22 Σεπ 2008

"Ως Εκ Θαύματος" - Κωνσταντίνος Τζούμας (2008)

Ως Εκ Θαύματος, Κωνσταντίνος Τζούμας, Αφήγημα, Σελ. 404, Εκδόσεις Καστανιώτης, 2008

Κάπως έτσι μεγαλώσαμε... σαν ένα στοίχημα κόντρα σε κανόνες που δεν ίσχυαν, ενός συστήματος που δεν υπήρχε. Ευτυχώς, όμως, τα καλύτερα παιδιά που κάναμε παρέα μάς έκαναν να νιώθουμε ότι δεν ήμαστε μόνοι, ακόμα κι όταν μας έζωναν τα φίδια μ' εκείνο το ''ανεπαισθήτως μ' έκλεισαν από τον κόσμο έξω'' του Αλεξανδρινού, καίτοι είχαμε ακούσει και κρότους χτιστών και ήχους μαστόρων.

Πόσο όμορφα μπορεί κάποιος τεχνίτης του λόγου να διηγηθεί τη ζωή του, τις περιπέτειές του και την ενασχόλησή του με την καλοζωΐα και την ανέμελη ενασχόληση με το «παιχνίδι» με τέτοιο λογοτεχνικό τρόπο ώστε ο αναγνώστης να ταυτιστεί μαζί του. Να μην κοιτά, δηλαδή ο αναγνώστης, από την κλειδαρότρυπα τη ζωή του συγγραφέα, να μη γίνεται ο Μεγάλος Αδελφός του, αλλά να συμμετέχει στην καθημερινότητα που εκείνος περιγράφει, μέσα από τους άρτια δομημένους χαρακτήρες.

Ο Κωνσταντίνος Τζούμας αποτελεί μια επιφανή προσωπικότητα της κουλτούρας της σύγχρονης Ελλάδας. Ασχολήθηκε, ως ηθοποιός, με τον κινηματογράφο, το θέατρο και την τηλεόραση, υπήρξε χορευτής επί σειρά ετών στην Αθήνα και τη Νέα Υόρκη, ενώ τα τελευταία χρόνια θεωρείται από τους πλέον πετυχημένους ραδιοφωνικούς παραγωγούς της χώρας μας. Σε ένα απόγειο, αν μη τι άλλο, ακραιφνούς δημοφιλίας, στα 64 χρόνια του, καταπιάνεται με την αυτοβιογραφία του, η οποία εκδίδεται σε τρεις τόμους –τρεις εποχές της ζωής του καλλιτέχνη/ συγγραφέα Τζούμα- από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Οι επόμενοι δυο τόμου, που θα βγουν σε κυκλοφορία μέσα στον επόμενο ένα χρόνο, περιλαμβάνουν τη ζωή στην Αμερική ο ένας, και τον επαναπατρισμό και τη ζωή στην Αθήνα ο δεύτερος.

Στον πρώτο τόμο, που κρατάμε στα χέρια μας και τιτλοφορείται «Ως εκ θαύματος», συναντάμε τα παιδικό-εφηβικά χρόνια του Τζούμα στον Πειραιά, με τα πρώτα του μουσικά ακούσματα, φιλμικά ερεθίσματα, σεξουαλικά αγγίγματα, φιλικά ατοπήματα. Στη συνέχεια, η ζωή στο στρατό και οι φυλακίσεις, η ανέμελη ζωή στο Κολωνάκι, τα χρόνια της Δραματικής Σχολής Αθηνών, οι περιοδείες με τον χορευτικό θίασο της Ζουζού Νικολαΐδη, οι εστέτ απόψεις και η σεξουαλική απελευθέρωση ενός ατίθασου φιλικού κύκλου στη δεκαετία του ’60 και, εν μέσω, χούντας.

Οι αυτοβιογραφικοί παράγραφοι του Τζούμα δεν κουράζουν και δεν είναι ανιαρές αφηγήσεις μιας –δοσμένα- ωραιοποιημένης ζωής, αλλά μια μυθιστορηματική προσέγγιση μιας.. μυθιστορηματικής ζωής ενός σύγχρονου δανδή της ελληνικής κοινωνίας του β’ μισού του 20ου αιώνα.

Νέστορας Ι. Πουλάκος

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο τεύχος 3 του λογοτεχνικού περιοδικού "Βακχικόν".