31 Ιαν 2010

Συνέντευξη της Θεοδώρας Τζήμου..

Συνέντευξη στον Νέστορα Πουλάκο
npoulakos@apogevmatini.gr


Το αναφέρουμε συχνά αλλά είναι μια πραγματικότητα και οφείλουμε να το παραδεχτούμε. Η Θεοδώρα Τζήμου είναι η πλέον χαρακτηριστική φυσιογνωμία της σύγχρονης ελληνικής υποκριτικής σκηνής. Με ότι έχει καταπιαστεί, το έχει καταφέρει περίφημα. Είτε κάνει τηλεόραση, είτε παίζει στο θέατρο (αυτή την περίοδο είναι σε πρόβες για την επικείμενη παράσταση του Μιχαήλ Μαρμαρινού). Είτε πρωταγωνιστεί στον κινηματογράφο, είτε τραγουδάει σέξι επί σκηνής με τον Κωστή Μαραβέγια. Πολυτάλαντη και πάντα πετυχημένη, έχει περάσει από τα χέρια αξιόλογων σκηνοθετών όπως ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης, ο Στέργιος Νιζήρης, ο Δημήτρης Ινδαρές, ο Γιώργος Σταμπουλόπουλος, η Λουκία Ρικάκη, ο Τάσος Μπουλμέτης κ.ά. Μάλιστα, η Στέλλα Θεοδωράκη την επιλέγει να πρωταγωνιστήσει και στη δεύτερη ταινία της, “Ricordi mi”.

Προσωπικά μόνο μέσα από την απώλεια μπορώ να υπάρξω. Αυτό που χάνω, που αφήνω, είναι αυτό που με χαρακτηρίζει μ' έναν ιδιαίτερο τρόπο. Είμαι "εγώ", πως να σας το πω, μέσα από τις απώλειες μου”, είπε χαρακτηριστικά στην “Α” η Θεοδώρα Τζήμου για την ερμηνεία της στην ταινία της Θεοδωράκη. Εκεί, ξετυλίγεται η ιστορία μιας γυναίκας που προσπαθεί να ξανακτίσει τη ζωή της μετά από μια περίοδο μεγάλου πόνου. Η Φανή σβήνει από τη μνήμη της το θάνατο του συντρόφου της, την ίδια εποχή που κάνει μια έρευνα για την απελπισία και την ανερχόμενη φτώχεια στην Αθήνα.

Οι φράσεις “να με θυμάσαι” και “να μη με ξεχνάς” χαρακτηρίζουν την ιστορία της ταινίας. “Παρόλο που είναι λέξεις εγωιστικές και θα ήταν ιδανικό να μην λέγονται, θεωρώ ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην τις έχει αρθρώσει”, λέει η κ. Τζήμου, η οποία δίνει μια εξαιρετική ερμηνεία για μια ακόμη φορά.
Πιστεύει, όμως, ότι η μνήμη παρά την απώλεια είναι σημαντική. “Η μνήμη προχωράει ενώνοντας σημεία του παρελθόντος με το αύριο και το σήμερα”.
Στο ρόλο της, η όμορφη ηθοποιός με καταγωγή από το Ουζμπεκιστάν βρίσκεται μεταξύ δυο ανδρών, ένα παιχνίδι επιβίωσης για την ίδια.
Αυτές τις ημέρες πέρα από τις πρόβες με τον Μιχαήλ Μαρμαρινό, έχει ξεκινήσει να δουλεύει με τον Κωνσταντίνο Γιάνναρη για την επόμενη ταινία του. “Δεν μπορώ να καταλάβω τι σημαίνει εμπορικό σινεμά. Οι ταινίες που κάνω, θέλω να πηγαίνουν καλά στις αίθουσες. Η επιλογή τους έχει πάντα να κάνει με το σενάριο και τους ανθρώπους που τις περιστοιχίζουν. Δεν σκέφτομαι ποτέ, "α, τώρα θα κάνω σινεφίλ ταινία”, τόνισε η Θεοδώρα Τζήμου αναφορικά με την άνθηση της εμπορικής κωμωδίας αυτή την εποχή και το διαχωρισμό της από τις σινεφίλ.
Το “Ricordi mi” προβάλλεται στις αίθουσες από την περασμένη Πέμπτη (14/1).


*Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στη "Σαββατιάτικη Απογευματινή" (φύλλο 23-1).