26 Φεβ 2015

Συνέντευξη της Μαρίας Κατσοπούλου


Στον Νέστορα Πουλάκο

Το «ΑΝΙΜΑ» είναι το τρίτο ποιητικό βιβλίο της Μαρίας Κατσοπούλου, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Vakxikon.gr (2014). «Για μένα, η Anima είναι το κλείσιμο ενός κύκλου και η αρχή ενός άλλου, μέσα στην σπειροειδή τροχιά που ακολουθεί η Ψυχή στο αέναο ταξίδι της προς το Φως. Ευχαριστώ όλες τις ψυχές που συνέβαλαν με τον τρόπο τους στη δημιουργία αυτού του βιβλίου, τόσο σε πρακτικό, όσο και σε πνευματικό επίπεδο, κι εύχομαι υγεία, αφθονία, ειρήνη κι αγάπη σε όλους» αναφέρει η Μαρία Κατσοπούλου.
«Ύστερα από αρκετό καιρό ποιητικής και μη περιπλάνησης, έφτασε η στιγμή για την λογοτεχνική μου πένα να ανέβει ένα σκαλί πιο πάνω. Η παρούσα ποιητική συλλογή αποτελεί την μετάβασή μου, αν θέλετε, από την Ύλη στο Πνεύμα. Μελετώντας και βιώνοντας τις αλχημικές και μυητικές διαδικασίες της Ψυχής μου, πάντοτε με την βοήθεια και την καθοδήγηση των Αγγέλων και των Δασκάλων μου, πήρα την απόφαση να ακολουθήσω το μονοπάτι προς την Πέμπτη Διάσταση, και να μετουσιώσω την αντίληψη αυτή, μέσω της γραφής, στον υλικό κόσμο».

Μιλήστε μας για το τελευταίο σας βιβλίο... 
Η «ΑΝΙΜΑ» αποτελεί το κλείσιμο ενός κύκλου και την αρχή ενός άλλου. Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο, καθώς ουσιαστικά δεν είναι ποίηση σύμφωνα με τα στερεοτυπικά λογοτεχνικά δεδομένα, μα αυτό που μάλλον θα έλεγε κανείς εσωτερισμός σε ποιητικό λόγο.

Πως αναζητάτε την έμπνευση μες στα χρόνια της κρίσης;
Η έμπνευση με βρίσκει γύρω μου και μέσα μου.

Ποια είναι η σχέση σας με τη λογοτεχνία; 
Δούναι και λαβείν.

Μπορεί ένα καλό βιβλίο να «σώσει» την ψυχή μας; 
Ασφαλώς και μπορεί, αρκεί να μπορεί κανείς να διαβάζει πίσω από τις λέξεις.

Τα επόμενα σχέδιά σας; 
Τα σχέδιά μου αναφορικά με τη συγγραφή βρίσκονται προς το παρόν υπό επεξεργασία. Ωστόσο, μπορώ να πω με σιγουριά πως θα αποτελεί ένα διαφορετικό είδος γραφής.

*Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο ενημερωτικό πόρταλ www.vakxikon.gr (24-2-2015).