23 Φεβ 2013

Η θλίψη μου είναι μια γυναίκα / Σχισμένα λόγια σε χαρτί


Η θλίψη μου είναι μια γυναίκα, ποίηση, Έλενα Πολυγένη, (.poema.. εκδόσεις), 2011 

Γυναίκα, ναι. Θλιμμένη, ναι. Και θυμωμένη, και απογοητευμένη, και ερωτικά προσκείμενη, θα τολμούσα να πω, στο γίγνεσθαι του κόσμου και ας είναι ασυνάρτητο για την ποιήτρια. Καθαρά υπαρξιακή η ποίησή της, μας πιάνει- φορές απότομα, φορές τρυφερά- από το χέρι και μας οδηγεί στις πιο ρεαλιστικές πινελιές του κόσμου που υπάρχουμε. 

Μικρή φόρμα, λόγος λιτός, καθημερινός, χωρίς φτιασιδώματα. Ελάχιστη στίξη, ή και καθόλου, κοφτές φράσεις, στίχοι που αποτελούνται από μία και μόνο λέξη, σαν ανάσα, όχι ασθματική, το αντίθετο, ανάσα που κρατά το ρυθμό της ζωής- μιας ζωής, που αντέχει μέσα στο αστικό τοπίο. 

Γνωρίζει η ποιήτρια την ασημαντότητα της ύπαρξης, και δε φοβάται να κοπεί με τις λέξεις της, αφού όπως η ίδια μας λέει: «Μπαμπά, μαμά, με φτιάξατε/ Από γυαλί.» Γνωρίζει η Έλενα Πολυγένη να κάνει τέχνη την απόγνωσή της, να απομακρύνει τα θραύσματα που την πονούν και να ξεγελά το θάνατο. 

Μαρία Τσιράκου 


Σχισμένα λόγια σε χαρτί, ποίηση, Εύη Σκουληκάρη, Εκδόσεις Λογείον, 2011 

Μια ποίηση σε μορφή ημερολογίου, σκέψεις και εικόνες από τη φύση. Η συλλογή Σχισμένα λόγια σε χαρτί αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα μιας άσκοπης λυρικής φλυαρίας. Η Εύη Σκουλικάρη παρουσιάζει εικοσιοκτώ κείμενα άνευ ουσίας και νοήματος, σε μια απόπειρα γραφής από τις Εκδόσεις Λογείον. 

Μαρία Κατσοπούλου