13 Ιουν 2010

ΣΙΝΕΜΑ ΕΝ ΔΗΜΩ

Όλως τυχαίως, αυτή η στήλη με βρίσκει πάντα την ώρα που ανταμώνω το καλοκαίρι στην απαρχή του. Γι’ αυτό σας αφιερώνω Μπομπ Ντύλαν, τον οποίον «νιώσαμε» κοντά μας μερικές μέρες πριν : «How does it feel / How does it feel / To be on your own / With no direction home / A complete unknown / Just like a rolling stone?». Και γιατί τους συγκεκριμένους στίχους; Πως θέλετε να νιώθω αυτές τις δύσκολες καλοκαιρινές μέρες; Έχουμε που έχουμε ζέστη μέχρι τα μπούνια, μας βρήκε και η κρίση, άρα ας ψάξω την άκρη από μόνος μου, ας κάτσω στο σπίτι μου, μια και είμαι (και θα παραμείνω) παντελώς άγνωστος…

*

Κατά τα άλλα, τι είχαμε τι χάσαμε πάλι το καλοκαίρι μας χαιρετά με μισή ντουζίνα επανεκδόσεις κλασικών (κι όχι μόνο πια) ταινιών προκειμένου όλοι αυτοί οι διανομείς να βγάλουν εύκολα λεφτά ποντάροντας στις ευαίσθητες χορδές των απανταχού σινεφίλ που τη «βρίσκουν» στα θερινά είτε αυτά παίζουν dvd (με 7 ευρώ) είτε κόπιες, είτε βλέπουν το ‘90s «Delicatessen» του Ζενέ είτε τον Μάρλον Μπράντο να βάζει βούτυρο στα οπίσθια της Μαρία Σνάϊντερ («Το τελευταίο ταγκό στο Παρίσι»). Και φυσικά οι παράγοντες το πρόγραμμα προβολών τους θέλουν να γεμίσουν, όχι μόνο με επανεκδόσεις αλλά και με ταινίες που έχουν σκόνη από τις αποθήκες, με εύπεπτα μπλοκμπάστερ και με αδιάφορες ελληνικές παραγωγές. Τι ωραία θα περάσουμε φέτος; Έχουμε και πολλά λεφτά… Σούπερ θα είναι!

*

Πάνω απ’ όλα βέβαια το γεγονός του καλοκαιριού –σινεφιλικά- δεν είναι οι δροσερές πρεμιέρες των ταινιών στα θερινά με κοκτέιλ και μπουφέ αλλά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ρόδου, που μπερδεύει την οικολογία με τις εικαστικές τέχνες, την εν γένει δημιουργία με την κοινωνική ευαισθησία. Καλά έκανε η καλλιτεχνική του διευθύντρια Λουκία Ρικάκη και «άνοιξε» το φεστιβάλ στο κοινό διευρύνοντας τη γκάμα του προγράμματος του. Παρόλο που φέτος τα πράγματα θα είναι φτωχότερα αφού ο Δήμος Ροδίων χρωστάει της «μιχαλούς» και το φεστιβάλ, φυσικά, θα ρίξει τους τόνους (και θα αποδυναμώσει τις ενότητες και τις εκδηλώσεις του), το Ecofilms ’10 παραμένει το meeting point του καλοκαιριού, που φέτος θα διεξαχθεί 22 με 27 Ιουνίου. Πολιτιστικές διακοπές θέλω και τι στον κόσμο!

*

Πάντως, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές το τοπίο το κινηματογραφικό παραμένει θολό. Τουτέστιν, μπορεί βραβεία να δόθηκαν και το πρώτο πανηγύρι της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου στο Μέγαρο να είχε αίσιο τέλος, με χαμόγελα, ποτά, πιασίματα στον κώλο, και μεγάλα λόγια, όμως κινηματογραφικό νόμο ακόμη δεν έχουμε δει, λεφτά δεν υπάρχουν στην παραγωγή ταινίας ούτε για αστείο, ο υπουργός και οι δικοί του λάμπουν δια της παντελής απουσίας τους, και όλα μα όλα εν ολίγοις είναι μετέωρα. Το καθημερινό σήριαλ «Ελληνικό σινεμά» καλά κρατεί. Μη χάσετε τις συνέχειες…

*

Καλό καλοκαίρι σύντροφοι και όμορφα κορίτσια!

*Η στήλη -που έχει ταξιδέψει μες στο χρόνο από το περιοδικό "Γαλέρα" στο web radio "Ράδιο Βακχικόν"- δημοσιεύτηκε στο τεύχος 7 του μηνιαίου fanzine "Move it" (Ιούνιος 2010).