6 Ιουλ 2008

"Πολύτροπον" - Λάμπρος Σπυριούνης (2008)

Τις γάμπες της εκάλυπτε
Η πλουμιστή εσθήτα
Ποιότητα και σχέδιο
Σε ράφτρα της Λυδίας

*

Ζερβό μου χέρι της ψυχής, ακούς και βλέπεις μόνο
Θεάτρου θεατής κι αυτόπτης μάρτυρας στο φόνο!

*

Τα μικρά ποιήματα
Είναι σπύρτα

(Για τις μεγάλες πυρκαϊές
Δεν χρειάζονται αναπτήρες)

*Στην ποιητική συλλογή με τίτλο "Πολύτροπον" περιλαμβάνονται οι παλιότερες συλλογές του Λάμπρου Σπυριούνη, "Φιλιρίκ" (ιδ. εκδ. 1972, 1977) και "Πλάγιον Ανάλογον Μαθήματος Γυμναστικής" (Συμείον, 1986) -στο ενδιάμεσο είχε εκδοθεί η συλλογή "Ιάννης" (Δωδώνη, 1978)-, παλιότερα ποιήματά του που έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά καθώς επίσης και νεότερα αδημοσίευτα ποιήματά του.
Με την παρούσα έκδοση, που συντίθεται από τις ενότητες "Έφηβοι φθόγγοι ηδύφθογγοι" (που περιλαμβάνει τη συλλογή "Φιλιρίκ" και τα παλιότερα ποιήματα) και "Studio Minore" (που περιλαμβάνει τη συλλογή "Πλάγιον.." και τα νεότερα ποιήματα), αποτυπώνεται η εξελικτική μαθητεία του συγγραφέα στην ποιητική τέχνη. Η συλλογή αποτελεί μια πρώτη απόπειρα σχεδιασμού να εκδοθεί υπό τον ίδιο τίτλο ένα μεγαλύτερο ποιητικό έργο στο οποίο θα προστεθούν δυο ακόμα ενότητες.
Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι ο Λάμπρος Σπυριούνης, δικηγόρος στο επάγγελμα, πέρα από τις παραπάνω ενότητες έχει εκδόσει τις συλλογές "Λινό Σεντόνι" (Συμείον, 1992) και "Τα Μυστικά Ποιήματα, 1-7" (Μανδραγόρας, 1996), ενώ φέτος μαζί με το "Πολύτροπον" έβγαλε και την ποιητική συλλογή χαικού "Μινιατούρες α'", όλα από τις εκδόσεις Μανδραγόρας, στο περιοδικό των οποίων είναι μέλος της συντακτικής ομάδας.

- Διαβάστε για τον Λάμπρο Σπυριούνη και τη συλλογή "Μινιατούρες α'" : http://vakxikon.blogspot.com/2008/06/2008.html *N.I.Π.