2 Δεκ 2013

Έρωτας κι ερωτική πράξη [Μέρος 2ο]


Του Βασίλη Ακριβούση* 

Η εποχή της πολυπολιτισμικότητας, τα ερεθίσματα κι οι πηγές που έχουν οι νέοι μας, οι πολύ καλές συνθήκες ζωής κι η μόρφωση ειδικά των νεότερων γονέων συμβάλλουν σημαντικά ώστε να έχουν τα παιδιά τα εχέγγυα για υγιείς, δημιουργικές κι ουσιώδεις σχέσεις. Ποια κατάληξη μπορούν να έχουν οι σχέσεις αυτές είναι άγνωστο· είναι όμως κατανοητό κι από τον πιο απλό άνθρωπο ότι ο αυνανισμός στην εφηβεία κι η συνουσία την κατάλληλη στιγμή και με τον κατάλληλο σύντροφο, αποτελούν βιολογικές ανάγκες έμφυτες στον άνθρωπο. Ούτε η καταπίεση των ενστίκτων ούτε οι ψευτοηθικολογίες μπορούν να δώσουν στο εξελισσόμενο άτομο τη σωστή κατεύθυνση για να μπορέσει να συμβιώσει αρμονικά. 

Πολύ περισσότερο η άποψη ότι ο έρωτας είναι κάτι κακό, κάτι που πονάει τα κορίτσια (ιδίως στην πρώτη επαφή) και «κάνει άντρες» τα αγόρια. Η ερωτική ασυδοσία εξάλλου μόνο θετικά αποτελέσματα δεν επιφέρει στη συναισθηματική ζωή των με υπερβάλλοντα ζήλο εραστών κι ερωμένων, όπως κι η συχνή αλλαγή συντρόφων. Αναγκαία κρίνεται επίσης η χρήση προφυλακτικού (παραβλέποντας τους μύθους περί μείωσης της απόλαυσης) όχι μόνο για την αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης αλλά και - κυρίως - για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. 

Τι χρειάζεται να γίνει λοιπόν; Σύμφωνα με έρευνες κι εμπειρικά δεδομένα όλα αρχίζουν από την σωστή και χωρίς συμπλέγματα κι ενδοιασμούς ενημέρωση. Μαθαίνοντας να μιλάμε για τον έρωτα (τόσο στην συναισθηματική όσο και στην σαρκική του μορφή) και κυρίως χωρίς τις απρεπείς λέξεις που χρησιμοποιούνται κατά κόρον, έχουμε βάσιμες ελπίδες ότι μπορούμε να κάνουμε τις καλύτερες δυνατόν επιλογές, τόσο όσον αφορά τον-την ερωτικό-ή σύντροφο όσο και στη βιο-ψυχολογική υγεία που αποφέρει η ύψιστη ηδονή (όταν τα γεννητικά όργανα φωταυγάζουν, σύμφωνα με τον Β. Ράϊχ), που προκαλείται από το σεξ. Ερωτικό σκίρτημα λοιπόν, υπομονή, αγάπη, βιολογική ωρίμανση κι ωριμότητα αποτελούν τα συστατικά στοιχεία, τις υγιείς βάσεις της νεανικής ζωής, που προοιωνίζεται την ολοκληρωμένη ζωή, σε συνδυασμό με την εργασία και την ψυχαγωγία. Οι ειλικρινείς σχέσεις εξάλλου, η αυτογνωσία και το τι πραγματικά θέλει κάθε άνθρωπος να πετύχει, απελευθερώνουν δυνάμεις δημιουργικές, που καθιστούν εφικτή την απόλαυση της ζωής. 

Η σημαντική προσπάθεια του κ. Θάνου Ασκητή σε συνδυασμό με τα νεοεμφανιζόμενα και στην χώρα μας κέντρα ψυχοσεξουαλικής υγιεινής, όπου ειδικοί προσφέρουν βοήθεια σε κάθε είδους συναφή προβλήματα, αποτελούν τη βάση για αλλαγή της Ελληνικής νοοτροπίας απέναντι στα θέματα του έρωτα και του σεξ. Με τον τρόπο αυτό η κοινωνία γίνεται περισσότερο προσιτή στους νέους μας (με την παράλληλη μάθηση κι εφαρμογή ηθικών αρχών), απομακρύνει τις φοβίες τους και τους παρακινεί να γίνουν τα ολοκληρωμένα ανθρώπινα όντα που είναι προορισμένοι να γίνουν. 

Εν κατακλείδι πιστεύουμε ότι η ατομική ελευθερία (όπου το ίδιο το άτομο θέτει τους αναγκαίους περιορισμούς της) κι η υγιής ατομική συνείδηση οδηγούν χωρίς αμφιβολία στον «συν Θεώ» έρωτα, τη γλυκύτερη αίσθηση της ζωής μας στη γη, ήγουν την ευδαιμονία. 

*Ο Βασίλης Ακριβούσης είναι ποιητής.