4 Ιουν 2012

Έντγκαρ Άλαν Πόε: 20 σινεφίλ στιγμές


Toυ Nέστορα Πουλάκου 

Με αφορμή το “Κοράκι” που παίζεται από χθες στα σινεμά της χώρας, το SevenArt ανάτρεξε στη σινεφιλία που έχουν τα δημοφιλή διηγήματα του πλέον σκοτεινού συγγραφέα του 19ου αιώνα, του Έντγκαρ Άλαν Πόε. Άλλωστε, η ταινία με πρωταγωνιστή τον Τζον Κιούζακ αφηγείται μεταξύ άλλων και την βαθιά επιρροή των ιστοριών του Αμερικανού συγγραφέα ακόμη και σε έναν serial killer. 

Από την αρχή του κινηματογράφου εμφανίστηκαν ταινίες που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βασίστηκαν στις ιστορίες του Έντγκαρ Άλαν Πόε. Η πρώτη χρονολογείται το 1908 και βασίστηκε στα Εγκλήματα της οδού Μοργκ. Μάλιστα, την Τετάρτη 29 Μαΐου στο Ταινιόραμα 2012 του Άστυ, παίχτηκε η καλτ ταινία “Εγκλήματα της οδού Μοργκ”, παραγωγής 1971, σε σκηνοθεσία Γκόρντον Χέσλερ. 

Συνολικά, καταμετρούνται περισσότερες από 250 ταινίες μεγάλου, μεσαίου και μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ και σπονδυλωτές. Άλλες εμπνεύστηκαν και άλλες βασίστηκαν στις ιστορίες του σπουδαίου Πόε. Από αυτές, τις 20 πιο “διαβόητες” επιλέγει το SevenArt για να σου παρουσιάσει σήμερα, σε ένα ιδιότυπο photostory. 

Πάντως, οι Μπέλα Λουγκόσι, Βίνσεντ Πράις και Μπόρις Καρλόφ παραμένουν οι σημαδεμένοι ηθοποιοί από την “κατάρα” του Πόε. 

Δείτε το photostory εδώ

*Το αφιέρωμα δημοσιεύτηκε στο κινηματογραφικό πόρταλ www.sevenart.gr (1-6-12).