7 Σεπ 2008

Διαβάζοντας Γ.Ι. Μπαμπασάκη : Au Revoir Σημειώσεις στη Σκια μιας Συνάντησης [Νεφέλη, 1999]

Ένα ταξίδι στην εφηβεία και τη μέθη της, μια ερωτική περιπλάνηση από συγκίνηση σε συγκίνηση, μια παθιασμένη κατάδυση στη μνήμη, μια ανατομία της απώλειας. Οδόσημα, κάποιες βραδιές με φίλους, η Πατησίων, ένα μπαρ που την ορίζει δεκαετίες τώρα, και πάνω απ όλα δυο μάτια -τα μάτια της Μάρθας. Ο χαμένος χρόνος του ήρωα, έτσι όπως αναδύεται μέσα από θραύσματα, υπαινιγμούς, ο ξανακερδισμένος, έτσι όπως αποκαλύπτεται μέσα από τον παραληρηματικό διάλογο με τον εαυτό του. Ένα βιβλίο που μιλάει για τον τρυφερό σπαραγμό της νιότης, αλλά και για το γλυκύτατο βάσανο της γραφής.

*Η πεζογραφική δεινότητα του συγγραφέα, ποιητή και μεταφραστή Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη, αποδείχθηκε περίτρανα στο "Au Revoir, Σημειώσεις στη Σκια μιας Συνάντησης". Το μοναδικό μυθιστόρημα του συγγραφέα που χαρτογραφεί την Πατησίων, και σκιαγραφεί τους ανθρώπους της στα 4 βιβλία διηγημάτων του, στις 6 ποιητικές συλλογές του, είναι γεγονός και είναι.. για αυτήν, την αγαπημένη του οδό, την αγαπημένη του περιπλάνηση, στο αγαπημένο του σπίτι, που βρίσκεται στην αγαπημένη του πόλη. Ο Μπαμπασάκης, εξ αφορμής του παιδικού του έρωτα από τον Βόλο, χτίζει τον κεντρικό ήρωα Νίκο Βελή, και τον τοποθετεί στη μηχανή του χωρού-χρόνου : περιπλανιέται πότε στα μέσα της δεκαετίας του '70, πότε στις αρχές της δεκαετίας του '90, πότε στα τέλη της τελευταίας -λίγο πριν την έλευση του νέου αιώνα. Επίκεντρο η Πατησίων, πιο επίκεντρο, ακόμη, το αειθαλές μπαρ Au Revoir, εκείνο το ποτοποιείο που έχει θρέψει κεφάλια και στομάχια γενιών και γενιών. Η χούντα, η μεταπολίτευση, τα χρόνια του '80, η εποχή μετά το στρατό, τα βαθιά '90s, τα φλασμπάκς στο χρόνο, τα πηγαινέλα στους τόπους (Βόλος-Αθήνα), είναι οι λέξεις που παραθέτει στο μοναδικό μυθιστόρημα της συγγραφικής του καριέρας ο Μπαμπασάκης.

Κι αν οι "Κόκκινες Νύχτες", ήταν οι νεανικές ιστορίες των Εξαρχείων, η "Λογική των Γεγονότων" -η ντεμπορική επιρροή παράθεσης φράσεων και λέξεων, κι αν το "Βιβλίο Συμβάντων και Αναφορών", ήταν τα πρώτα μετα-νεανικά διηγήματα των '80s στο κέντρο της Αθήνας, κι η "Μουσική των Γεγονότων" -το διήγημα μπλουζ μιας δεκαετίας με μουσικές και τζαζ ήχους, κι αν το "Harmolypi's Blues" και η "Φυλή των Happy Few", ήταν εκείνα τα κείμενα της ωριμότητας -της νέας εποχής του νέου αιώνα, το "Au Revoir, Σημειώσεις στη Σκια μιας Συνάντησης", είναι το βιβλίο των δεκαετιών, όλων των παθών, όλων των προσώπων. Κι εις άλλα με υγεία, λοιπόν..

Διαβάστε όλες τις υπόλοιπες πεζογραφίες του Γ.Ι. Μπαμπασάκη :

- Κόκκινες Νύχτες [Ερατώ, 1985] : http://vakxikon.blogspot.com/2007/11/1985.html
- H Λογική των Γεγονότων [Οξύ, 1996] : http://vakxikon.blogspot.com/2007/09/1996.html
- Bιβλίο Συμβάντων και Αναφορών [Ερατώ, 1996] :
http://vakxikon.blogspot.com/2008/01/1996.html
- H Moυσική των Γεγονότων [Ερατώ, 1998] :
http://vakxikon.blogspot.com/2007/11/1998.html
- Ηarmolypi's Blues [Μεταίχμιο, 2003] : http://vakxikon.blogspot.com/2007/08/harmolypis-blues-2003.html
- Η Φυλή των Happy Few [Ηλέκτρα, 2004] : http://vakxikon.blogspot.com/2006/05/happy-few-2004.html *Ν.Ι.Π.