18 Οκτ 2009

"O Γιάννης Τσαρούχης διαβάζει Καβάφη στο σπίτι του Ανδρέα Εμπειρίκου" / "Κινηματογραφικά φιλιά" - Eric Fottorino / "Μichael Jackson η ζωή ενός θρύλου"Βιβλίο-cd με απαγγελίες 22 ποιημάτων του Κωνσταντίνου Καβάφη από τον διακεκριμένο ζωγράφο Γιάννη Τσαρούχη στο σπίτι του ποιητή Ανδρέα Εμπειρίκου (εκδ. Άγρα), μυθιστόρημα "Τα Κινηματογραφικά φιλιά" του Γάλλου δημοσιογράφου Eric Fottorino σε μτφρ. Άννας Δαμιανίδη (εκδ. Πόλις), βιογραφία-φωτογραφικό άλμπουμ "Michael Jackson 1958-2009 Η ζωή ενός θρύλου" του Μάικλ Χίτλεϋ σε μτφρ. Αγγελικής Μόσχου (εκδ. Ψυχογιός).

"O Γιάννης Τσαρούχης διαβάζει Καβάφη στο σπίτι του Ανδρέα Εμπειρίκου" (εκδ. 2004)

H παρούσα ηχογράφηση του Γιάννη Tσαρούχη να απαγγέλλει 22 ποιήματα του Kαβάφη έγινε τον Φεβρουάριο του 1972. O ζωγράφος έρχεται στην Eλλάδα από το Παρίσι, συναντά τον φίλο του Aνδρέα Eμπειρίκο και του ζητά ο ίδιος να τον ηχογραφήσει να απαγγέλλει τον αγαπημένο τους ποιητή. O Tσαρούχης διάβαζε σε φίλους ποιήματα του K.Π. Kαβάφη από τη δεκαετία του 50. Ήταν πάντα αναγνώσεις εξαιρετικής συγκίνησης και ευαισθησίας, χωρίς θεατρινισμούς, με μεγάλη λιτότητα και βαθιά αίσθηση του εσωτερικού μέτρου. O παρών δίσμος αποτελεί την πρώτη επίσημη δημοσίευση από το "Aρχείο Hχογραφήσεων" του Aνδρέα Eμπειρίκου. Tο βιβλίο του CD περιέχει πλήρη τα κείμενα που γράφουν ο Tσαρούχης για τον Kαβάφη και τον Eμπειρίκο, ο Eμπειρίκος για τον Tσαρούχη, ένα κείμενο της Eυφροσύνης Δοξιάδη για τις καβαφικές αναγνώσεις του Tσαρούχη, ένα κείμενο του Γιώργη Γιατρομανωλάκη για τη σχέση Tσαρούχη - Eμπειρίκου - Kαβάφη, καθώς και τα 22 ποιήματα που διαβάζει ο Tσαρούχης και ηχογραφεί ο Eμπειρίκος. Eπίσης, η έκδοση συνοδεύεται από τρία καβαφικά έργα του Tσαρούχη, φωτογραφίες του Kαβάφη και φωτογραφίες των Tσαρούχη-Eμπειρίκου που αλληλοφωτογραφίζονται. Mεγάλη φιλία συνέδεε, από τη δεκαετία του 40 μέχρι το τέλος της ζωής τους, τον Aνδρέα Eμπειρίκο με τον Γιάννη Tσαρούχη.

Ένα εξαιρετικό small gift για τις βροχερές μέρες του χειμώνα. Η στεντόρια φωνή του Τσαρούχη, οι φιλικές παρεμβάσεις του Εμπειρίκου στη cdιέρα... Kαι τα όμορφα κριτικά σημειώματα στην καλαίσθητη έκδοση της Άγρας.

"Τα Κινηματογραφικά φιλιά" - Eric Fottorino (εκδ. 2009 - γαλλ. εκδ. 2007)

Δεν ξέρω τίποτα για την καταγωγή μου. Γεννήθηκα στο Παρίσι από μητέρα άγνωστη, ενώ ο πατέρας μου φωτογράφιζε πρωταγωνίστριες. Λίγο πριν πεθάνει, μου εξομολογήθηκε ότι όφειλα την ύπαρξή μου σε ένα κινηματογραφικό φιλί.

Ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα του διευθυντή της Le Monde. Ο Φοτορινό μεταφέρει τη δράση στο Παρίσι που όλοι αγαπάμε. Γεμάτο μουσικές. Και μπόλικες ταινίες. Από το επαναστατικό και συνάμα γοητευτικό κλίμα της Νουβέλ Βανγκ του '60 στο ομιχλώδες γαλλικό τοπίο του σήμερα. Με πολύ έρωτα και δόσεις υπαρξιακής φιλοσοφίας.

"Μichael Jackson 1958-2009 η ζωή ενός θρύλου" - Michael Heatley (αγγλ./ ελλ. εκδ. 2009)

Ένας φόρος τιμής στη ζωή και τη μουσική του "Βασιλιά της Ποπ". Ο Michael Jackson ανήκει στους καλλιτέχνες που επάξια ονομάζονται θρύλοι. Όπως και με τον Elvis Presley και τον John Lennon, όλοι θα θυμόμαστε τη στιγμή που πληροφορηθήκαμε το θάνατό του: ήταν μόλις 50 ετών αλλά είχε γίνει σούπερ σταρ ήδη από την ηλικία των 11, όταν η φωνή και η κίνησή του καθήλωναν τους μουσικόφιλους του πλανήτη. Το λεύκωμα αυτό, που συνοδεύεται με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, παρουσιάζει την πορεία του - από τα πρώτα του χρόνια ως, το παιδί-θαύμα των Jackson 5, μέχρι τον αδιαμφισβήτητο σταρ του Thriller, του άλμπουμ που κατέχει ως σήμερα το ρεκόρ πωλήσεων όλων των εποχών. Αναλύοντας τη μαγευτική σκηνική του παρουσία, με το περίφημο "moonwalk", και τη μουσική του, που του χάρισε τον τίτλο του Βασιλιά της Ποπ, ακολουθεί τη ζωή του μέχρι την πολυσυζητημένη επάνοδό του στη σκηνή, που διακόπηκε απότομα προτού καν η αυλαία ανοίξει. Το λεύκωμα MICHAEL JACKSON 1958-2009: Η ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΘΡΥΛΟΥ αφηγείται την ιστορία ενός μοναδικού ανθρώπου, που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην ιστορία της μουσικής.

Για την ιστορία και μόνο. Για τη βιβλιοθήκη και την αρχειακή μνήμη. Αδιαμφισβήτητα μια πλούσια και όμορφη έκδοση. "This is it" Μάικλ...