30 Αυγ 2012

Pass2Day | Μπάλος, Σιγανός και Πεντοζάλη | #17


Eπιμέλεια: Διονύσης Κούτρας 

Μετά από διάστημα ενός μήνα το Pass2Day επιστρέφει ανανεωμένο και γεμάτο εμπειρίες. Μία από τις καλοκαιρινές εμπειρίες ήταν και το ταξίδι στην Κρήτη, όπου φυσικά δεν θα μπορούσε να τροφοδοτήσει ένα αφιέρωμα στην κρητική μουσική. Η κρητική μουσική είναι αμάγαλμα πολλών παραδόσεων. Το νησί της Κρήτης, σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης, επέτρεψε στη μουσική του ν’ αγκαλιάσει διάφορα και ποικίλα μουσικά ιδιώματα αλλά και να είναι, συνάμα, μοναδική. Δημιουργήθηκε στα προιστορικά χρόνια κι όπως εξελίχθηκε ως σήμερα είναι η αρχαιοπρεπέστερη και γνησιότερη ελληνική και ευρωπαική μουσική. Η μουσική στην Κρήτη αποτελεί ακόμη και σήμερα σημαντικό μέρος της ζωής των ανθρώπων που την καλλιεργούν, την ακούν, τη χορεύουνκαι την τραγουδούν.

Μουσική, χορός και τραγούδι στην Κρήτη αποτελούν ενότητα αρμονικά δεμένη με καλό φαγητό, πιοτό, κουβέντες, όλα συνδυασμένα με κέφι σε γλέντια όπου οι κρητικοί συναντιούνται για να γιορτάσουν και για να μοιραστούν "καλές" στιγμές με μέλη της κοινότητάς τους. Αυτά τα δημόσια και κοινωνικά γλέντια δίνουν αφορμή στους Κρητικούς να εκφράσουν τα κοινωνικά τους πιστεύω αλλά και να επιδείξουν την κρητική τους ταυτότητα. Όταν οι Κρητικοί γλεντούν, δείχνουν ποιοι είναι, εκφράζονται, επικοινωνούν και δηλώνουν δημόσια τι σημαίνει να είσαι Κρητικός. Το νησί της Κρήτης είναι γνωστό για την ανεξαρτησία των κατοίκων του. Οι Κρητικοί, που έδρασαν ενεργά σ' επαναστάσεις ονομάζονται παλικάρια, έτοιμα ανά πάσα στιγμή να πεθάνουν για την ελευθερία τους. Γενναίοι και δυνατοί, αποκαλούνται επίσης λεβέντες και μερακλήδες. Αυτούς τους Κρητικούς συναντάμε στα κρητικά γλέντια. Εκεί, μέσα στην κοινότητα, με το χορό και το τραγούδι τους εκφράζεται η προσωπικότητά τους. Έρχοντια σε κέφι αλλά και φέρνουν κέφι, είναι μερακλήδες, λεβέντες, παλικάρια. 

Ο κόσμος αλλάζει μα ο άνθρωπος εξακολουθεί να έχει τα ίδια προβλήματα, επιθυμίες, χαρές, λύπες και αγωνίες. Τις χαρές, τον πόνο και τον έρωτα τραγουδά η Κρήτη με την παράδοσή της, βαθιά ανθρώπινη σε ένα κόσμο που ψάχνει να βρει τον άνθρωπο. Τα νέα παιδιά εξακολουθούν και σήμερα να χορεύουν τους χορούς της Κρήτης, να τραγουδούν τις μαντινάδες της, να δημιουργούν, να μαθαίνουν τα μουσικά όργανα γεγονός που οφείλεται κυρίως στη δύναμη της ψυχής, το μεράκι και τη ιδιοσυγκρασία των Κρητικών όπου και να βρίσκονται.  
Η Συναυλία της Χρονιάς 

Οι Red Hot Chili Peppers, το συγκρότημα που έκανε το funk rock ν' ακούγεται παντού και να έχει φανατικούς θαυμαστές σε όλο τον κόσμο, έρχεται επιτέλους στην Ελλάδα σε λιγότερο από μια εβδομάδα για μια μοναδική συναυλία που θα μείνει στην Iστορία. Είχαμε φτάσει στα όρια να κατέβουμε σε διαμαρτυρία και να επαναστατήσουμε για να τους φέρει κάποιος εδώ αλλά τελικά οι προσευχές μας, τα τρισάγια και τα ευχέλαια εισακούστηκαν. 4 Σεπτέμβρη στο ΟΑΚΑ! Χιλιάδες επιτυχίες, αμέτρητες συναυλίες, πάρα πολλές πρωτιές στα charts, τους κατατάσσουν μέσα στις πιο εμπορικές μπάντες, και από το 1983 που δημιουργήθηκαν δεν έχουν σταματήσει να εκπλήσσουν με τις εμφανίσεις και τα τραγούδια τους. Οι επιρροές τους είναι αναρίθμητες: James Brown, Elvis Prisley, Black Flag, Fishbone, The Clash, Led Zeppelin, Miles Davis, Elvis Costello. Έχουν το ταλέντο να παίρνουν στοιχεία απ' όλους και να τα προσαρμόζουν στο στυλ τους. Ο ελληνικής καταγωγής Antony Kiedis είναι ένας από τους καλύτερους frontmen που εχουν περάσει από ροκ συγκροτήματα. Το Blood Sugar Sex Magic έχει γίνει πλέον κλασικός δίσκος και κομμάτια όπως το Give it Away, Around the Wworld, Scar Tissue έχουν στιγματίσει τα 90's και ακούγονται σήμερα σαν να έχουν γραφτεί τώρα. 

Να είστε όλοι εκεί…

Πηγή: rethimno