15 Σεπ 2008

"La Vita Di Castruccio Castracani Da Lucca" - Niccolo Machiaveli (1520)

Κάποτε ο Καστρούτσο πέρασε μια νύχτα με πολλές κυρίες στο σπίτι ενός ευγενούς που έκανε γιορτή προς τιμήν του. Καθώς χόρευε και αφηνόταν στην απόλαυση με περισσότερο κέφι απ' ότι άρμοζε στην κοινωνική του θέση, κάποιος πήρε το θάρρος να τον μαλώσει : "Γελοιοποιείστε", του είπε. "Ένας άνδρας που περνά για σοφός κατά τη διάρκεια της μέρας δεν πρέπει να περνά για τρελός τη νύχτα".

*O συγγραφέας του "Ηγεμόνα" και της "Τέχνης του Πολέμου", σημαντικός και θαυμαστός συγγραφέας και πολιτικό πρόσωπο της αναγεννησιακής Ιταλίας του 16ου αιώνα, Νικολό Μακιαβέλι, συνέθεσε αυτό το εξαιρετικό -κατά τα άλλα- διήγημα, της ζωής ενός μεγάλου πολεμιστή της πόλης της Λούκα, του Καστρούτσο Καστρακάνι, που έδρασε στην ευρύτερη περιοχή της Τοσκάνης. Το διήγημα, αυτό, το απηύθυνε στους φίλους του, Ζανόμπι Μπουοντελμόντι και Λουίτζι Αλαμάνι, στις 29 Αυγούστου του 1520. Χρόνια αργότερα τυπώνεται στο χαρτί.

Οι Εκδόσεις Ερατώ και η μεταφράστρια Σώτη Τριανταφύλλου, αναλαμβάνουν να φέρουν σε πέρας αυτό το δύσκολο έργο. Η έκδοση που κυκλοφορεί είναι του 2003, περιλαμβάνει πλην του κειμένου και του σχολίου της Τριανταφύλλου, πρόλογο, τον βίο του Μακιαβέλι και επίμετρο του συγγραφέα και μεταφραστή Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη. Ο τελευταίος ήταν και ο υπεύθυνος αυτής της σειράς με κλασσικά έργα, που βγήκε το 1993 από τις Εκδόσεις Άρκτος (σύμπραξη των Εκδόσεων Γαβριηλίδης και Εκδόσεων Ερατώ), τα δικαιώματα της οποία πέρασαν στην Ερατώ του Μανουσάκη. Η συγκεκριμένη σειρά περιλαμβάνει ακόμα τα Αξιώματα του Λα Ροσφουκώ και το Εγχειρίδιο Πολέμου του Ναπολέοντα.

Η ζωή του Νικολό Μακιαβέλι
(από την ελληνική βίκι-παιδεία)

Ο Νικολό Μακιαβέλι 3 Μαΐου, 1469 - 21 Ιουνίου 1527, ιταλός διπλωμάτης, πολιτικός στοχαστής και συγγραφέας, φτωχός απόγονος ευγενούς οικογένειας, γεννήθηκε στη Φλωρεντία και ήταν γιος του Μπερνάρντο Μακιαβέλι και της Μπαρτολομέα Νέλι. Λαμβάνοντας το αξίωμα δεύτερου καγκελαρίου της φλωρεντινής δημοκρατίας, ο Μακιαβέλι εργάστηκε ως γραμματέας της αρμόδιας επιτροπής για τη διπλωματία και τον πόλεμο. Οι αποστολές του τον έφεραν σε επαφή με αρκετές από τις ισχυρότερες πολιτικές προσωπικότητες της εποχής του στην Ευρώπη, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται ο Πάπας και ο βασιλέας της Γαλλίας.
Φέρεται πως επηρεάστηκε σημαντικά από τις πολιτικές αντιλήψεις του
Καίσαρα Βοργία στη συγγραφή του έργου του Il principe (Ο Ηγεμών), που γράφτηκε το 1513. Το συγκεκριμένο έργο επηρέασε την πολιτική σκέψη πολλών πολιτικών και στοχαστών και άσκησε σημαντική επίδραση σε πολιτικές εξελίξεις της εποχής του και μεταγενέστερων περιόδων.
Η σκέψη του δέχθηκε είτε σημαντικές επικρίσεις είτε πλήρη αποδοχή. Είναι πολλοί εκείνοι που τον θεωρούν πατέρα της σύγχρονης πολιτικής επιστήμης και επίσης αρκετοί εκείνοι που τον χαρακτηρίζουν απλά κυνικό, διεφθαρμένο και αυταρχικό.
Το έργο γράφτηκε σε περίοδο κατά την οποία ο Μακιαβέλι απολύθηκε από τα δημόσια αξιώματά του, όταν το 1512, με τη βοήθεια των
Ισπανών, οι Μέδικοι ανέτρεψαν της δημοκρατία της Φλωρεντίας επανερχόμενοι στην εξουσία. Ο Μακιαβέλι υπέστη βασανιστήρια και για μικρό διάστημα φυλακίστηκε. Όταν αργότερα επέστρεψε σε ελάσσονες δημόσιες θέσεις υπό το καθεστώς των Μεδίκων χαρακτηρίστηκε ανεπιθύμητος από τους δημοκράτες που ανέτρεψαν και πάλι τους Μεδίκους το 1527. Απογοητευμένος, ως αναφέρεται, ο Μακιαβέλι πέθανε σύντομα στη Φλωρεντία από πάθηση του στομάχου.

Εργογραφία

Ο Μακιαβέλι έγραψε επίσης θεατρικά έργα, ποίηση και μυθιστορήματα. Υπήρξε επίσης μεταφραστής κλασικών έργων και θεωρείται εκπρόσωπος της λόγιας λατινικής κωμωδίας.

Discorso sopra le cose di Pisa (1499)
Del modo di trattare i popoli della Valdichiana ribellati (1502)
Del modo tenuto dal duca Valentino nell' ammazzare Vitellozzo Vitelli, Oliverotto da Fermo, etc. (Περιγραφή των Μεθόδων που υιοθετήθηκαν από τον Δούκα Βαλεντίνο όταν δολοφόνησε τους Βιτελόζο Βιτέλι, Ολιβερότο ντα Φέρμοι, Σινιόρ Πάολο και τον Δούκα της Γκραβίνα Ορσίνι, 1502)
Discorso sopra la provisione del danaro (1502)
Decennale primo (1506, ποίημα)
Ritratti delle cose dell'Alemagna (1508-1512)
Decennale secondo (1509)
Ritratti delle cose di Francia (1510)
Discorsi sopra la prima deca di Tito Livio (Στοχασμοί στον Λίβιο - 3 τομ., 1512-1517)
Il Principe (Ο Ηγεμών, 1513)
Andria (1517, κωμωδία μεταφρασμένη από τον
Τερέντιο)
Mandragola (Ο Μανδραγόρας - 1518, πρόζα σε πέντε πράξεις, με έμμετρο πρόλογο)
Della lingua (1514, διάλογοι περί Γλώσσας)
Clizia (1525, κωμωδία σε πρόζα)
Belfagor arcidiavolo (1515,
μυθιστόρημα)
Asino d'oro (Ο Χρυσός Όνος - 1517, ποίημα, μια νέα εκδοχή του Χρυσού Όνου του
Απουλήιου)
Dell'arte della guerra (Περί της τέχνης του πολέμου, 1519-1520)
Discorso sopra il riformare lo stato di Firenze (Στοχασμοί περί της μεταρρύθμισης της πολιτείας της Φλωρεντίας 1520)
Sommario delle cose della citta di Lucca (1520)
Vita di Castruccio Castracani da Lucca (Η ζωή του Καστρούτσιο Καστρακάνι της Λούκα, 1520)
Istorie fiorentine (Φλωρεντινές ιστορίες - 8 βιβλία, 1520-1525).
Frammenti storici (Αποσπάσματα ιστορικά 1525) * Ν.Ι.Π.