7 Φεβ 2008

"Λάρυ Κλαρκ, Ο Πορνογράφος της Generation X" - Ν.Ι. Πουλάκος


Το Α' και Β' μέρος εδώ : http://vakxikon.blogspot.com/2008/01/visuals-poets-stanley-kubrick.html

5. Ken Park (2002)

Σενάριο : Harmony Korine (βασισμένο σε ιστορίες του Λάρυ Κλαρκ).
Ηθοποιοί : Adam Chubbuck, Tiffany Limos, Wade Williams, James Bullard.

Bραβεία : -
Διάρκεια : 96'
Παραγωγή : Η.Π.Α./ Ολλανδία/ Γαλλία

Σχόλια : Με το "Κen Park" όλη η παγκόσμια κινηματογραφική κοινότητα πιστεύει ότι ο Λάρυ Κλαρκ εξάντλησε αυτό που ήθελε να πει. Ίσως να έχει δίκιο. Το δείχνει άλλωστε και η συνέχεια. Ο Κλαρκ ορμώμενος από την επιτυχία του -προ ενός έτους- "Bully" μεταφέρει την πλοκή και πάλι στην Καλιφόρνια. Στηριγμένος στο σενάριο μιας νεαρής σκηνοθέτριας και βοηθούμενος στη σκηνοθεσία από τον έμπειρο κινηματογραφιστή του Χόλυγουντ Εντ Λάχμαν, τοποθετεί την κλειδαρότρυπα του σινεμά στη καθημερινή ζωή τεσσάρων νεαρών skaters, τριών αγοριών κι ενός κοριτσιού.

Εξετάζει το προβληματικό οικογενειακό περιβάλλον μας, στο οποίο εμβαθύνει σε μαγάλο βαθμό θέτοντας τη βάση των προβληματικών νεαρών της generation X. Τη σχέση τους με το σχολικό περιβάλλον αλλά και την τοπική κοινωνία. Και όλα αυτά όταν και οι τέσσερις φίλοι, οι οποίοι μαστουρώνουν, κάνουν σεξ μεταξύ τους και πολλές πολλές ατασθαλίες είναι επηρρεασμένοι από τον θάνατο του καλού τους φίλου skater, τον Κεν Παρκ. Η ταινία δε συγκλόνισε τόσο όσο θα περίμενε κανείς. Ίσως διότι ο Κλαρκ τους συγκλόνισε όλους με τα προηγούμενα "ανδραγαθήματά" του. Δεν απέσπασε κανένα βραβείο παρά μια υποψηφιότητα στο Φεστιβάλ του Βαγιαδολίδ. Εμπορικά κινηήθηκε σε πολύ καλά επίπεδα, έθεσε όμως το ερώτημα "τι άλλο έχει να μας δείξει ο Κλαρκ;". Θα δείτε στη συνέχεια.

6. Wassup Rockers (2005)

Σενάριο : Larry Clark (βασισμένο σε ιστορίες του Μάθιου Φροστ).
Ηθοποιοί : Jonathan, Milton & Eddie Velasquez, Francisco Pedrasa, Yunior Panameno.

Bραβεία : -
Διάρκεια : 111'
Παραγωγή : Η.Π.Α.

Σχόλια : Ότι χειρότερο και πιο βαρετό έχει να επιδείξει κινηματογραφικά ο Λάρυ Κλαρκ. Και λέμε κινηματογραφικά διότι υπάρχει και η ανεκδιήγητη τηλεταινία "Teenage Caveman". O Kλαρκ σε σκηνοθεσία και σενάριο δικά του, με παραγωγό την Σάρον Στόουν(!) φτιάχνει μια από αυτές τις χαζό-αμερικάνικες ταινίες του κακού κινηματογράφου. Η ταινία φυσικά δεν πήγε καλά ούτε εμπορικά αλλά ούτε και απέσπασε κάποιο βραβείο.

Ισπανόφωνοι skaters της Καλιφόρνια μετακινούνται διαρκώς από το Χόλυγουντ στο Μπέβερλυ Χιλς ταράζοντας τις εκεί γειτονιές, πειράζοντας τα όμορφα κορίτσια, συγκρούονται με άλλες συμμορίες, έχουν προβλήματα με την αστυνομία αλλά και με αγανακτισμένους γονείς. Σε αυτή την κατάσταση ζάλης κάποια στιγμή το παραμύθι τελειώνει.

7. Destricted ["Impaled"] (2006)

Σενάριο : Larry Clark.
Ηθοποιοί : Αugust, Jasmine Byrne.

Bραβεία : -
Διάρκεια : 30'
Παραγωγή : Η.Π.Α.

Σχόλια : Σε αυτή τη μικρού μήκους ταινία, απαντάμε στο παραπάνω ερώτημα. Θα δείτε που μπορεί να φτάσει ο Λάρυ Κλαρκ.. "Αυστηρώς Ακατάλληλον" μεταφράστηκε στα ελληνικά αυτή η σπονδυλωτή ταινία, που έσκισε εμπορικά το 2006, στην οποία πλην του Κλαρκ συμμετάσχουν άλλοι 6 σκηνοθέτες, με γνωστότερους τον Gaspar Noe ("Irreversible", 2002) και τον Μarco Brambilla ("Demolition Man", 1993). Επτά ταινίες για το σεξ αυστηρώς ακατάλληλες..

Και ο Κλαρκ είχε τη θεία έμπνευση.. Τοποθετεί νεαρούς μπροστά από την κάμερα με σκοπό οντισιόν για το ποιος θα κάνει σεξ με μια πορνοστάρ. Στη συνέχεια από την ίδια διαδικασία περνούν και ορισμένες πορνοστάρ. Στο τέλος το ζευγάρι που κερδίζει κάνει ένα θαυμάσιο σεξ μπροστά στην κάμερα, σαν κι αυτό που βλέπουμε σε αυθεντικές τσόντες, παρακολουθώντας παράλληλα και όλα όσοα συμβάινουν σε πραγματικό χρόνο σε τέτοιες ταινίες. Ενδιαφέρον θα έλεγα..