17 Φεβ 2014

H@ppY FeW: Τεχνολογία και Περιβάλλον


Του Νίκου Μπίνου 

Αναμφισβήτητα, θεωρούνται από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο. Εταιρείες σαν την Apple, το Facebook και την Google κλπ. αγγίζουν και έρχονται σε «επαφή» με δισεκατομμύρια κόσμο καθημερινά. Δεν στέκονται όμως εδώ και σε καμία περίπτωση δεν επαναπαύονται στις δάφνες τους. Ήδη προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς στην βελτίωση των υπηρεσιών τους. Και τα τελευταία χρόνια δουλεύουν γι΄ αυτήν. Και πιο συγκεκριμένα καλλιεργούν το έδαφος για υπηρεσίες και κινητά τα οποία θα έχουν υψηλό IQ. 

Έτσι μην εκπλαγούμε όταν θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου και διαπιστώσουμε πως τα κινητά μας τηλέφωνα θα μπορούν να συνομιλούν με τους κατόχους τους όπως και διαδικτυακές πλατφόρμες να μπορούν να καταλάβουν το νόημα που θέλει να πει ο χρήστης στο γραπτό του μήνυμα. Και δε μένουν μόνο εδώ. Πιστοί στα σημεία των καιρών και την στροφή που ολοένα και πιο έντονα παρατηρείται τα τελευταία χρόνια προς εναλλακτικές μορφές ενέργειας, οι εν λόγω κολοσσοί στρέφονται πλέον στη δημιουργία τέτοιων κτηρίων που θα στεγάσουν τις εγκαταστάσεις τους. 

Για παράδειγμα το κτίριο της Apple περικυκλώνεται από 6.000 δέντρα, διαθέτοντας παράλληλα και και τη δυνατότητα για φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων ενώ φωτοβολταϊκά έκτασης 65.000 τετραγωνικών μέτρων περίπου θα καλύπτουν την οροφή του κτιρίου. Στην αντίπερα όχθη η Facebook προετοιμάζει τη δημιουργία των γραφείων της, τα οποία θα έχουν πιστοποιητικό βιοτόπου άγριας φύσης, πάρκα στις ταράτσες και φυσικό φωτισμό. Ίσως να είναι ένας ακόμα λόγος που οι συγκεκριμένες εταιρείες κρατούν τα σκήπτρα της καινοτομίας για αρκετά χρόνια.