12 Απρ 2011

EDUART

Eduart, της Αγγελικής Αντωνίου (2006)

Ένα οδοιπορικό της ψυχής σκηνοθέτησε η Αντωνίου, μια εσωτερική διαδρομή από τον παράδεισο στην κόλαση και τούμπαλιν. Τα εσώψυχα προσπάθησε να δείξει, τα καλά στοιχεία τους να αναδείξει, τα χειρότερα, τα κακά, τα διαβολικά να καταδείξει.

Είναι ντοστογιεφσκικός ο ήρωας της Αντωνίου, ο Eduart. Σαν άλλος Ρασκόλνικωφ, από την ιστορία-κολαστήριο "Έγκλημα και Τιμωρία", ο νεαρός Αλβανός καταφεύγει λαθραία στην Ελλάδα με τους καλύτερούς του φίλους για μια ζωή διαφορετική, πιο όμορφη και ουσιαστική.

Στην Αθήνα, φυσικά, οι καταστάσεις δεν του ξεδιπλώνονται, όπως ο ίδιος θα περίμενε. Λογικό. Όμως το ανθρώπινο παράλογο στέκεται πάντα εκεί ακέραιο. Εξαθλίωση, δολοφονία, απέλαση πίσω στην πατρίδα.

Όταν γυρίζει στο χωριό του, όλοι είναι εναντίον του, ακόμη και η ίδια του η οικογένεια. Γρήγορα καταλήγει στη φυλακή. Εκεί, βιώνει μια ακόμη πιο σκληρή τιμωρία. Μαθαίνει να ζει, να σκέφτεται, να επιβιώνει. Μαθαίνει, εν γένει. Και η όλη κατάσταση, που περνάει εκεί, όλα αυτά τα σκατά που τρώει, θα τον σπρώξουν στη μεγάλη απόφαση.

Η ιστορία του Eduart, του Αλβανού παράνομου μετανάστη που επέστρεψε στην Ελλάδα για να παραδοθεί και να ομολογήσει τη δολοφονία του Έλληνα ομοφυλόφιλου, που τον ποθούσε, είναι αληθινή. Πραγματική, δηλαδή, ο ήρωας είναι φυλακισμένος στον Κορυδαλλό.

Από αυτή την ιστορία εμπνεύστηκε η Αγγελική Αντώνιου. Και έκανε μια ταινία τραχιά, ωμή, ακραιφνώς σκληρή. Χωρίς να λείπουν οι -τραβηγμένες από τα μαλλιά- σκηνές, οι διάφορες άλλες υπερβολές, και κυρίως οι τετριμμένες και κάπως παρωχημένες σκηνές της φυλακής. Η Αντωνίου επένδυσε σ’ έναν οριακό ρεαλισμό, που σε πείθει για την τραγικότητα του ήρωα.

Το "Eduart", μια συμπαραγωγή Ελλάδας, Γερμανίας, F.Y.R.O.M., Αλβανίας, αναδείχθηκε καλύτερη ελληνική ταινία το 2006 (παίρνοντας 9 κρατικά βραβεία και ακόμη 2 στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης), και συμμετείχε σε δεκάδες άλλα φεστιβάλ και θεσμούς παγκοσμίως.

*Τα κείμενα γράφτηκαν από τον Νέστορα Πουλάκο και δημοσιεύτηκαν στο κινηματογραφικό portal www.sevenart.gr, την περίοδο 2 Μαρτίου με 6 Απριλίου 2011.