11 Δεκ 2013

Pass2Day | Arctic Monkeys AM | #74

Pass2Day. O Διονύσης Κούτρας επιμελείται τη μουσική στήλη του vakxikon.blogspot.gr. Kάθε Τετάρτη στο blog γράφει για μουσική. Και κάθε Κυριακή στο Vakxikon Radio, 8-10 το βράδυ, παίζει μουσική και μιλάει γι' αυτήν. 

Eπιμέλεια: Διονύσης Κούτρας 

 
Το πιο καυτό όνομα αυτή τη στιγμή στην ροκ σκηνή είναι οι Arctic Monkeys, καθώς κατάφεραν ένα μεγάλο κατόρθωμα. Με το νέο τους δίσκο που έχει τον τίτλο AM, κατάφεραν για έκτη συνεχόμενη φορά να γίνουν νούμερα ένα στα βρετανικά τσαρτς. Οι δύο πρώτοι δίσκοι του συγκροτήματος ‘Whatever People Say I Am, That’s What I’Am Not και Favourite Worst Nightmare, ήταν ότι καλύτερο έχει επιδείξει η ροκ μουσική τα τελευταία χρόνια. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που οι Arctic Monkeys έγιναν το πιο αγαπημένο γκρουπ του κόσμου με τον πρώτο τους δίσκο να είναι ο πιο γρήγορος σε πωλήσεις στη Βρετανία, ξεπερνώντας τους Oasis και τον δίσκο Definitely Maybe.

Αυτό που πρέπει να τονίσουμε για τους Arctic Monkeys είναι ότι ήταν από τους πρώτους που έγιναν γνωστοί από το διαδίκτυο. Η συνέχεια όμως δεν ήταν η αναμενόμενη. Ακολούθησαν δύο δίσκοι, το 2009 και το 2011, με τους τίτλους ‘Hambug και Suck it and See. Μπορεί αυτοί οι δίσκοι να χαρακτηρίζονται αδύναμοι από τη μπάντα, η αλήθεια όμως είναι ότι άνοιξαν νέους ορίζοντες στη μουσική τους. Μετακόμισαν από τη Βρετανία στην Καλιφόρνια και παρόλο που ο τραγουδιστής τους Άλεξ Τέρνερ έχασε ως δια μαγείας τη βρετανική προφορά του, κυριάρχησε η Αγγλία απέναντι στην Αμερική, στη σκηνή τους.

Το 2012 ακούμε όλοι το R U MINE και παθαίνουμε υστερία. Το τραγούδι παίζεται παντού ενώ στην Ελλάδα, όποιον σταθμό που παίζει ροκ μουσική και αν βάλεις, το το R U MINE παίζει συνέχεια. Αυτό λλοιπόν ήταν και η αρχή για τη δημιουργία της νέας δουλειάς των Arctic Monkeys. Ο σεμνός και ταπεινός Άλεξ Τέρνερ αρχίζει να μιλάει σε όλα τα κανάλια και να εμφανίζεται παντού χτενίζοντας προκλητικά το τσουλούφι του. Ο τίτλος AM μάς παραπέμπει στα αρχικά του συγκροτήματος, μια ιδέα εμφανώς επηρεασμένμη από το VU των Velvet Underground, αλλά παράλληλα μας μεταφέρει στις παλιές καλές εποχές των AM (Amlpitude Modulation), τη διαμόρφωση πλάτους ενός σήματος δηλαδή.


Στο δίσκο αυτό υπάρχουν μόνο καλά κομμάτια και από την αρχή, εκτός από το R U MINE, είχε ξεχωρίσει και το εκπληκτικό Do I Wanna Know. Δεν λείπει φυσικά η συνεργασία στα κομμάτια One For The Road και Knee Socks: η συμμετοχή του κολλητού του φίλου Josh Homme των Queens of the Stone Age υπενθυμίζει σε όλους ότι τα δύο συγκροτήματα βαδίζουν στον ίδιο δρόμο. Στο κομμάτι της μπάντας Why ’d you only call me when you’re high συνεργάστηκαν με τον Dr.Dre, δίνοντας χιπ χοπ ρυθμούς με δυνατό μπάσο. 

Η αλήθεια είναι ότι δεν θα είμαι και πολύ αντικειμενικός λέγοντας ότι όχι μόνο επικροτώ τη βαθμολογία που πήραν από το ΝΜΕ, 10/10, για τον καλύτερο δίσκο της χρονιάς, αλλά αν υπήρχε μεγαλύτερη βαθμολογία θα την έβαζα κιόλας. Όσοι δεν έχετε ακόμα ακούσει το νέο δίσκο των Arctic Monkeys σπεύσατε αμέσως, παίρνοντας μία πρώτη γεύση από εδώ...