11 Ιουλ 2009

Small Talk #3


του Νέστορα Πουλάκου
nespoulakos2000@yahoo.gr

To καλοκαιράκι στην ακρογιαλιά, μέσα στο νεράκι πλέουμ' αγκαλιά.. Εγώ κι εσύ, εσύ κι εγώ, μόνοι πάνω στη γη, ω,ω,ω! μόνοι στη γη!

Κάπως έτσι μπορεί να εξηγηθεί ένα ακόμη καλοκαίρι, αυτό του 2009, αφού θα δούμε σινεμά να φάνε κι οι κότες. Θυμάστε που λέγαμε για επανεκδόσεις και τον “οργασμό” που υπάρχει γι' αυτές; Οργασμός ένθεν κι ένθεν για να είμαστε ειλικρινείς, τόσο από τη μεριά των θεατών όσο κι από εκείνη των διανομέων. Για να φανταστείτε, αυτή τη στιγμή που σας γράφω (και μυρίζει καλοκαίρι της αρχής, εκείνο της 1ης Ιουνίου), έχουμε φτάσει αισίως στις 29 (!!) επανεκδόσεις κι εκεί που στο παιχνίδι ήταν ελάχιστες εταιρείες διανομής, ξαφνικά έγινε το μπραφ! Θα δούμε από την καυτή φούστα της Μονρόε και τον φυλακισμένο Μπενίνι μέχρι τον γαλλό-αγγλικό έρωτα του Τρυφώ και τον ίλιγγο του Τζέιμς Στιούαρτ κοντά στη γέφυρα του Σαν Φρανσίσκο.

Θόδωρο Αγγελόπουλο “μυρίζει” η απόφαση 42 κινηματογραφιστών, 33 σκηνοθετών και 9 παραγωγών, να αποσυρθούν από τα επερχόμενα Κινηματογραφικά Βραβεία Ποιότητας 2009. Έτσι, 16 έτοιμες ταινίες και 19 μελλοντικές δεν θα συμμετάσχουν στο 50ο ΦΚΘ ή στα επόμενα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το “απαράδεκτο καθεστώς αξιολόγησης των βραβείων...”. Μωρέ, δίκιο έχουν αλλά μπορείτε εσείς να φανταστείτε τους γερόλυκους Βούλγαρη, Παναγιωτόπουλο και Περάκη να μην “παίξουν” στο φεστιβάλ που τους έθρεψε ή τους πρωτοεμφανιζόμενους Μαρινάκη, Παπαδημητρόπουλο και Τζουμέρκα να μην επιθυμούν τη δόξα της ψωροκώσταινας; Κύριοι, στην Ελλάδα ζείτε δεν το έχετε πάρει χαμπάρι; Τώρα γιατί δείχνω Τεό στην πρώτη πρόταση; Τον μέγα τιμημένο και το χαϊδεμένο παιδί του φεστιβάλ, των κρατικών βραβείων και των κρατικών επιχορηγήσεων; Ή τον μέχρι πρότινος (until 2004) ιθύνων νου του; Τον μονίμως παρεξηγημένο με τα φεστιβάλ όλου του κόσμου τον τελευταίο χρόνο ελέω Σκόνης του χρόνου; Απλά εικάζω! Τα συμπεράσματα δικά σας.. Λέω εγώ τίποτα; Δεν λέω!

Σας εύχομαι καλό σινέ καλοκαίρι με μπανάκια και έρωτες πολλούς. Και σας αποχαιρετώ με Bill Withers : Ain't no sunshine when she's gone / it's not warm when she's away / ain't no sunshine when she's gone / and she's always gone too long anytime she goes away. Αφιερωμένο στη Νάνσυ, έτσι για γούστο! Kisses..

*H στήλη δημοσιεύτηκε στο 2μηνιαίο fanzine "Move it!" (Ιούλιος - Αύγουστος 2009).