11 Ιαν 2010

Συνέντευξη της Αν Κονσινί..

Συνέντευξη στον Νέστορα Πουλάκο
npoulakos@apogevmatini.gr

Αυτή η γοητευτική γυναίκα και ταυτόχρονα σημαντική ηθοποιός της γαλλικής κινηματογραφικής σκηνής τίμησε με την παρουσία της το πρόσφατο 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Στα 46 της χρόνια η Αν Κονσινί παραμένει όμορφη, φρέσκια, προσδίδοντάς στο συνομιλητή της μια γαλήνη όταν μιλά. “Πρόκειται για μια ιστορία με πολλές πτυχές”, ξεκίνησε να λέει στην “Α” λίγες ώρες πριν την επίσημη προβολή της ταινίας “Αγριόχορτα” του πολύ σπουδαίου και αειθαλούς σκηνοθέτη Αλέν Ρενέ. “Μπορείς μες στην ιστορία να βρεις μικρές-μικρές και διαφορετικές σκηνές, που να σου θυμίζουν κάτι από τη ζωή σου. Άλλωστε όποιον και να ρώτησα μετά το πέρας της προβολής στο περυσινό Φεστιβάλ των Καννών για το τι “διάβασε” στα “Αγριόχορτα”, όλοι είχαν να μου πουν κάτι διαφορετικό”.


Τα “Αγριόχορτα” είναι η τελευταία ταινία του 87χρονου Αλέν Ρενέ, πρωτεργάτη του γαλλικού Νέου Κύματος, με ταινίες όπως το “Πέρυσι στο Μαριένμπαντ” και ο “Θείος από την Αμερική” έως το πρόσφατο “Ιδιωτικοί φόβοι σε δημόσιους χώρους”. Εδώ, κατασκεύασε μια έξυπνα σουρεαλιστική, σαφώς πολυεπίπεδη και παιχνιδιάρικη, σίγουρα αβάν-γκαρντ ταινία για τον έρωτα και την απιστία. “Προσωπικά θεωρώ ότι η ταινία μιλά για την αλήθεια. Την αλήθεια στη ζωή, τον έρωτα, τις σχέσεις των ανθρώπων. Και σε ένα δεύτερο επίπεδο απευθύνεται στην αγάπη και τη βία. Πιο συγκεκριμένα στη βία της αγάπης, όπως μπορεί αυτή να την αναγνώσει ο θεατής”, μας λέει η Αν Κονσινί.

Η αναγνωρισμένη Γαλλίδα ηθοποιός, με μια καριέρα που βαστά από τις αρχές της δεκαετίας του '80 στην τηλεόραση, το θέατρο και το σινεμά, συμμετέχει στην ταινία του Αλέν Ρενέ ως η... απατημένη σύζυγος. “Εύχομαι να μη συμβούν σε καμιά γυναίκα αυτά που αντιμετωπίζω στην ταινία. (γέλια). Είναι δύσκολο να μαθαίνεις ότι ο άντρας σου θέλει κάποια άλλη, ειδικώς όταν τον αγαπάς πολύ, αγαπάς όλα αυτά που κάνει και λέει, λατρεύεις την οικογένεια και τα παιδιά σου και δεν θέλεις να διαταραχθεί με τίποτε η ηρεμία που έχεις καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια”, εξηγεί κάπως έντονα αλλά χαμογελαστά η Κονσινί.


Στα “Αγριόχορτα” ερμηνεύει τη Σούζαν Παλέ, σύζυγο του Ζορζ Παλέ (Αντρέ Ντισογιέ), ο οποίος ερωτεύεται την Μαργκερίτ Μουίρ (Σαμπίν Αζεμά) βρίσκοντας τυχαία το κλεμμένο πορτοφόλι της. “Μπορείς να πεις ότι είναι μια ιστορία γεμάτη τυχαιότητες και συμπτώσεις παντός είδους. Κι ορμώμενο από αυτή την αλληλουχία καταστάσεων δημιουργείται ένα παράξενο ερωτικό τρίγωνο, που έχει πολύ ενδιαφέρον πιστέψτε με”, τονίζει η γλυκιά ηθοποιός.


Τα “Αγριόχορτα” προβάλλονται στις ελληνικές αίθουσες από τις 31 Δεκεμβρίου.


*Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στη "Σαββατιάτικη Απογευματινή" (φύλλο 2-1).