22 Δεκ 2013

BOOKS/ΒΙΒΛΙΑ/BOOKS


Aνεβαίνουμε στο ΣΑΙΝ ΤΖΩΡΤΖ ΛΥΚΑΜΠΕΤΤΟΥΣ για να κοιμηθούμε -χωρίς να καταφέρουμε να πετάξουμε τα βραδινά μας παραφερνάλια- πάνω στον καναπέ, δίπλα δίπλα κι απόμακρα σαν παιδιά, με τον ήλιο να μας λούζει χρυσά όνειρα. Από κάπου φτάνει η φωνή του Ρίτσαρντ Χάλεϋ, που τραγουδάει "Ι can't see your face no more...".

Kωνστ. Τζούμας, Πανωλεθρίαμβος, εκδ. Καστανιώτη  2010

Αλέκος Παναγούλης. Δαιμόνιος έφηβος και πρωτοπόρος φοιτητής. Αποφασισμένος τυραννοκτόνος και αγέρωχος μελλοθάνατος. Καρτερικός μάρτυρας και δόλια προδομένος. Ευαίσθητος ποιητής και βακχικά ερωτικός. Νουνεχής πολιτικός και αδικοσκοτωμένος.

Κώστας Μαρδάς, Αλέξανδρος Παναγούλης: Πρόβες θανάτου, ιδ. έκδοση 1997

Από το λιμάνι του Πειραιά ως τις μεγαλοαστικές συνοικίες του Αμαρουσίου και της Κηφισιάς, ο επιβάτης του Ηλεκτρικού έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει σε όλα τα κοινωνικά στρώματα που κατοικούν στην πρωτεύουσα.

Πέτρος Μάρκαρης, Η Αθήνα της μιας διαδρομής, εκδ. Γαβριηλίδης 2013

Όποιος άρθρωνε λόγο εν γνώσει των ελεγκτικών μηχανισμών του καθεστώτος (γιατί περί καθεστώτος επρόκειτο), παραπέμποταν σε δίκες που συχνά κρατούσαν αιώνες καθότι η δικαιοσύνη ήταν από καιρό σε κώμα.

Στάθης Ιντζές, Κάτω η σκουριά, εκδ. Ενδυμίων 2013

Ο Χολμς μας οδήγησε στο διάδρομο με τόση βεβαιότητα, λες και είχε ζήσει στο σπίτι, και σταμάτησε στην ανοιχτή πόρτα του θησαυροφυλακίου.

Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόυλ, μτφρ. Χ. Γιαννόπουλος, Το σημειωματάριο του Σέρλοκ Χολμς, εκδ. Το Ποντίκι 2013

Κοιτάζονταν όσο ήθελαν πια / Παραδομένοι στην ανεξήγητη συνέχεια των πραγμάτων

Πόλυ Μαμακάκη, Περίπατοι στον κήπο για δύο, εκδ. poema 2013

Kι ο νέος χρόνος με βεγγαλικά / πέρα για πέρα κυνικά / γιορτάζει τους νεκρούς του.

Στάθης Ιντζές, Σεληνάκατος, εκδ. Μανδραγόρας 2013