14 Φεβ 2013

Συνέντευξη της Μαρίας Κρόκου


Στην Αλεξία Νταμπίκη

Τι σας ώθησε στη συγγραφή μυθιστορημάτων;

Από πολύ μικρή, από το δημοτικό ακόμη, έγραφα. Συνήθως στίχους, ποιήματα, σκέψεις. Το μυθιστόρημα ήρθε σαν φυσική συνέχεια γύρω στα δεκαοκτώ. Το γράψιμο για εμένα είναι τρόπος ζωής... Mε ισορροπεί, με εκτονώνει...

Υπάρχουν πεζογράφοι από τους οποίους έχετε δεχθεί επιρροές;

Συνειδητά νομίζω πως όχι. Όμως υποπτεύομαι πως βιβλία που κατά καιρούς έχω διαβάσει με έχουν επηρεάσει. Πολύ ή λίγο δεν ξέρω.

Κάποιοι σύγχρονοι πεζογράφοι που κατά τη γνώμη σας ξεχωρίζουν;


Θεωρώ πως σήμερα στην Ελλάδα έχουμε πολλούς και καλούς συγγραφείς οπότε δεν θα ήθελα να πω για κάποιον συγκεκριμένα γιατί πιθανότατα θα αδικήσω κάποιον άλλο. Η ελληνική πεζογραφία όμως, πιστεύω πως έχει πολλά να προσφέρει και οι Έλληνες πεζογράφοι είναι πολύ ικανοί και εκφράζουν την ελληνική πραγματικότητα.

Κατά πόσο σύμφωνα με την άποψη σας απλοί, καθημερινοί άνθρωποι μπορούν να μεταμορφωθούν σε δολοφόνους;

Όλα είναι πιθανά. Ποτέ κανείς δεν ξέρει τι θα του συμβεί και πόσο ή πως θα αντιδράσει. Για να γίνει όμως κανείς δολοφόνος νομίζω πως το ερέθισμα θα πρέπει να είναι πολύ δυνατό.

Κατά πόσο πιστεύετε στη μοίρα; Οι άνθρωποι καθορίζουν τη ζωή τους ή είναι όλα "γραμμένα";

Μάλλον είναι ένας συνδυασμός. Υπάρχουν αυτά που είναι ήδη προκαθορισμένα αλλά η ανθρώπινη βούληση είναι αυτή που τις περισσότερες φορές τα βάζει σε τροχιά. Κάποιες φορές βέβαια δεν μπορούμε να επέμβουμε.

Κατά πόσο μπορούν τα αρνητικά βιώματα της παιδικής ηλικίας να επηρρεάσουν τη ζωή ενός ανθρώπου;

Πιστεύω πως τα παιδικά χρόνια είναι τα σημαντικότερα στη ζωή του ανθρώπου. Εκεί πλάθεται ο χαρακτήρας, εκεί οι αντιδράσεις. Μαθαίνεις ή δεν μαθαίνεις, παθαίνεις ή δεν παθαίνεις. Όμως όλα εκείνα που καταγράφονται κατά την παιδική ηλικία δύσκολα σβήνουν. Δεν είναι τυχαίο πως πολλοί άνθρωποι απευθύνονται σε ψυχολόγους για τωρινά τους προβλήματα και τελικά ανακαλύπτουν πως η πηγή βρίσκεται στο τότε.

Τελικά οι ζωή κατά τη γνώμη σας φέρνει συνήθως "εξάρες" ή "άσο δύο";


Φέρνει και από τα δύο. Νομίζω όμως, πως δυστυχώς τις περισσότερες φορές φέρνει άσο δύο αλλά αυτό μας κάνει να εκτιμούμε καλύτερα τις εξάρες όταν έρχονται!

Υπάρχει στα άμεσα σχέδιά σας η συγγραφή ενός δεύτερου μυθιστορήματος;

Όπως σας είπα, για μένα το γράψιμο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου. Πάντα γράφω και ναι αυτή τη στιγμή γράφω ένα ακόμη μυθιστόρημα!

Η Μαρία Κρόκου έχει εκδώσει το μυθιστόρημα "Εξάρες" από τις Εκδόσεις NovelBooks (2012). Διαβάστε εδώ την κριτική της Αλεξίας Νταμπίκη.