9 Φεβ 2013

Συνέντευξη του Μπάουντεβαϊν Κόολε


Στον Νέστορα Πουλάκο 

Με την ταινία "Kauwboy, το αγόρι με την καλιακούδα", ο 47χρονος Μπάουντεβαϊν Κόολε προκάλεσε αίσθηση στην περυσινή Μπερλινάλε, κερδίζοντας τα βραβεία καλύτερης ταινίας και πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στην κατηγορία Generation Kplus. Την ίδια στιγμή, στην πατρίδα του, την Ολλανδία, θεωρήθηκε η καλύτερη ταινία της χρονιάς γι' αυτό και αποτελεί την επίσημη πρόταση της χώρας για το Όσκαρ Ξένης Ταινίας 2013. Μετά τα βραβεία που έλαβε σε διάφορα φεστιβάλ ανά τον κόσμο (στην Αργεντινή, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, στα European Film Awards, κ.ά), το "Kauwboy, το αγόρι με την καλιακούδα" προβλήθηκε στο τμήμα Ανοιχτοί Ορίζοντες του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, και από τη 1 έως τις 8 Δεκεμβρίου θα διαγωνιστεί στο 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για παιδιά και νέους Ολυμπίας. Μια μέρα, ο δεκάχρονος Γιόγιο φέρνει σπίτι μια μικρή καλιακούδα. Θα πρέπει να την κρύψει από τον πατέρα του, που δεν θέλει να ’χει πουλιά στο σπίτι. Κάθε τρεις και λίγο τηλεφωνεί στα κρυφά στη μητέρα του, αλλά δεν της λέει για τον καινούργιο του φίλο. Θέλει να της κάνει έκπληξη για τα γενέθλιά της, που πλησιάζουν. Ο πατέρας του είναι άτεγκτος: δεν πρέπει να γιορτάζουμε τα γενέθλια κάποιου όταν αυτός δεν είναι παρών. Ο Γιόγιο θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός με τον πατέρα του, που είναι κυκλοθυμικός. Μέσα από την ιδιαίτερη σχέση του με το πουλί και με την προσαρμοστικότητα που διαθέτουν μόνο τα παιδιά, ο Γιόγιο βρίσκει έναν τρόπο να μαλακώσει την καρδιά του πατέρα του. Ο Μπάουντεβαϊν Κόολε μίλησε στο SevenArt για τη φετινή μεγάλη επιτυχία του, ενόψει της προβολής της ταινίας του στο σημαντικό φεστιβάλ για παιδιά και νέους του Δημήτρη Σπύρου, που θα διεξαχθεί στον Πύργο της Ηλείας. Η ταινία "Kauwboy, το αγόρι με την καλιακούδα" θα προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες τον Φεβρουάριο του 2013, σε διανομή Νεανικό Πλάνο. 

Από τι εμπνευστήκατε για να γράψετε και να σκηνοθετήσετε την ταινία "Kauwboy, το αγόρι με την καλιακούδα"; 

Όταν ήμουν και εγώ στην ηλικία του πρωταγωνιστή της ταινίας, είχα μια καλιακούδα. Ήρθε στο παράθυρο μου ένα πρωί και γίναμε αμέσως φίλοι. Αυτή η σχέση μου έμεινε χαραγμένη και θέλησα κάποια στιγμή να την γυρίσω σε ταινία. 

Πόσο αποφασιστικός είναι ο ρόλος των γονιών στην ψυχοσύνθεση του παιδιού τους; 

Ο ρόλος των γονιών είναι νευραλγικός και η παρουσία τους απαραίτητη. Ειδικώς στα πρώτα χρόνια ενός παιδιού, πρέπει να είναι και πολλοί προσεχτικοί καθότι το παιδί αντιγράφει τόσο τα καλά που κάνουν όσο και τα λάθη τους. Πρόκειται για μια ευαίσθητη ηλικία και φυσικά για μια σημαντική σχέση. 

Πόσο καθοριστική μπορεί να είναι αυτή η φιλία του αγοριού με την καλιακούδα; Και γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο είδος ζώου στην ιστορία σας; 

Έχω την εντύπωση, μην σας πω και τη σιγουριά, ότι τα παιδιά εμπιστεύονται πολλές φορές πιο εύκολα τα ζώα παρά τους μεγαλύτερους. Πέρα από την προσωπική εμπειρία μου, επέλεξα αυτό το ζώο, και ειδικώς το συγκεκριμένο είδος πουλιού, γιατί το θεωρώ έξυπνο και πιο κοινωνικό από τα υπόλοιπα πουλιά. Κι αυτό γιατί ζει σε μια κοινότητα και κινείται και συμπεριφέρεται όπως ακριβώς οι άνθρωποι. 

Τι θέλετε να αφήσει η ταινία σας στο κοινό που θα τη δει; 

Την ελπίδα μου ότι οι γονείς κυρίως, αλλά και εν γένει οι ενήλικες θα δίνουν πολύ περισσότερη προσοχή και φροντίδα τα μικρά παιδιά, είτε είναι δικά τους είτε άλλων. 

Είστε ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα πορεία της ταινίας σας "Kauwboy, το αγόρι με την καλιακούδα"; 

Είναι απίστευτο. Μέχρι στιγμής, το "Kauwboy, το αγόρι με την καλιακούδα" έχει κερδίσει περισσότερα από 20 βραβεία σε φεστιβάλ και διοργανώσεις από άκρη σ' άκρη του κόσμου, και έχει προβληθεί σε εμπορικές αίθουσες δεκάδων χωρών. Είμαι πολύ ικανοποιημένος και χαρούμενος για όλο αυτό. 

*Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο κινηματογραφικό πόρταλ www.sevenart.gr (27-11-12).