25 Ιουλ 2008

"Book Of Logging" - Leonard Cohen (2006)

Αν ήξερες πόσο σε αγαπάμε
θα κρυβόσουν
δεν θα τα έκανες όλα άνω - κάτω
με το πάθος
που σκότωσε τριακόσιες χιλιάδες ανθρώπους
στη Χιροσίμα
ή που μάζεψε τα βράχια στο φεγγάρι
για να τα κάνει σκόνη
αναζητώντας σε
αναζητώντας το χαμένο σου στήριγμα.

*
Ο Ρόσι είναι κατάκοπος
Ξαπλώνει στο κρεβάτι του ζώντας με τους νεκρούς.
Μα τώρα θέλει να τα πιεί
(δεν θα πάψουνε λοιπόν ποτέ τα θαύματα;)
Κηρύσσει πόλεμο στον πόλεμο
Και πόλεμο κηρύσσει στην ειρήνη
Στην αίθουσα του θρόνου καθισμένος
πάνω στο μεγάλο Πρωτότυπο Πρόσωπό του
πολεμά το Τίποτα
που έχει στη θέση του το ΚάτιΤο στομάχι του είναι ανακουφισμένο
Τα δαμάσκηνα κάνουν καλά τη δουλειά τους
Δεν υπάρχει κανείς να πάει στον Παράδεισο
Και δεν μένει πια στην Κόλαση κανείς.

*Το «Βιβλίο του Πόθου» του Λέοναρντ Κοέν, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις IANOS στη σειρά IANOS ο Μελωδός, πρωτοεκδόθηκε στον Καναδά το 2006 και περιέχει 167 ποιήματα και σχέδια του ιδίου. Η 2η έκδοση του βιβλίου στην Ελλάδα, κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2008, αυτή τη φορά χωρίς το αγγλικό κείμενο. Αυτή είναι η επιθυμία του ποιητή Cohen για τις ξενόγλωσσες εκδόσεις του βιβλίου παγκοσμίως, προκειμένου να είναι πανομοιότυπες με την αγγλική έκδοση.
Η 1η έκδοση έγινε δίγλωσση τιμητικά προς τη μητρική γλώσσα του Leonard Cohen, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με την Ελλάδα εδώ και δεκαετίες.
Γραμμένο στην Ινδία, στον Καναδά, στην Αμερική και στην Ελλάδα, είναι αποκαλυπτικό, γιατί στα ποιήματα που καταθέτει ο μεγάλος Καναδός τραγουδιστής και συνθέτης αποτυπώνεται ο εσωτερικός του κόσμος με εξαιρετικό τρόπο που κάνει την ποιητική του τέχνη γοητευτική. Άνθρωποι, ζώα, φύση, παρόντες, απόντες, γυναίκες, άντρες, παιδιά παρελαύνουν σε ένα πραγματικό χρόνο· εκεί αποτυπώνονται με την πένα του και μας αναγκάζουν να σταθούμε δίπλα στην αφήγησή του.
Ο Λέοναρντ Κοέν δεν αφήνει τίποτα που να μην σχολιάζει από αυτά που είδε στην ζωή του. Αυστηρός, είτε μιλάει για την Γαλλία στην εποχή του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, είτε θυμάται τον Λόρκα, για τον οποίο έχει πληροφορίες πως ζει στη Νέα Υόρκη. Ξέρει όσο κανείς άλλος τις γυναίκες και καταθέτει ηδυπαθή ποιήματα γι’ αυτές.
«Το Βιβλίο του Πόθου» κυκλοφορεί σε μετάφραση της Ιωάννας Αβραμίδου και επιμέλεια του ποιητή και εκδότη του περιοδικού "Οδός Πανός" Γιώργο Χρόνα.

Βιογραφικό Λέοναρντ Κοέν
(από το "ΑΝΑ-ΜΡΑ Culture")

Μελαγχολικός. Πολιτικοποιημένος. Ανήσυχος. Βραχνό ηχόχρωμα τενόρου.«Με τέτοια φωνή, μόνο στον Καναδά θα βραβευόμουνα» είπε αυτοσαρκαστικά όταν το 1992 βραβεύτηκε ως ο καλύτερος τραγουδιστής της χρονιάς.Ο Λεονάρντ Κοέν. Που το ποιητικό του έργο παρουσίασε σε τραγούδια ,ο Αμερικανός συνθέτης Φίλιπ Γκλας στο θέατρο Badminton από τις 8 έως τις 12 Ιουλίου. O ίδιος ο Κοέν θα δώσει συναυλία στην Αθήνα στις 30 Ιουλίου, στο Τerra Vibe.Πρόσφατα οι εκδόσεις ΙΑΝΟΣ κυκλοφόρησαν τα ποιήματά του με τον τίτλο «Το βιβλίο του πόθου». Είναι 167 ποιήματα και 40 σκίτσα του Κοέν. Είκοσι από αυτά επέλεξε ο Γκλας στήνοντας μια μουσική παράσταση με σόλο ερμηνείες, κουαρτέτα και ομαδικές εκτελέσεις. Πρόκειται για μια παράσταση με λόγο και μελωδία.Στη διάρκειά της ο Κοέν θα ερμηνεύει –από μαγνητόφωνο- μπαλάντες του, θα αφηγείται λεπτομέρειες από τη ζωή, θα απαγγέλλει ποιήματα, ενώ θα τραγουδήσουν οι Mick Rossi, Timothy Fain, Wendy Sytter, Eleoneore Oppenhiem, Megan Marof.Ο Φίλιπ Γκλας είναι ένας από τους ξεχωριστούς συνθέτες της μινιμαλιστικής μουσικής σχολής, με χαρακτηριστικό του τα σύνθετα ρυθμικά μοντέλα. Καθιερώθηκε το 1976 με την πεντάωρη όπερα «Εinstein on the Beach» και έγινε γνωστός διεθνώς με τη μουσική για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Λος Άντζελες, το 1984.Στην Ελλάδα παρουσίασε το 2006 στο Ηρώδειο τη μουσική για την ταινία «Η Πεντάμορφη και το τέρας» και το 2004 το έργο του «Οrion».

Ο Λεονάρντ Κοέν ήρθε στον κόσμο στις 21 Σεπτεμβρίου 1934 στο Μόντρεαλ Καναδά.Μουσικός της ποπ, επηρεασμένος από την αμερικανική μουσική κάντρυ και την ευρωπαϊκή μελωδία των καμπαρέ, τραγουδάει μπαλάντες με ένα δικό του βραχνό τρόπο.Η θρησκεία, η μοναξιά, ο έρωτας, ο πόλεμος αποτελούν τα θέματα του.Ο πατέρας του ευκατάστατος εβραίος έμπορας υφασμάτων, πέθανε όταν ο Κοέν ήταν έξι ετών.Έφηβος έμαθε κιθάρα και έγινε μέλος του συγκροτήματος «Βuckskin Boys». Φοιτητής στο Πανεπιστήμιο McGill έγραψε τα πρώτα του ποιήματα. Το 1963 εγκαταστάθηκε στην Ύδρα, γράφοντας ποιήματα Το 1966 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά του «Θαυμάσιοι αποτυχημένοι» που γνώρισε παγκόσμια επιτυχία.Το 1967 πήγε στις ΗΠΑ και αφιερώθηκε στο τραγούδι και στη σύνθεση.Το 1992 έβγαλε τον πιο πολιτικοποιημένο δίσκο του με τίτλο «The Future». Το 1994 αποφάσισε να γίνει βουδιστής. Χειροτονήθηκε μοναχός, αλλά το 1999 εγκατέλειψε το μοναστικό βίο για να επιστρέψει στα εγκόσμια και να συνεχίσει τη δικογραφία. Είναι πατέρας δύο παιδιών που απέκτησε από τη Σούζαν Έλροντ την οποία δεν παντρεύτηκε. Οι γυναίκες παίζουν κεντρικό ρόλο στη ζωή του ως ερωμένες και ως μούσες…Η πρόσφατη σύντροφός του Αντζάνι Τόμας κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ που το έγραψε μαζί με τον Κοέν.Το τραγούδι «Σουζάν» ήταν εμπνευσμένο από τη γυναίκα ενός γλύπτη φίλου του , τη Σουζάν Βερντάλ, γι’ αυτό λέει ότι «άγγιξε το τέλειο σώμα της μόνο με το μυαλό».Ως που την πάτησε από μια γυναίκα…Η επί 17 χρόνια μάνατζέρ του και για ένα διάστημα ερωμένη του Κέλεϊ Λίντς του πήρε 5 εκατομμύρια δολάρια από τον τραπεζικό του λογαριασμό, αφήνοντάς του μόνο 150.000 δολάρια για συνταξιοδοτικό του κεφάλαιο.Η κλοπή αυτή τον έκανε πιο συμπαθή στους θαυμαστές του και τον οδήγησε στο να εντείνει τη μουσική και ποιητική του παρουσία.Το «Βιβλίο του πόθου», γραμμένο στην Ινδία, στον Καναδά, στην Αμερική, αποτυπώνει τον εσωτερικό του κόσμο που συντίθεται από φύση, παρόντες, απόντες, γυναίκες, γυναίκες, άντρες, παιδιά. *Ν.Ι.Π.