Χρόνια της Χολέρας» και μας χαρίζει ατελείωτες ώρες ονειροπόλησης αλλά και αναπροσαρμογής των σκέψεων και των συναισθημάτων μας για παλιούς χαμένους(;) έρωτες. Ένα χρόνο αργότερα, η μεταφράστρια Κλαίτη Σωτηριάδου-Μπαράχας το αποδίδει στα ελληνικά, για λογαριασμό των Εκδόσεων Λιβάνη.

«Ο Έρωτας στα Χρόνια της Χολέρας» του Μάικ Νιούελ

Περίπλοκο το βιβλίο του Μάρκεζ, δύσκολη και η απόδοση του στο σελιλόιντ. Ύστερα από χρόνια πιέσεων από τα αμερικάνικα στούντιο, ο κολομβιανός συγγραφέας δίνει το πράσινο φως για τη μεταφορά του μυθιστορήματος στη μεγάλη οθόνη.
Το βάρος έπεσε στο σκηνοθέτη του «Donnie Brasco» Μάικ Νιούελ, ο οποίος αν και αντιμετώπισε το λογοτεχνικό διαμάντι του Μαρκέζ με σεβασμό και σύνεση, δε φαίνεται να μπόρεσε να το αποδώσει τόσο καλά. Το σενάριο δουλεμένο από τον συνεργάτη του Πολάνσκι, τον Ρόναλντ Χάργουντ, φέρνει σε πέρας το έργο του ενώ ο Χαρβιέ Μπαρδέμ δίνει μια ωραία ερμηνεία. Η υπέροχη σκηνογραφία και φωτογραφία, αποδίδουν πιστά την εποχή που διαδραματίζεται η ιστορία, στη συνοχή της, όμως, χωλαίνει, με το αποτέλεσμα να κρίνεται μέτριο. Επιμένουμε, λοιπόν, στο βιβλίο, χωρίς να προσπερνάμε την προσπάθεια του Νιούελ, η οποία ως τελική αίσθηση μας αφήνει κάτι από τη γλυκύτητα, αυτής της υπέροχης ερωτικής ιστορίας.


*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Λακωνικός Τύπος".