7 Φεβ 2013

Συνέντευξη της Νάντια Τας


Στον Νέστορα Πουλάκο 

Στο “Matching Jack”, ένας άντρας και μια γυναίκα συναντιούνται στο κρεβάτι του πόνου των παιδιών τους, και ερωτεύονται παράφορα. Βάζει ως θέμα δηλαδή τη βαριά αρρώστια ώστε να μιλήσει για τον ξαφνικό έρωτα, η 56χρονη Ελληνοαυστραλή σκηνοθέτις Νάντια Τας. Οι μοναξιές, οι κακοτυχίες ενώνονται, και οι ταραγμένες προσωπικές ζωές βρίσκουν το απάγκιο τους. Το ανθρώπινο δράμα με φόντο το αυστραλιανό αστικό τοπίο, όπου οι τύχες των ενηλίκων καθορίζονται από τις στάσεις των παιδιών τους, αποτελεί την έβδομη ταινία της πολύπειρης τηλεοπτικής σκηνοθέτιδας, η οποία πραγματοποιήσε την πανελλήνια πρεμιέρα της στο 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x. Νωρίτερα, είχε αποσπάει τα βραβεία καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και σεναρίου στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μιλάνου. Η Νάντια Τας μίλησε στο SevenArt, κατά την παρουσία της στην Αθήνα, ακριβώς ένα χρόνο πριν. Η ταινία της προβάλλεται από αύριο αποκλειστικά στην Αίγλη Χαλανδρίου. 

Στην ταινία σας, οι δυσάρεστες εκπλήξεις, οι τυχαιότητες της ζωής που την οδηγούν σε "απάτητα" μονοπάτια, η αρρώστεια και η απιστία, κρατούν βασικό ρόλο. Μήπως τελικά όλα αυτά τα αρνητικά γίνονται για καλό; 

Κοιτάξτε, καλό θα είναι να μην υπάρχουν όλα αυτά. Προφανώς. Όμως είναι μες στη ζωή και συμβαίνουν όντως. Γι' αυτό και με απασχόλησαν στην παρούσα φάση και θέλησα να καταπιαστώ μαζί τους. Είναι όντως τραγικά όλα αυτά. Δεν ξέρω όμως αν γίνονται για καλό. Μπορεί τελικά, ναι. Να μαθαίνουμε οι άνθρωποι από τα λάθη μας, να μας συμβαίνουν άσχημα πράγματα που μας ταρακουνάνε. Ίσως τελικά ο άνθρωπος να χρειάζεται ένα ισχυρό σοκ για να συνέλθει και να αλλάξει, να επαναδιαπραγματευτεί ορισμένες πτυχές της ζωής του. Τίποτε δεν είναι βέβαιο άλλωστε. 

Μια υποθετική ερώτηση: Εάν σας συνέβαινε, θα συγχωρούσατε μια ενδεχόμενη απιστία του συντρόφου σας; 

Δεν μου έχει συμβεί! Ευτυχώς! Είναι μια δύσκολη ερώτηση όμως. Εξάρταται από πολλούς παράγοντες. Εννοώ το να βρεις τη δύναμη και να συγχωρέσεις μια απιστία εις βάρος σου. Νομίζω όμως πως τελικά ναι, θα έβρισκα τη δύναμη, ανάλογα και με τις συνθήκες, και θα συγχωρούσα τον σύντροφο μου. Είναι μεγαλείο ψυχής η δεύτερη ευκαιρία. 

Kατά τη γνώμη σας, που σταμάτει η αγάπη των γονιών προς τα παιδιά τους; Και πόσο δύσκολο είναι να διακοπεί αυτός ο δεσμός; 

Μιλάτε για μια σχέση που κρατιέται γερά και βασίζεται σε άρρηκτους δεσμούς που δύσκολα διαλύονται. Κοιτάξτε, η αγάπη του γονιού είναι έντονη και πολλές φορές πνίγει το παιδί. Αυτό πραγματεύεται και το "Matching Jack". Τότε το παιδί αντιδράει. Είτε έχει δίκιο είτε έχει άδικο, πρόκειται για μια κατάσταση που έχουμε βιώσει όλοι μας πάνω-κάτω. Το ζήτημα για την επίλυση της είναι λεπτό και θέλει σίγουρα υποχωρήσεις κι από τις δυο πλευρές. 

Θα θέλατε να γυρίσετε ταινίες στην Ελλάδα, στο γενέθλιο τόπο σας; 

Πάρα πολύ! Και το θέλω, και το αναζητώ, και το ελπίζω. Όμως... Ούτε καμιά πρόταση μου έχει γίνει, ούτε νομίζω ότι μπορεί να συμβεί άμεσα είδικώς τώρα που η Ελλάδα βρίσκεται σε αυτή την οικονομική δίνη, που σίγουρα έχει επηρεάσει και την κινηματογραφική παραγωγή. Πάντως παλιότερα, τη δεκαετία του 1990 αν θυμάμαι καλά, συζητούσα με έναν Έλληνα παραγωγό για μια δουλειά εδώ αλλά ποτέ δεν προχώρησε. 

Στην Αυστραλία ευνοούν οι συνθήκες για να κάνει κάποιος σινεμά; 

Πρόκειται για μια κινηματογραφική βιομηχανία που επενδύει πολλά χρήματα κάθε χρόνο χωρίς να έχει απαραίτητα ανάγκη κάποιο δημόσιο φορέα. Και φυσικά τα ανάλογα κρατικά χρήματα. Στην Αυστραλία οι παραγωγές γίνονται κυρίως με χρήματα ιδιωτών και χορηγίες. Απλώς πρέπει να τα βρεις για να κάνεις την ταινία σου. Αλλιώς... Επ' ουδενί όμως δεν υπήρχε αυτό που γινόταν για χρόνια στην Ελλάδα. 

*Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο κινηματογραφικό πόρταλ www.sevenart.gr (3-10-12).