16 Μαΐ 2011

Συνέντευξη των Ντάϊαν Κρούγκερ & Λουντιβίν Σενιέ..


Συνέντευξη στον Νέστορα Πουλάκο
poulakos@sevenart.gr

Είναι και οι δυο τους γοητευτικές, γλυκές και σέξι. Όλα μαζί αυτά σε ένα πακέτο. Υποψιάζομαι ότι θα ήταν και περισσότερο χαμογελαστές μαζί μου, έτσι και δεν τις συναντούσα κάπως αγουροξυπνημένες, έχοντας πιει ελάχιστες γουλιές καφέ, στην ταράτσα του St. George Lycabettus με πιάτο την ηλιόλουστη Αθήνα. Έτσι κι αλλιώς, όμως, οι δυο πρωταγωνίστριες της "Ατίθασης Λίλι", της ταινίας που κέρδισε το μεγάλο βραβείο στο 12ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου (31 Μαρτίου - 8 Απριλίου), έλαμπαν τόσο από ομορφιά όσο και από χαρά που βρίσκονταν στην «πλέον ζωντανή πόλη της Ευρώπης, την Αθήνα», όπως μου είπαν.

Για την 34χρονη Γερμανίδα Ντάϊαν Κρούγκερ, «ο τρόπος ζωής στην επαρχία, στην εξοχή, είναι τόσο γλυκός, ζωντανός, απελευθερωτικός», ώστε θα ήθελε στο μέλλον να τον δοκιμάσει. Για την 32χρονη Λουντιβίν Σενιέ, όμως, «δεν θα μπορούσα ποτέ να σκεφτώ και να παραμερίσω τη δουλειά μου στον κινηματογράφο ώστε να ζήσω εκτός μεγαλούπολης, είναι πολύ μακριά από εμένα όλο αυτό».

Οι δυο κούκλες της ταινίας της Φαμπιάν Μπερτό, έχουν υπάρξει μοντέλα και μάλιστα πολύ πετυχημένα. Και στον κινηματογράφο, βέβαια, τα πηγαίνουν περίφημα: Η μεν Κρούγκερ, ήδη, τραμπαλίζεται μεταξύ Χόλιγουντ και ευρωπαϊκού σινεμά. Έχει κάνει περισσότερες από είκοσι ταινίες, με χαρακτηριστικές τους "Άδωξους Μπάσταρδους" του Κουέντιν Ταραντίνο, τον "Άγνωστο" με τον Λίαμ Νίσον, τα δυο "National Treasure" με τον Νίκολας Κέιτζ, τα "Χρόνια της μαυρίλας" του Ντενίς Αρκάν, το "Goodbye Bafana" του Μπιλ Ώγκαστ, τα "Καλά Χριστούγεννα" του Κ. Καριόν, την "Τροία" με τον Μπραντ Πιτ κ.ά.

Η, δε, Σενιέ που βρίσκεται στον κινηματογράφο από τα δέκα της χρόνια, έχει κάνει τουλάχιστον πενήντα ταινίες, και το ντεμπούτο της σε παραγωγές των Αλέν Ρενέ, Πασκάλ Τομά και Ζαν Πωλ Ραπενώ. Επί χρόνια, μάλιστα, υπήρξε μούσα του Φρανσουά Οζόν, ο οποίος και την έκανε διάσημη μέσα από τους ρόλους της στις ταινίες "Η πισίνα" και "8 γυναίκες". Έχει ακόμη παίξει σε ταινίες, όπως οι "Αιώνιοι εραστές" της Νταϊάν Κιουρί, τα "Τραγούδια της αγάπης" του Κριστοφ Ονορέ, τα δυο "Υπ’ αριθμόν ένα δημόσιος κίνδυνος" με τον Βενσέν Κασέλ, το "Ένα κορίτσι στα δυο" του Κλωντ Σαμπρόλ κ.ά.

«Πάντως πιστεύω πολύ στην αγάπη και την κατανόηση, κι αυτά είναι τα συναισθήματα που διαπνέουν και την ταινία μας», μου λέει η Κρούγκερ, αναφορικά με τις σχέσεις που έχει τόσο με την αδερφή της όσο και με τον σύζυγό της στην ιστορία της Μπερτό. «Αν το σκεφτώ, όπως μου το λες, τότε ναι, η αγάπη σε κρατά σε μια είδους «φυλακή». Άλλωστε δεν μπορείς να κάνεις διαφορετικά, είναι αναπόφευκτο, τον αγαπάς τον άλλον».

Την Κρούγκερ τη ρώτησα, ακόμη, αν μπορεί κι η ίδια να βρει τη δύναμη και ν’ αναθεωρήσει τη ζωή της, όπως έκανε ως «Κλάρα» στην ταινία: «Εννοείς να τα παρατήσω όλα και να πάω πίσω στο χωριό; Κοίτα, δεν είναι τα πράγματα τόσο εύκολα όσο δείχνουν σε μια ταινία. Και μάλιστα, στην ιστορία αυτή υπάρχει και η απώλεια της μητέρας, που σημαίνει αναθεώρηση δεδομένων, αυτό μην το ξεχνάς».

Από την άλλη μεριά, η Σενιέ στηρίζει την αγάπη μες στην οικογένεια. «Πιστεύω όσο τίποτε άλλο στην αδελφική αγάπη, και τους δεσμούς που αναπτύσσονται στην οικογένεια. Μεγαλώνουμε με ανθρώπους, ζούμε μαζί τους, έχουν δημιουργηθεί συναισθήματα ακλόνητα, τα οποία είναι και σημαντικά άλλωστε». Η Σενιέ ως «Λίλι», πέρα από… ατίθαση, χρειάζεται όσο ποτέ την αγάπη και τη συμπαράσταση της αδερφής της μετά τον ξαφνικό χαμό της μητέρας τους. «Γι’ αυτό λοιπόν οι καλές σχέσεις με τα αδέρφια μας σα να «επιβάλλονται». Το ξέρω ό,τι πολλές φορές είναι δύσκολες, μια και δεν συμφωνούν πάντοτε τα αδέρφια μεταξύ τους, όμως ο δεσμός αυτός είναι ισχυρός και αναγκαίος».

Κλείσαμε την κουβέντα μας, με μια κλασική ερώτηση: Χόλιγουντ ή ευρωπαϊκό σινεμά; «Δυο εντελώς διαφορετικές καταστάσεις. Δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Λατρεύω και τις δυο, θέλω να πετάγομαι από τη μια σην άλλη, κάτι που γίνεται κιόλας βέβαια», λέει η Ντάϊαν Κρούγκερ. «Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου παίζω μόνο σε ευρωπαϊκές ταινίες, άρα…;», μου κάνει η Σενιέ που κάτι θα ξέρει παραπάνω.

*Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο κινηματογραφικό portal www.sevenart.gr (5-5-11).