18 Ιαν 2010

Συνέντευξη του Βλαδίμηρου Κυριακίδη..

Συνέντευξη στον Νέστορα Πουλάκο
npoulakos@apogevmatini.gr


Σίγουρα συγκαταλέγεται στους αξιολογότερους ηθοποιούς της γενιάς του. Κάνει χρόνια θέατρο, πρωταγωνιστεί σε καλές τηλεοπτικές σειρές, ενώ στηρίζει το ελληνικό σινεμά. Μάλιστα, πριν λίγα χρόνια έγραψε το σενάριο και σκηνοθέτησε μαζί με τη γυναίκα του (Έφη Μουρίκη) το “Straight Story”, μια εμπορική κωμωδία που σατίριζε την ομοφοβία των καιρών μας, κόβοντας συνολικά 400 χιλιάδες εισιτήρια. Περί ου λόγος για τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη, ο οποίος πρωταγωνιστεί αυτή την περίοδο στην εισπρακτική επιτυχία της Village, “Νήsos”, μαζί με μια πλειάδα γνωστών ηθοποιών όπως η Ελένη Καστάνη, η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, η Τάνια Τρύπη, ο Κώστας Βουτσάς, η Δάφνη Λαμπρόγιαννη κ.ά. Στην κλειστή κοινωνία ενός νησιού που όλα δείχνουν να κυλάνε ήσυχα, επικρατεί αναστάτωση από τον ξαφνικό και περίεργο θάνατο του άρχοντα του τόπου, Θεμιστοκλή Δίκαιου, που αφήνει πίσω του μια τεράστια περιουσία. Καθώς είναι άκληρος, όλοι αναρωτιούνται σε ποιον θα μείνουν τόσα χρήματα... Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης μίλησε στην “Α” για τον ρόλο του διεφθαρμένου και μισογύνη αστυνόμου που υποδύεται, για την ταινία του Χρήστου Δήμα εν γένει, ενώ καταθέτει το δικό του σχόλιο για τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο.


Καμιά φορά αναρωτιέμαι τι κλίμα επικρατεί σε μια ταινία σαν τη “Νήsos”, που είναι παραγωγή μεγάλη, με πολλούς ηθοποιούς και στόχο έχει την ατάκα για τη διασκέδαση του θεατή.

Τι να σας πω! Η συνεργασία όλων μας σε αυτή την ταινία μου έμοιαζε λες και συνωμοτήσαμε για να βγάλουμε γέλιο και να διακωμωδήσουμε υπαρκτές καταστάσεις. Άλλωστε η “Νήsos” είναι πολύ ελληνική, αφορά Έλληνες, έχει χρώμα γαλανόλευκο. Μια κωμωδία φαρσική. Και σε τέτοιες ταινίες, όπως ξέρετε, συνεργαζόμαστε για το ευκταίο.


Τον ρόλο του αστυνομικού, που ερμηνεύετε, τον θεωρείτε τραβηγμένο από τα “μαλλιά”;

Κάθε άλλο. Κανένας χαρακτήρας της ταινίας του Χρήστου Δήμα δεν είναι καρικατούρα. Άλλωστε οι διαπροσωπικές σχέσεις στην επαρχία παραμένουν σε βαθμό παρόμοιο με αυτές που δείχνονται στην ταινία. Θεωρώ ότι οι ρόλοι μας είναι ρεαλιστικοί, υφίσταντο δηλαδή. Δυστυχώς...


Δηλαδή, δεν τον απολαύσατε το ρόλο σας;

Τον ερμήνευσα με αρνητική χαρά! Είναι πολύ προκλητικό για έναν ηθοποιό να του προσφέρεται ένας ρόλος που του είναι κόντρα και καλείται να ερμηνεύσει έναν χαρακτήρα που τον νευριάζει όταν τον βλέπει έξω στην κοινωνία. Άρα, ο ρόλος του αστυνομικού που μου ανατέθηκε τον είδα ως “ευλογία εξ ουρανού”.


Πως σχολιάζετε αυτή την πολύ εμπορική στροφή του σύγχρονου ελληνικού σινεμά;

Κοιτάξτε, αν θέλει το κράτος να βγάλει κάποια στιγμή τους δέκα μικρούς “Μπέργκμαν” καλό θα είναι να βοηθήσει πολύ και μάλιστα επί της ουσίας. Τους παραγωγούς, τους σκηνοθέτες, τα πάντα. Κι όσο αυτό δεν γίνεται, τότε αναπόφευκτα το βάρος πέφτει στο ιδιωτικό κεφάλαιο, στην εμπορική -μαζική θα την έλεγα καλύτερα- κωμωδία, διότι το κέρδος είναι και αυτό σκοπός.


*Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στη "Σαββατιάτικη Απογευματινή" (φύλλο 9-1).