6 Οκτ 2009

Συνέντευξη των Χρήστου Καρτέρη & Γιώργου Αγγέλκου..


Συνέντευξη στον Νέστορα Πουλάκο
nespoulakos2000@yahoo.gr

Εξ αρχής η συνάντηση με τους δυο νεαρούς πρωταγωνιστές της καινούριας ταινίας του Παντελή Βούγαρη, «Ψυχή Βαθιά», είχε χαρακτήρα… ροκ. «Δεν πάμε κάπου άλλού;», μου λέει ο 18χρονος Γιώργος, που βρέθηκε στην Αθήνα από την Καστοριά, όπου και διαμένει, για το βίντεο κλιπ του σάουντρακ της ταινίας από τον Γιάννη Αγγελάκα. «Είμαστε τόσες ώρες σε αυτό το πολύβουο καφέ και μιλάμε με συναδέλφους σου, που θέλουμε γρήγορα ν’ αλλάξουμε περιβάλλον».
Πήγαμε και κάτσαμε σ’ ένα ήσυχο μέρος κοντά στα Εξάρχεια. Απόλαυσα τη συζήτηση μας. Φαίνονται παιδιά που έχουν μέλλον μπροστά τους. Σε ότι και να κάνουν, δεν έχει σημασία.
Ο 20χρονος Χρήστος, τελειόφοιτος δραματικής σχολής, κάτοικος Περιστερίου, είναι περισσότερο ενθουσιώδης και πιο ανοιχτός σε προκλήσεις. Ο μικρότερος, ο Γιώργος, πιο μαζεμένος, εξακολουθεί ν’ ακούει σκληροπυρηνικό ροκ και να μην πολύ-σκέφτεται την υποκριτική, «από σπόντα βρέθηκα στην ταινία. Κάποια στιγμή ήλθε στα μέρη μου η Βικτώρια Χαραλαμπίδου και –μεταξύ άλλων- έψαχνε νεαρά παιδιά για την ταινία του Παντελή. Μου το πρότεινε, δεν είχα τίποτε να χάσω και πήγα». Από την άλλη μεριά, ο Χρήστος θυμάται την πρώτη του συνάντηση με τον Γιώργο στα πλαίσια της επιλογής στο κάστινγκ, «από την πρώτη στιγμή κατάλαβα ότι θα παίξουμε μαζί στην ταινία. Μάλιστα, όταν έγινε η επιλογή μας, με τη σκέψη ότι είναι πάρα πολύ μικρότερος μου, του είπα “κοιτά, αφού τελειώσουμε το γύρισμα θα σε πάω στο λούνα παρκ».
Αυτό ήταν. Από τότε οι δυο πρωτοεμφανιζόμενοι ηθοποιοί στην «Ψυχή Βαθιά» έγιναν αυτοκόλλητοι. Κάνουν συζητήσεις ατελείωτες, ακούνε με τις ώρες μουσική και ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον.
Για τους ίδιους, η εμπειρία της «Ψυχής Βαθιάς» είναι ανεκτίμητη. «Και μόνο ότι βρέθηκα όλες εκείνες τις ημέρες με αυτούς τους πολύ σημαντικούς ανθρώπους ήταν για μένα κάτι εξωπραγματικό», μου λέει ο Χρήστος, «οι συζητήσεις μας με τον Βαγγέλη Μουρίκη, τον Γιώργο Συμεωνίδη, τη Βικτώρια Χαραλαμπίδου ή τον Παντελή Βούλγαρη, μ’ έκαναν άλλον άνθρωπο. Τελείως διαφορετικό. Και πάνω απ’ όλα πολύ τυχερό».
Δηλώνουν νέοι με πολιτική άποψη, αλλά όχι με ξεκάθαρη θέση στα κομματικά ζητήματα. Η χαρακτηριστική φράση, «στις εκλογές που έρχονται για ακόμη μια φορά δεν θ’ αλλάξει τίποτα», ειπώθηκε από τους ίδιους. Διαβάζουν την επικαιρότητα, έχουν επίγνωση τι συμβαίνει γύρω τους, «στα περυσινά Δεκεμβριανά όλοι οι νέοι βροντοφωνάξαμε για αλλαγή», λέει ο Χρήστος, «στην ουσία όμως καμιά αλλαγή δεν έγινε μετά τα γεγονότα», συμπληρώνει καυστικά ο Γιώργος.
Ο Εμφύλιος και το ζήτημα που πραγματεύεται η ταινία αποτελεί γι’ αυτούς ένα σκληρό μάθημα για το μέλλον. «Θα υπάρξουν αντιδράσεις με την προβολή της ταινίας μια και η κάθε πλευρά θα δει αυτό που τη βολεύει και τίποτε παραπάνω», αναφέρει ο Γιώργος. «Πρέπει, ίσως, να κοιτάξουμε λίγο παραπέρα και να κάνουμε τον απολογισμό μας».

*Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο τεύχος 48 του μηνιαίου περιοδικού "Γαλέρα" (Οκτώβριος 2009).