10 Ιαν 2010

"Θα σε πάρει ο δρόμος" - Σάκης Σερέφας (2009)

Από τον περασμένο Νοέμβριο κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία όλης της χώρας το τελευταίο βιβλίο, του τιμημένου -με το βραβείο ’’Κάρολος Κουν’’- συγγραφέα Σάκη Σερέφα, με τίτλο ’’Θα σε πάρει ο δρόμος’’ (εκδ. Κέδρος).

Πρόκειται για ένα θεατρικό έργο, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Πειραματική Σκηνή ’Τέχνης’’ τούτη την περίοδο, 2009-2010. Ξεφυλλίζοντας κανείς το εν λόγω βιβλίο θα ανακαλύψει ιστορίες πολύ οικείες, σε σημείο μάλιστα να ταυτίζεται με τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν.


Ιστορίες καθημερινές που διαδραματίζονται στη σύγχρονη πόλη, με επίκεντρο τον άνθρωπο. Είκοσι ’’αληθινές’’ ιστορίες. Είκοσι ’’αληθινά’’ διηγήματα. Είκοσι διαφορετικές υποθέσεις, όλες με τον ίδιο κοινό παρανομαστή. Ιστορίες ανθρώπων που τους βρήκε ένα ζόρι. Και δεν το βάζουν κάτω, συνεχίζουν. Γιατί είναι άνθρωποι που τους πήρε ο δρόμος, όπως πολύ εύστοχα σημειώνεται στο οπισθόφυλλο.

Με τη συγγραφική του πένα ο Σερέφας μοιράζεται μαζί μας στιγμές ρουτίνας από παράνομα ζευγαράκια, προσπαθώντας μεταλαμπαδεύσει αληθινή αγάπη, να μας κάνει να βιώσουμε χωρισμούς, να ζήσουμε ως μοναχικοί ’’ταξιδιώτες’’, να γνωρίσουμε τον επί πληρωμή έρωτα.

Με τον ιδιαίτερο και συνάμα έξυπνο τρόπο που χειρίζεται τη γραφή ο συγγραφέας, μας ξεναγεί σε στιγμές οικογενειακές, που όσο βαρετές ή χαρούμενες κι αν ακούγονται άλλο τόσο απρόσμενο φινάλε έχουν, σε ανολοκλήρωτους έρωτες, στη μοναδικότητα της συντροφικότητας μέσα απ΄ τη μοναξιά.

Με τη χαρακτηριστική του μαεστρία ο Σάκης Σερέφας καταφέρνει να συγχωνεύει εικόνες δυο διαφορετικών κόσμων. Αυτόν που ζούμε αλλά και αυτόν που επιδιώκουμε να… ζήσουμε ο καθένας ξεχωριστά. Ξετυλίγοντας το κουβάρι του Θησέα μας προτρέπει να γευτούμε λίγο από το νέκταρ των επίγειων θεών.

Γιατί σε τελική, βρε αδερφέ, ανάλυση δεν πάμε πουθενά εμείς. Τα γεγονότα και τα κάθε λογής ’’πράγματα’’ έρχονται σε μας. Στον άνθρωπο.

Γι’ αυτό σε παίρνει ο δρόμος μια και ’’όλα είναι δρόμος’’.


Νίκος Μπίνος