30 Οκτ 2014

Για το «Κορόβα» στον Κεραμεικό
Του Νέστορα Πουλάκου

Μέσα σε αυτήν την οικονομική καταχνιά η πόλη μας πάλλεται, συνεχώς ανακατεύει την «τράπουλα» και ολοένα περισσότερο ζυμώνει τους ανθρώπους ώστε να γεννούν νέες ιδέες και να πραγματοποιούν πρωτότυπα πρότζεκτ. Τέτοιο παράδειγμα άλλωστε, πλέον χαρακτηριστικό, είναι η «σχεδία» μας. Και με τέτοιες περιπτώσεις θέλουμε να ασχολούμαστε στη στήλη αυτή, χωρίς φυσικά να γυρίζουμε την πλάτη στην παράδοση όπως θα έχετε σίγουρα διαπιστώσει.
Μετά από καιρό επισκεφθήκαμε την περιοχή του Κεραμεικού, η οποία απ’ ότι φαίνεται (κι ευτυχώς) Γκάζι δεν θα γίνει αλλά συγκεντρώνει μια πιο εναλλακτική πλευρά αυτής της πόλης: παραδοσιακά καφενεία συναντούν σύγχρονα ρακομελάδικα και νέου στυλ μπαράκια τα παλαιού ύφους ροκάδικα στέκια. Εκεί ανάμεσα, νέοι άνθρωποι σκαρφίζονται πρωτότυπες ιδέες. Όπως για παράδειγμα συμβαίνει στο «Κορόβα»: μινιμάλ αισθητική στην διακόσμηση με ατμόσφαιρα που θυμίζει περισσότερο μπαρ και παραδοσιακά προϊόντα από την Καρδίτσα μέχρι τα βουνά της Κρήτης και τις λαϊκές αγορές του Μεταξουργείου και των Πετραλώνων, συνυπάρχουν αρμονικά.
Όπως μαθαίνουμε, τέσσερις φίλοι (Άλεξ, Νίκος, Νίκος και Έλενα) μπουχτίσανε από τις δουλειές τους, που εκτείνονταν από την δημοσιογραφία μέχρι την ηχοληψία, κι αποφασίσανε να προχωρήσουν σε αυτήν την κίνηση. Να ανοίξουν το «Κορόβα» σε μια περιοχή που «Τα Κανάρια», «Οι φίλοι» και καμιά δεκάρια ακόμη μαγαζιά φαγητού και ποτού «ζουν» σε απόσταση αναπνοής. Άρα λοιπόν ήθελαν ιδέες που θα τους ξεχώριζαν…
Από το όνομα, που στα ρωσικά σημαίνει αγελάδα αλλά εκείνοι το «δανείστηκαν» από το αγαπημένο μπαρ των πρωταγωνιστών στο «Κουρδιστό Πορτοκάλι» του Κιούμπρικ (ξέρετε, εκεί που κατανάλωναν το γάλα πριν ξεκινήσει η «παράσταση»), μέχρι το πεϊνιρλί απάκι (με τρικαλινό κασέρι) που μας έφερε στο μυαλό το λαχταριστό πεϊνιρλί σουβλάκι της Δράμας που ακόμη δεν έχει ανακαλυφθεί στα μέρη μας. Κι από την πιο κρύα και καθαρή ρακή της περιοχής, από τις τόσες που έχουμε δοκιμάσει, έως το ψητό ταλαγάνι με χειροποίητη μαρμελάδα σύκο.
Εμείς, ήπιαμε κρυφά από την διεύθυνση της «σχεδίας» ένα 100αράκι ρακή, αλλά πρώτα φροντίσαμε να δοκιμάσουμε τα παραπάνω πιάτα που σας αναφέραμε, συνοδευόμενα από μια εξαίσια φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και κάπαρη. Συνολικά δώσαμε 13 ευρώ. Μάλιστα αρκετοί από την παρέα μας, είχαν ήδη προλάβει το «happy our» που έχει αποφασίσει το μαγαζί για τα απογεύματα, έως τις 9 το βράδυ, και στο ταμείο πληρώσανε ακόμη πιο οικονομικά.
Με άλλα λόγια, το «Κορόβα» είναι το χαρακτηριστικό αποτύπωμα μιας παρέας που δεν έσκυψε το κεφάλι στα δύσκολα και κόντρα στους καιρούς, συνασπίστηκε με τους συνομηλίκους της προσφέροντας μια όμορφη, καλαίσθητη και τίμια διασκέδαση. Τέλος, να σημειώσουμε ότι ανήκει στο δίκτυο της «σχεδίας» για την καμπάνια «ένας καφές σε περιμένει».

*Καφενείο-Μεζεδοπωλείο «Κορόβα», Κεραμεικού 93-95 Κεραμεικός, Τηλ. 2130301210, Ανοιχτά καθημερινά από τις 11.00 έως τις 03.00.