8 Φεβ 2012

"Τα πάντα απο-ρήτος / History of music and poetry : Vagabond" - No 4

Written by One hour before the trip


Το Ν του Γιάννη Ευθυμιάδη

Το δωμάτιο άδειο, τα φώτα σβηστά, το μαξιλάρι παγωμένο, η εποχή στεγνή, τα φωνήεντα σιωπηλά, τα βιβλία αδιάβαστα, η μουσική ασυγχρόνιστη, ο λόγος μόνο λέξεις, η αλήθεια απούσα, η ομορφιά αόρατη, η πειθώ δραπέτις, η γνώση ανώφελη, ο ερωδιός βουβός, η ευτυχία ύποπτη, η δορκάδα χαμένη, οι καρέκλες βραδινές, οι νύχτες δαιδαλώδεις, οι ομιλίες κενές, οι παρεμβάσεις άστοχες, η άνοιξη ανέτοιμη, η μοναξιά χωρίς νόημα, η μεταμέλεια περιττή, η εντύπωση φευγαλέα, ο ήχος μονότονος, το κερί λιωμένο, οι μανόλιες μελαγχολικές, οι σιδηροδρομικές γραμμές σε σύγχυση, οι φωτογραφίες προπολεμικές, οι προσευχές βέβηλες, οι διαδόσεις ανυπόστατες, οι θεωρίες ανεπιβεβαίωτες, η ευχή ανεκπλήρωτη, ο φωνογράφος ξεκούρδιστος, η ξηρασία επερχόμενη, η διαδικασία συνοπτική, οι πλανήτες αλαζόνες, τα σχέδια εκτός κλίμακος, η επιστήμη ανίκανη, η τέχνη άχρηστη, ο ταύρος ανερέθιστος, τα αισθήματα πεπερασμένα, η χρησιμότητα αμφίβολη, το ένδυμα ξένο, το νόμισμα κίβδηλο, το πνεύμα ασθενές, το μολύβι ύπουλο, το χαρτί άγραφο, η βροχή μετεωρολογία, η ακτή έρημη, τα απογεύματα κυριακάτικα, η μνήμη λανθάνουσα, οι εργάτες άνεργοι, οι επαναστάτες συμβιβασμένοι, το σκοτάδι κυρτό, το μαχαίρι σκουριασμένο, η οδοντόβουρτσα ξερή, η άθροιση λάθος, η παρομοίωση εύκολη, η ομοιοκαταληξία παράταιρη, το άνθος λουλούδι, η μαρτυρία ψευδής, το φεγγάρι λαβύρινθος, τα σήματα ελλειπτικά, τα κείμενα αμετάφραστα, οι καθήμενοι όρθιοι, το αίμα έμμηνο, η ανακεφαλαίωση ακατανόητη, οι μηχανές αρρύθμιστες, ο Παπαδιαμάντης άθρησκος, η σάρκα άρρωστη, η φθορά περιρρέουσα, η ευθεία ατελείωτη, η γραμμή τεθλασμένη, το τραγούδι φάλτσο, το χτύπημα άρρυθμο, το σημάδι φευγαλέο, η αρχή τέλος, η φυγή αδύνατη, η κραυγή ψίθυρος, η πηγή στείρα, τα χρώματα άτονα, οι επιγραφές σβησμένες, η θάλασσα τεταραγμένη, η συμφωνία ημιτελής, η σιωπή μονοσήμαντη, οι σφυγμοί φθίνοντες, οι ρυθμοί ασυγκέραστοι, η εικόνα συγκεχυμένη, η παρέλαση ανεπίσημη, ο σχηματισμός εν διαλύσει, η υπογραφή δυσανάγνωστη, η απόφαση πεπλανημένη, το ψηφίο φθαρμένο, το βάρος ελλιπές, το σχήμα ακανόνιστο, το γράμμα ανεπίδοτο, οι ορίζοντες νεφελώδεις, η φωτιά εκπνέουσα, η ματιά απλανής, η βραδιά διαρκής, η καταδίκη ερήμην, ο δολοφόνος ελλοχεύων, ο άνεμος ακίνητος, η φύση συνήθεια, ο Λόρκα πεζός, το εισιτήριο σκισμένο, οι κινήσεις εκκρεμείς, το εκκρεμές σταματημένο, τα τσιγάρα στυφά, το δέμα απολεσθέν, το ξυραφάκι χρησιμοποιημένο, το πλήθος ένας, οι κυκλώνες ανούσιοι, τα σύννεφα σάπια, οι υψικάμινοι άκαπνες, ο Καβάφης ανέραστος, οι μύγες πολύβουες, τα σημεία ασαφή, τα τρίγωνα άνισα, οι θέσεις κατειλημμένες, το άστυ ανύπαρκτο, οι φοβίες έρπουσες, ο ήλιος ασπρόμαυρος, ο Μάλερ άμουσος, η ζέβρα λευκή, το όνειρο ανερμήνευτο, η αγάπη σε νάρκη, ο έρωτας αμήχανος, ο χρόνος παρελθών, η ζωή μεταχειρισμένη,

χωρίς εσένα.


Στις 8 Φεβρουαρίου του 1931 γεννήθηκε ο James Dean, το κινηματογραφικό ίνδαλμα της δεκαετίας του '50, με την πιο σύντομη καριέρα από όλους τους σταρ της Έβδομης Τέχνης. Πέθανε το 1955, σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Ονειρέψου σαν να πρόκειται να ζήσεις για πάντα, ζήσε σαν πρόκειται να πεθάνεις σήμερα.

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να είσαι πραγματικά τέλειος σε αυτόν τον κόσμο. Είμαστε όλοι χωμένοι στην γλίτσα της απατεωνίας. Ένα ψάρι που είναι στο νερό δεν έχει καμία επιλογή γι’ αυτό που είναι. Μια μεγαλοφύια θα έλεγε οτι κολυμπάμε στην άμμο. Είμαστε ψάρια και θα πνιγούμε.

Το να γίνεις καλός ηθοποιός δεν είναι εύκολο. Το να γίνεις καλός άντρας είναι ακόμα δυσκολότερο. Θέλω να γίνω και τα δύο προτού να φύγω.

Στις 8 Φεβρουαρίου του 1980 πεθαίνει ο Κρητικός λυράρης και τραγουδιστής, Νίκος Ξυλούρης, σε ηλικία 44 ετών, χτυπημένος από την επάρατη νόσο.

Πώς να σωπάσω μέσα μου
την ομορφιά του κόσμου;
Ο ουρανός δικός μου
η θάλασσα στα μέτρα μου

Πώς να με κάνουν να τον δω
τον ήλιο μ'άλλα μάτια;
Στα ηλιοσκαλοπάτια
Μ' έμαθε η μάνα μου να ζω...

Στου βούρκου μέσα τα νερά
ποια γλώσσα μου μιλάνε
αυτοί που μου ζητάνε
να χαμηλώσω τα φτερά;