18 Φεβ 2013

Η@ppy Few: Φοβάμαι...


Toυ Νίκου Μπίνου

Στο 1982 και στο δίσκο Φοβάμαι, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου τραγουδούσε το ομώνυμο τραγούδι. Πόσο προφητικοί αποδείχτηκαν οι στίχοι του Ανδρέα Πανταζή που με τη μουσική του Γιάννη Ζουγανέλη έντυσαν το εν λόγω κομμάτι; Το συναίσθημα του φόβου, όπως λέει και το τραγούδι, χωρίς να προσπερνά κανείς και την απογοήτευση, θα σου δημιουργηθεί μόνο και μόνο αν αντικρίσεις τα πρόσωπα μερικών νέων απο τη Θεσσαλονίκη που κοσμούν πρόσφατο άρθρο του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και σε αυτό το λινκ. Μιας και ο φόβος είναι ένα συναίσθημα που εκδηλώνεται όταν ο άνθρωπος συνειδητοποιεί την ύπαρξη ενός πραγματικού ή όχι κινδύνου.                                       

Σε αντιδιαστολή με όσα έχουν ακουστεί και γραφτεί όλα αυτά τα χρόνια για την εργατικότητα των Ελλήνων, ο φωτορεπόρτερ του συγκεκριμένου γερμανικού μέσου, Κίλιαν Φέρστερ, θέλοντας να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι ποιά είναι η κατάσταση και η πραγματική εικόνα που επικρατεί στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια (μην ξεγελιέστε νομίζοντας ότι το πρόβλημα στη χώρα μας ξεκίνησε με την υπαγωγή μας σε καθεστώς μνημονίου πριν τρία χρόνια, μιας και στην πραγματικότητα η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση απο το 2008), αποφάσισε να επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη καθώς όπως δήλωσε και ο ίδιος: «δε μου άρεσε ο τρόπος με τον οποίο κάλυπτε την κρίση ο κίτρινος Τύπος στη Γερμανία, αλλά και να αμφισβητήσω τα στερεότυπα που αναπαράγουν κάποια γερμανικά Μέσα για την Ελλάδα αλλά και αντίστροφα».  

Θα μπορούσε κάποιος να πει πως το ρόλο του έπαιξε σίγουρα και η αλματώδης αύξηση της ανεργίας μιας και σε πρόσφατη μέτρηση ανήλθε σε ποσοστό πέριξ του 27% και όταν αυτό υπερδιπλασιάζεται (61,7%) στην κατηγορία των νέων μεταξύ 15-24 ετών. Και άραγε ποιος θα μπορούσε να κατηγορήσει κάποιον από αυτούς τους νέους αν κατά τη διάρκεια του φωτορεπορτάζ σιγοτραγουδούσε: «φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα», ή δεν δώσει χίλια δίκια στην Ισπανίδα Μπεατρίζ Ταλεγόν. Στην 29χρονη στέλεχος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς η οποία κατακεραύνωσε τον πρώην Έλληνα πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου, ο οποίος τυγχάνει και πρόεδρος αυτής, όταν κατά τη διάρκεια του 24ου Συνεδρίου της οργάνωσης  με τον πλέον εμφατικό τρόπο κατέκρινε τον πολυτελή τρόπο ζωής που συνεχίζουν να έχουν τα μέλη της χωρις προφανώς να αντιλαμβάνονται το τι πραγματικά συμβαίνει. Ο -κάνοντας όμως διεθνή καριέρα- ΓΑΠ πως θα μπορούσε να αντιληφθεί κάτι τέτοιο όταν ο συγκεκριμένος πολιτικός-ποδηλάτης-χειριστής κανό απολαμβάνει το κοσμοπολίτικο Μανχάταν διδάσκοντας στα εκεί πανεπιστήμια με όλες τις ανέσεις και τις παροχές, αλλά κυρίως μακριά απο τους πολίτες ενός έθνους που συχτιρίζουν την ώρα και τη στιγμή που τον ψήφισαν.

Υ.Γ. Μην ξεχάσεις να δώσεις χαιρετισμούς στους celebrities που έχεις γείτονες στη συνοικία που μένεις. Ξέρεις εσύ!

Καλή εβδομάδα