28 Δεκ 2008

"Αν-επίκαιρα Ποιήματα" - Σοφία Κολοτούρου (2007)

Κρυπτοκτονία. Μαζεύω ένα πρωί τα πράγματά μου
πείθω τους γύρω ότι έχω σκοτωθεί,
εξαφανίζομαι από κάθε συντροφιά μου
και κάθε σχέση - κοντινή ή δικτυακή.
"Αγνοείται" ή "πέθανε" γράφει η ταυτότητά μου
καθώς γυρεύω τη ζωή μου απ' την αρχή.

"Ναι, το βαρέθηκα", τους λέω "το παραμύθι
να γίνω κάποιος και να φτιάξω τάχα
-τα στερεότυπα που τρέφουνε τα πλήθη-
να φύγω θέλω, να χαθώ μονάχα
κι ότι παλιό να σβήσει μες τη λήθη.
Μια νέα ζωή να ζήσω ήθελα να 'χα".

Και μου είπανε: "μπορείς ν' αλλάζεις πάντα
να φεύγεις κι όμως να είσαι εδώ-
κάποια ταυτότητα άλλαξε ή κράτα
για μας δεν συμβολίζεις αριθμό.
Το δρόμο πάρε, αυτή η την άλλη στράτα,
η αγάπη μας σημείο σταθερό".

Χρόνια και χρόνια η αγάπη ειν' το σημείο
-Αρχή του κόσμου, τέλος του παντός.
Περιστρεφόμαστε, ένας - ένας, δύο - δύο
σ' ένα παιχνίδι των σκιών και του φωτός
ρόλους αλλάζοντας συχνά και προσωπείο-
δεν είμαστε ορισμένοι, ούτε αριθμός.

Κι όποιος μπορεί τους χίλιους ρόλους ν' αγαπήσει,
με χίλια πρόσωπα να μας αποδεχτεί,
προς τον πυρήνα μαλακά θα μας ωθήσει,
στο Τέλος μας - στην Κεντρομόλο Αρχή.

(Κρυπτοκτονία - 23/6/2000)

*Ομολογώ ότι τη Σοφία Κολοτούρου τη γνώρισα προσφάτως αν και την ήξερα για χρόνια διαδικτυακά -μιας κι έχουμε συνυπάρξει σε πάμπολλα περιοδικά, στέκια και φόρουμ του απέραντου κυβερνοχώρου. Τα "Αν-επίκαιρα ποιήματα", που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Δαρδανός (Λάλον Ύδωρ - Τυπωθήτω) από τον Απρίλιο του 2007, είναι από αυτά τα "περίεργα" βιβλία που τα παρατηρώ εξ αποστάσεως αλλά κάτι με κρατάει να μην τα πάρω για να τα διαβάσω διότι θα μου συμβεί το μοιραίο.. Όπως κι έγινε, όταν τελικά η μόνιμη -πλέον- συνεργάτιδα του περιοδικού "Βακχικόν" (www.vakxikon.gr) Σοφία Κολοτούρου αποφάσισε να μου το χαρίσει για να μου τη σπάσει.. Μπράβο Σοφία. Γουστάρω τέτοια σπασίματα!

Τα "Αν-επίκαιρα Ποιήματα" είναι ουσιαστικά ένα ποτ - πουρί ποιημάτων της Σοφίας της τελευταίας δεκαετίας.. Είδατε έκανα και ρίμα! Όπως άλλωστε γράφει η Κολοτούρου στο πείσμα των καιρών, των ηθών και των κανόνων της σύγχρονης ποιητικής. Κρατά την παντιέρα ψηλά ακόμη κι ας έχουν περάσει 70 + χρόνια από την προβληματική της παρέας του '30. Μάλιστα το ποίημα - intro της συλλογής "Γραπτό μήνυμα μιας κουφής" έχει μελοποιηθεί από τον B.D. Foxmoor των Active Member και περιλαμβάνεται στο δίσκο "Όταν οι μικρόνοοι hiphoρραγουν". Συνολικά 26 ποιήματα περιλαμβάνει η πρώτη ποιητική συλλογή της Σοφίας Κολοτούρου, χωρισμένα σε δυο ενότητες μαζί με ένα ποίημα - intro. Όλα εξαίσια. Όπως κι η ίδια. Με εξαίσια συνέχεια, άλλωστε. Είναι σίγουρο σας λέω..

Βιογραφικό Σοφίας Κολοτούρου

Η Σοφία Κολοτούρου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και ειδικεύτηκε στην Κυτταρολογία. Συμμετείχε σε συλλογικές εκδόσεις ποίησης, όπως στην ανθολογία “Συνθέσεις”, που εκδόθηκε από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και περιελάμβανε ποιητές που δραστηριοποιούνται δια Διαδικτύου, καθώς και σε άλλες ανθολογίες που προέκυψαν μετά από διαγωνισμούς ποίησης. Ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά: “Μανδραγόρας”, “Αντί”, “Γαλέρα”, “Πνευματική Ζωή”, “Δόντι”, "Οροπέδιο" και στις εφημερίδες “Νέα Προοπτική”, "Αυγή" καθώς και σε ηλεκτρονικά περιοδικά όπως στο "Ποιείν" και το "Βακχικόν".
Χαρακτηριστικά δείγματα της γραφής της Σοφίας Κολοτούρου μπορείτε να βρείτε και στο προσωπικό της blog, που είναι αφιερωμένο σε θέματα που αφορούν στην κώφωση:
http://www.kofosi.blogspot.com/ *Ν.Ι.Π.