12 Φεβ 2014

Pass2Day | Τραγούδια με αληθινή ιστορία μέρος A' | #80

Pass2Day. O Διονύσης Κούτρας επιμελείται τη μουσική στήλη του vakxikon.blogspot.gr. Kάθε Τετάρτη στο blog γράφει για μουσική. Και κάθε Κυριακή στο Vakxikon Radio, 8-10 το βράδυ, παίζει μουσική και μιλάει γι' αυτήν. 

Eπιμέλεια: Διονύσης Κούτρας 


Υπάρχουν στιγμές που οι καλλιτέχνες εκφράζονται από την φαντασία τους.Υπάρχουν όμως και στιγμές που οι καλλιτέχνες εκφράζονται από αληθινά γεγονότα που τους έχουν συμβεί. Παρακάτω σας παρθέτουμε τραγούδια που είναι αληθινές ιστορίες. 

 
Νίκος Παπάζογλου - Αύγουστος

Μετά τον μεγάλο σεισμό το 1978, το σπίτι του Παπάζογλου είχε υποστεί μεγάλες ζημιές και δεν ήταν κατοικίσιμο. Η γυναίκα του, Βαρβάρα, μαζί με την νεογέννητη κόρη τους, φεύγουν για την Αμερική. Ο Διονύσης Σαββόπουλος προσκαλεί τον τραγουδοποιό στο Πήλιο. Στο βουνό των Κενταύρων, λοιπόν, ο Παπάζογλου γνωρίζει μια καλλονή, κατά τα λεγομένα του ιδίου, και αμέσως φεύγει "τρέχοντας" για το σπίτι του για να μην μπει σε περιπέτειες. Η κοπέλα αυτή ήταν η αφορμή για να γράψει ο Παπάζογλου αυτό το υπέροχο κομμάτι, το οποίο είναι αφιερωμένο μισό σε αυτήν την κοπέλα και μισό στην νεογέννητη κόρη του. 


Τρύπες - Ταξιδιάρα Ψυχή 

Λονδίνο, Άμστερνταμ ή Βερολίνο 
έχεις ξεχάσει που ακριβώς θέλεις να πας 
Όσα και αν έχω δανεικά πια δε σου δίνω 
να κάνεις βόλτες με το magic bus. 

Δεν πιστεύω πως υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει ακούσει, για τουλάχιστον μία φορά στην ζωή του, αυτούς τους στίχους ανεξάρτητα σε ποιον μουσικό χώρο ανήκει. Το magic bus ήταν ένα πραγματικό τουριστικό λεωφορείο την δεκαετία του 1980 που είχε αφετηρία στην οδό Φιλελλήνων, στην Αθήνα, και εκτελούσε δρομολόγιο στις τρεις αυτές μεγάλες ευρωπαικές πόλεις: Λονδίνο, Άμστερνταμ και Βερολίνο. Το ταξίδι διαρκούσε δύο με τρεις ημέρες και ήταν γεμάτο με Έλληνες και τουρίστες, κυρίως Ολλανδούς, που με ένα μικρό ποσό έκαναν αυτήν την περιοδεία. Αλκοόλ, τσιγάρα, τραγούδια και ανεμελιά ήταν η συντροφιά όλων αυτων που βρίσκονταν στο μαγικό λεωφορείο, δίνοντας την ευκαιρία στον καθέναν, δυστυχώς όχι σε εμένα, να βιώσουν αυτήν την εμπειρία. Κατά πόσο ο Γιάννης Αγγελάκας είχε ζήσει αυτό το ταξίδι, ευελπιστούμε κάποια στιγμή να μας το πει ο ίδιος.